10 ξεχωριστές πρεμιέρες

Θρυλικά μιούζικαλ, σύγχρονο χοροθέατρο, μεγάλοι πρωταγωνιστές, αλλά και παραστάσεις που αντλούν υλικό από τη σύγχρονη –άλλοτε κωμική και άλλοτε εφιαλτική– πραγματικότητα ρίχνονται στο θεατρικό στίβο σε μια εβδομάδα με μεγάλες πρεμιέρες.

10 ξεχωριστές πρεμιέρες

Θρυλικά μιούζικα, σύγχρονο χοροθέατρο, μεγάλοι πρωταγωνιστές, αλλά και παραστάσεις που αντλούν υλικό από τη σύγχρονη –άλλοτε κωμική και άλλοτε εφιαλτική– πραγματικότητα ρίχνονται στο θεατρικό στίβο σε μια εβδομάδα με μεγάλες πρεμιέρες.

«Άνεμος»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 1

Ήπιος, καυτός, δυνατός, ούριος… ο «Άνεμος» ενέπνευσε τον σκηνοθέτη και χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο να δημιουργήσει ένα χοροθέαμα στο οποίο ένα τρίο εγχόρδων και ένας ντράμερ συντροφεύουν και σχολιάζουν μουσικά την πορεία των δώδεκα ερμηνευτών (Ορφέας Αυγουστίδης, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, Ρόζα Προδρόμου, Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά.) προς το χειμώνα. Με έναν τρόπο, η παράσταση χρωματίζεται από τις τέσσερις εποχές –όχι μόνο του Βιβάλντι, που ακούγονται στη διάρκειά της– και τις αλλαγές που φέρνουν στη ζωή μας: άλλοτε μια ασφυκτική καταχνιά, άλλοτε ανυπόφορη ζέστη κι άλλοτε ένα φως αισιοδοξίας… Ένα υβριδικό μουσικοθεατρικό-χορευτικό παιχνίδι σκέψεων, λέξεων και δράσεων που με ποίηση, χιούμορ και αυτοσαρκασμό θέτει στο επίκεντρο υπαρξιακά θεάματα, φαίνεται να είναι η παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, η οποία κάνει πρεμιέρα, στις 9/12, στο Εθνικό Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». (Εθνικό Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», 9/12)

«Πυγμαλίων-Ωραία μου Κυρία»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 2

Πνευματώδης ρομαντική κομεντί και καυστική σάτιρα της αστικής ματαιοδοξίας, ο «Πυγμαλίων» (1912) του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο άφησε εποχή στην κινηματογραφική μιούζικαλ εκδοχή του με την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Ρεξ Χάρισον, το «Ωραία μου κυρία». Αυτό το αριστοτεχνικά γραμμένο έργο ανεβαίνει στο Pantheon από τις 9/12 σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, με τη Δήμητρα Ματσούκα στο ρόλο της Ελίζα Ντούλιτλ και τον Κώστα Κόκλα ως καθηγητή Ουίλιαμ Χίγκινς. Μαζί τους, επικεφαλής ενός εικοσαμελούς θιάσου, οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Πέτρος Χαϊκάλης, Ορέστης Τζιόβας, Ησαΐας Ματιάμπα και Μπέττυ Λιβανού. Η υπόθεση στρέφεται γύρω από το στοίχημα του καθηγητή Χίγκινς ότι μπορεί, με την κατάλληλη εκπαίδευση, να μεταμορφώσει μια αμόρφωτη ανθοπώλισσα σε κανονική αριστοκράτισσα. (Pantheon, 9/12)

«Mamma Mia»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 3

Χριστούγεννα με ABBA και Δέσποινα Βανδή θα κάνουμε φέτος. Στις 8 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα το «Mamma Mia» στο Ακροπόλ, το μιούζικαλ που πλημμυρίζει με τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος. Η έμπειρη Θέμιδα Μαρσέλλου έχει αναλάβει την απόδοση και σκηνοθετεί τη γνωστή ερμηνεύτρια, η οποία κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο με το ρόλο της Ντόνα - είναι εκείνος που είχε ερμηνεύσει έξοχα στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ η Μέριλ Στριπ. Πρόκειται για μια μεγάλη ελληνική παραγωγή που φέρνει στη σκηνή τον Άκη Σακελλαρίου, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, τον Αργύρη Αγγέλου, την Demy κ.ά. Τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από την ορχήστρα που διευθύνει Ηλίας Καλούδης. (Ακροπόλ, 8/12)

«Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 4

Cult ταινία, στα όρια του θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας, μια διεστραμμένη αποδόμηση του star system, με τις Μπέτι Ντέιβις - Τζόαν Κρόφορντ να δίνουν ρεσιτάλ αγριότητας, το «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην» μεταφέρεται στο θέατρο, και μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με δύο δικά μας… ιερά τέρατα, τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο με τον οποίο ταυτίστηκε η Μπέτι Ντέιβις και τη Ρένη Πιττακή σε εκείνον που ερμήνευσε μοναδικά η Τζόαν Κρόφορντ. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι Φάρελ, το έργο που θα δούμε έχει μια παγκόσμια πρωτιά: η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου θα παιχτεί, αφού μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο απελευθερώθηκαν τα δικαιώματα της θεατρικής διασκευής του. (Θέατρο Σφενδόνη, 14/12)

«Τσεχ-Off»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 5

Ύστερα από εννέα μήνες έρευνας και δοκιμών πάνω στις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, η Ιώ Βουλγαράκη παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη κι εντελώς αυτόνομη δραματουργική σύνθεση, οι σκηνές της οποίας θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα πριν και ανάμεσα στις σκηνές που έγραψε ο Ρώσος δραματουργός. Πρωταγωνιστεί ένα ανσάμπλ νέων ηθοποιών. (Πόλη, από 9/12)

«Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 6

Οι ήρωες του έργου των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου το λένε και το ξαναλένε, αλλά πού ν’ ακούσει ο μπαμπάς… Οι Μπέσυ Μάλφα, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη και Παντελής Καναράκης είναι οι πρωταγωνσιτές της επιτυχημένης κωμωδίας, που επαναλαμβάνεται. (Ριάλτο, από 13/12 σε avant premiere για τους αναγνώστες του www.athinorama.gr)

«Κόκκινο φεγγάρι»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 7

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα συνεχίζει στο Αγγέλων Βήμα με το έργο του Πολενάκη, το οποίο γίνεται ο θεμέλιος λίθος για να χτιστεί επάνω του μια σύγχρονη πραγματικότητα, «με ήρωες γήινους, σαρκικούς, παλλόμενους από ζωή». Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Κωτσής και παίζουν οι Έφη Βενιανάκη, Σοφία Ορφανού, Βασίλης Μπατσακούτσας, Τίτος Λίτινας. (Από 12/12)

«The curing room»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 8

Πόσα έχουμε ακόμη να μάθουμε για τη ναζιστική θηριωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ντέιβιντ Ίαν Λι έγραψε αυτό το αντιπολεμικό δράμα με βάση αληθινά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Πολωνία με Σοβιετικούς αιχμαλώτους. Ο Δημήτρης Καραντζιάς σκηνοθετεί ένα ανσάμπλ επτά αντρών ηθοποιών σε μια παράσταση αυστηρώς ακατάλληλη. (Vault, από 9/12 σε avant premiere για τους αναγνώστες του www.athinorama.gr)

«Μονόλογος»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 9

Η Μάνια Παπαδημητρίου αναλογίζεται τις προδοσίες και τα λάθη μιας ολόκληρης ζωής σε ένα συγκλονιστικό κείμενο που βασίζεται στο έργο της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Ο μονόλογος μιας γυναίκας». Τη μετάφραση, τη διασκευή αλλά και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αθηνά Κεφαλά. (Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή, από 9/12)

«Γυναίκα-βόμβα»

10 ξεχωριστές πρεμιέρες - εικόνα 10

Στο έργο της Κροάτισσας Ιβάνα Ζάικο μια γυναίκα που ετοιμάζεται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εκθέτει θραύσματα από σκέψεις, φαντασιώσεις, γεγονότα, σε άμεση ή έμμεση σχέση με την πράξη που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει. Ο Αλέξης Αλάτσης σκηνοθετεί τη Μαρία Στεφανίδου και το κείμενο συμπληρώνεται από δημοσιογραφικό υλικό, επιστημονικές έρευνες και στατιστικές. (Οδού Κεφαλληνίας - Β΄ Σκηνή, από 11/12)

Περισσότερες πληροφορίες

Μονόλογος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μια μεσήλικη ανακαλεί τις σχέσεις, τα άσχημα βιώματα της ζωής της, αποδίδει ευθύνες σε όλους τους άλλους και προσπαθεί να κρατηθεί από φαντασιώσεις και γεγονότα

Πυγμαλίων - Ωραία μου κυρία

  • Κομεντί
  • Διάρκεια: 150 '

Μια ρομαντική ιστορία για την προσπάθεια ενός διανοούμενου στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς κανείς να υποψιάζεται τη λαϊκή καταγωγή της

Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην

  • Θρίλερ
  • Διάρκεια: 110 '

Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς, διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους

Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η επιτυχημένη παράσταση επιστρέφει με νέο καστ. Στην κηδεία του πατέρα των δύο πρωταγωνιστριών λαμβάνει χώρα μια σειρά ευτράπελων καταστάσεων – να ’ναι καλά οι συγγενείς με τις λανθάνουσες συμπεριφορές

Άνεμος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται με αφορμή την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών και μιλάει για τον έρωτα, την τέχνη, τη σχέση της με τον υλικό κόσμο, το θάνατο.

Mamma mia!

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 140 '

Ρομαντική κομεντί με ενδιαφέρουσα πλοκή και τα συναισθήματα να συμπορεύονται με τα διαχρονικά τραγούδια των ABBA.

Τσεχ-Off

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Μια αυτόνομη δραματουργική σύνθεση με αφετηρία τις «Τρεις αδελφές», η οποία θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα ανάμεσα στις σκηνές του έργου του Τσέχοφ

The Curing Room

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, μιλά για τα αποτρόπαια εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων απέναντι σε μια διμοιρία Σοβιετικών στρατιωτών στην Πολωνία το 1944

Κόκκινο Φεγγάρι (Σκιές του Τσέχωφ)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Τσέχοφ γίνεται ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο χτίζεται μια σύγχρονη πραγματικότητα, με ήρωες γήινους, σαρκικούς, παλλόμενους από ζωή.

Γυναίκα-Βόμβα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Μια γυναίκα που ετοιμάζεται για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, εκθέτει σκέψεις, φαντασιώσεις, γεγονότα, σε άμεση ή και έμμεση σχέση με την πράξη που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.