6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12

Νέες παραστάσεις ρίχνονται στο θεατρικό στίβο. Κάποιες φλερτάρουν με το κλασικό και άλλες αναζητούν την αμεσότητα του σύγχρονου. Ανακαλύψτε τις.

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12

Νέες παραστάσεις ρίχνονται στο θεατρικό στίβο. Κάποιες φλερτάρουν με το κλασικό και άλλες αναζητούν την αμεσότητα του σύγχρονου. Ανακαλύψτε τις.

«Persona»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 1

«Ο Μπέργκμαν, απόλυτος ανατόμος της ψυχής, με το πιο ευαίσθητο νυστέρι και την πιο γλυκιά νάρκωση, μας καταβυθίζει στον εαυτό μας», υπογραμμίζουν οι Δ. Αγαρτζίδης και Δ. Αναστάσογλου, που μεταφέρουν στο θέατρο το κινηματογραφικό αριστούργημα του 1965. Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται η Δ. Κούρτη και η Β. Κατσίκα. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 2/12)

«Οι καλοπροαίρετοι»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 2

Ένα ελάχιστα παιγμένο έργο του Μαριβό, του συγγραφέα που σφράγισε το γαλλικό θέατρο κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής. Θέμα της κωμωδίας είναι ο έρωτας και η παράσταση κινείται μεταξύ ρεαλισμού, κωμωδίας ηθών, γκροτέσκο, κουκλοθεάτρου, ενώ διατηρεί τα στοιχεία της εποχής του έργου. (Τόπος Αλλού, από 2/12)

«Μαύρο χιόνι, το ημερολόγιο ενός μακαρίτη»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 3

Ο Κ. Φιλίππογλου σκηνοθετεί και παίζει σε αυτήν τη σκηνική σύνθεση που βασίζεται στο «Θεατρικό μυθιστόρημα» του Μ. Μπουλγκάκοφ. Πρόκειται για μια γκροτέσκο πινακοθήκη χαρακτήρων που μας αποκαλύπτει την απεγνωσμένη προσπάθεια του συγγραφέα να παραμείνει ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του. (Πόρτα, από 6/12)

«Yard gal»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 4

Η Ρ. Πρίτσαρντ ανήκει στην οργισμένη γενιά των Βρετανών συγγραφέων, που με τα κείμενα του young theatre στα ’90s κατήγγειλαν τον κοινωνικό συντηρητισμό. Το βραβευμένο έργο (Critics' Circle Theatre Award 1998) μέσα από τη ζωή δύο κοριτσιών (Μ. Καρφάκη, Στ. Ψιλοπούλου) αποδεικνύει πως οι πράξεις ηρωισμού δεν καθορίζονται από την καταγωγή μας. (Vault, από 2/10)

«Η σονάτα του Κρόιτσερ»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 5

Το 1891 η «Σονάτα του Κρόιτσερ» του Μπετόβεν ενέπνευσε στον Τολστόι αυτήν τη νουβέλα-ψυχολογική μελέτη πάνω στον έρωτα, το γάμο και τη ζήλια. Η Μαρία Ξανθοπουλίδου μεταφέρει το έργο στη σκηνή με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μυλωνά, την Κατερίνα Φωτιάδη και τον Θοδωρή Οικονόμου, τους οποίους συνοδεύει ζωντανά ένας πιανίστας. (Τέχνης «Κάρολος Κουν», από 5/12)

«Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος)»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/12 - εικόνα 6

Ο Γ. Λύρας ανακαλύπτει τη διαχρονική δυναμική της κλασικής ιστορίας του Γρ. Ξενόπουλου και την ανεβάζει –σαράντα χρόνια μετά την τελευταία παράσταση (1977)– χωρίς ηθογραφικούς περιορισμούς. Τον ομώνυμο ρόλο, που έχουν σφραγίσει με την ερμηνεία τους η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη κ.ά., κρατά η Ευγ. Δημητροπούλου. (Χώρα, από 5/12)

Περισσότερες πληροφορίες

Καλοπροαίρετοι θεατρίνοι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Οι υπηρέτες αφήνουν όλες τις δουλειές και καταπιάνονται με το ανέβασμα ενός έργου επ’ ευκαιρία των γάμων των αφεντάδων τους

Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος)

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Η Στέλλα διεκδικεί την προσωπική της ελευθερία και τα δικαιώματά της σε ένα έργο ανοιχτό σε αναγνώσεις

Persona

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα υπαρξιακό θρίλερ, μια κωμωδία για την κατάσταση του καλλιτέχνη, που διερωτάται εναγωνίως για την αλήθεια ενώ έχει τέλεια επίγνωση της συνθήκης του ψεύδους που κατασκευάζει.

Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Με βάση το αυτοβιογραφικό «Θεατρικό Μυθιστόρημα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, η παράσταση αποτυπώνει με χιούμορ τη θέση του καλλιτέχνη σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς

Yard Gal

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μάθημα ζωής από δύο κορίτσια που ζουν στο περιθώριο και αποδεικνύουν πως οι πράξεις ηρωισμού δεν καθορίζονται από την καταγωγή ή την οικονομική μας κατάσταση

Η σονάτα του Κρόιτσερ

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο τονίζει την αμφιλεγόμενη άποψη του Τολστόι για τη σεξουαλικότητα, υποστηρίζοντας ότι η σαρκική επιθυμία αποτελεί στην πραγματικότητα τροχοπέδη για τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.