Ιστορία και πολιτική on stage

Το πολιτικό έργο πρωτα­γωνιστεί στη σκηνή αποτελώντας μια από τις δυνατές τάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν.

Ιστορία και πολιτική on stage

Το πολιτικό έργο πρωτα­γωνιστεί στη σκηνή αποτελώντας μια από τις δυνατές τάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν.

Ιστορία και πολιτική on stage - εικόνα 1
«Αυγά Μαύρα»

Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου μας θυμίζουν τα «Αυγά Μαύρα» του Δ. Χαριτόπουλου (Θεατρική Σκηνή), το «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου (Studio Μαυρομιχάλη), το «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους» της Μ. Παπαϊωάννου (Άβατον) και το «Για την Ελένη» του Μ. Καρατζογιάννη (Tempus Verum - Εν Αθήναις).

Ιστορία και πολιτική on stage - εικόνα 2
«Λαμπεντούζα»

Με το προσφυγικό καταπιάνεται το «Ψωμί της Νινευί»­ των αφών Κούφαλη (Δημοτικό Πειραιά), η «Βρωμιά» του Ρ. Σνάιντερ (Αλκμήνη) αλλά και δύο παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου: η «Αγγελική» (έως 15/1) και η «Λαμπεντούζα», ενώ στο ίδιο θέατρο ανεβαίνουν η «Μαύρη Γαλήνη», το ημερολόγιο εγκλεισμού επί Χούντας του Δ. Μαρωνίτη, ο «Μικρός Χίτλερ» του Άρ. Μπέρνφελντ, μια φανταστική συνάντηση Αδόλφου και Φρόιντ, και η κωμωδία της κρίσης «Δάνειο» του Τζ. Γκαλθεράν.

Ιστορία και πολιτική on stage - εικόνα 3
«Αστροφεγγιά»

Κι ενώ η «Αστροφεγγιά» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου μας διακτινίζει στον ελληνικό Μεσοπόλεμο, στη φιλοναζιστική Αυστρία του ’30 μας στέλνουν η «Αρρώστια της νιότης» του Φ. Μπρούκνερ­ (Tempus Verum - Εν Αθήναις) και η «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ (Οδού Κυκλάδων) και στη σταλινική Ρωσία το «Χέρι του Γιάνος» του Ντ. Ντιμέκο (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μικρός Χίτλερ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ο Γερμανός συγγραφέας φέρνει αντιμέτωπους τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ζίγκμουντ Φρόιντ, σε μια μεταβατική και κρίσιμη φάση της παγκόσμιας Ιστορίας.

Το δάνειο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Αντιμετωπίζοντας την κρίση με χιούμορ: ένας απελπισμένος άντρας, για να πάρει δάνειο, απειλεί τον τραπεζίτη ότι έχει τον τρόπο να αποπλανήσει τη γυναίκα του.

Αστροφεγγιά

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μέσα από τη ζωή μιας παρέας φοιτητών παρακολουθούμε τις κοινωνικές διεργασίες στην Ελλάδα, που σπαρταρούσε μεταξύ του τραύματος της Μικρασιατικής Καταστροφής και του αγώνα να εξελιχτεί σε σύγχρονο κράτος

Το ψωμί της Νινευί

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Με σκηνικό χώρο το φουαγιέ, δύο πρόσφυγες αφηγούνται τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά και με την κοινή ιστορία εκατομμυρίων προσφύγων

Προς εγκατάστασιν ΙΙΙ… Μαύρη γαλήνη

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Μια περφόρμανς με αφορμή το κείμενο του Δ.Ν. Μαρωνίτη «Μαύρη γαλήνη», γραμμένο σε κελί απομόνωσης το 1973. Ένα ημερολόγιο απελπισίας, συνδιαλέγεται με το παρόν, σε μια δημόσια προσωπική στιγμή.

Η αρρώστια της νιότης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Γραμμένο το 1926, το έργο παρακολουθεί μια ομάδα φοιτητών Ιατρικής που άθελά τους προετοιμάζουν το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ιδέας.

Για την Ελένη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά, επιστρέφει για να αφηγηθεί το «εμφύλιο κύτταρο του θεάτρου, του τόπου, του καιρού της».

Η βρωμιά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Σε μια εποχή που η μετακίνηση πληθυσμών είναι σε έξαρση και τα σύνορα κλείνουν, ένας μετανάστης μιλάει για τα φυλακισμένα ανθρώπινα όνειρα.

Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μέσα από την παρουσίαση της σύντομης ιστορίας μιας ομάδας κρατουμένων, η παράσταση στοχεύει στην έρευνα και την καταγραφή γεγονότων από τις σκοτεινές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας.

Λαμπεντούζα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Μια ανθρώπινη ματιά πάνω στο θέμα του αδικαιολόγητου ρατσισμού και της προσφυγιάς, με φόντο το νησί της Ιταλίας που συνδέθηκε με το προσφυγικό

Αυγά μαύρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Δύο αδέρφια χωρίζονται βίαια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και όταν ξανασυναντιούνται, αναζητούν μνήμες και συναισθήματα.

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 8η χρονιά. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει σταδιακά τα μέλη της. Ο μοναδικός που σώζεται ένας αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο, μόνο που αυτό είναι άδειο. Κατηγορείται ως δολιοφθορέας και φυλακίζεται από τους ίδιους του τους συντρόφους. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του συντάσσει αναφορές προς έναν άγνωστο ανακριτή, στο μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θεωρείται μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένα σχόλιο για τον δυτικό πολιτισμό.

Το χέρι του Γιάνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Στη Μόσχα του 1938 πέντε άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι θα προσπαθήσουν να σωθούν προδίδοντας τα πιο κοντινά τους πρόσωπα, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.