6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11

Κανέναν δεν αφήνουν παραπονεμένο οι πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας - υπάρχουν παραστάσεις τόσο για τους λάτρεις του κλασικού όσο και για τους οπαδούς του σύγχρονου και του πιο πειρα­ματικού θεάτρου.

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11

Κανέναν δεν αφήνουν παραπονεμένο οι πρεμιέρες αυτής της εβδομάδας - υπάρχουν παραστάσεις τόσο για τους λάτρεις του κλασικού όσο και για τους οπαδούς του σύγχρονου και του πιο πειρα­ματικού θεάτρου.

«Ψευτοϋπηρέτρια»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 1

Ο Ζαχαρίας Ρόχας σκηνοθετεί και η Βίκυ Κουλιανού ερμηνεύει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κωμωδία του Πιέρ ντε Μαριβό, στην οποία ο αναμορφωτής της παράδοσης της commedia dell’arte καυτηριάζει την υποκρισία της αριστοκρατίας και τη βαθιά κρίση ενός κόσμου που βασίζεται στα συμφέροντα και τη δολοπλοκία. Παίζουν οι: Θανάσης Πατριαρχέας, Λούλα Τριανταφύλλου, Πάνος Τσαλιγόπουλος, Βαλεντίνος Τσίλογλου. (Βαφείο, από 14/11)

«Χασίς»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 2

Μια απενοχοποιημένη παράσταση γεμάτη εμπειρίες, δοκιμές, αναστολές, μύθους και βεβαιότητες που πλέκονται γύρω από το χασίς και τη χρήση του μας προτείνει ο Ακύλλας Καραζήσης, εμπνεόμενος από κείμενα των Bάλτερ Μπένγιαμιν, Ηλία Πετρόπουλου, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Όσκαρ Σμιτς. Ασυνήθιστο θέμα, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρον. Παίζουν οι: Ακύλλας Καραζήσης, Κορνήλιος Σελαμσής, Μαριλένα Ρασιδάκη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου. (Θησείον, από 14/11)

«Πάρτι γενεθλίων»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 3

Ένας πρώην πιανίστας είναι ο μοναδικός ένοικος στην πασιόν μιας καλοσυνάτης γυναίκας μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι για να τον πάρουν μαζί τους. Ένα πάρτι γενεθλίων και μια ανάκριση περιπλέκουν τα πράγματα… Ο σπουδαίος Χάρολντ Πίντερ δίνει στον θεατή την ευκαιρία να φανταστεί, να σκεφτεί, να προβληματιστεί για όσα συμβαίνουν. Πρόκειται άραγε για μια αλληγορία πάνω στη σχέση ατόμου και κοινωνίας ή ένα συμβολικό σχόλιο πάνω στο αναπόφευκτο του θανάτου που μας καταδιώκει; Την αινιγματική πλοκή του αποκρυπτογραφούν ο σκηνοθέτης Δημοσθένης Παπαδόπουλος και οι ηθοποιοί Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη. (Από Μηχανής, από 11/11)

«Αστροφεγγιά»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 4

Έρωτες και αγωνίες στον Μεσοπόλεμο. Το αυτοβιογραφικό έργο του παιδαγωγού Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, γνωστό από τη δημοφιλή σειρά της κρατικής τηλεόρασης στη δεκαετία του ’80, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη σκηνή, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, με πρωταγωνιστές τους Ρ. Λουιζίδου, Δ. Κατρανίδη, Αντ. Αλμπάνη, Ι. Παπαζήση, Ευδ. Ρουμελιώτη, Γ. Σκαφιδά. (Χώρα, από 12/11)

«Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες)»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 5

Οι νέοι πειραματιστές εφορμούν και φέτος με φόρα και άποψη στο -1 του Εθνικού. Δύο σκηνοθέτες, η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης (influx-artist collective), με αφορμή την αριστουργηματική «Αγριόπαπια», ανασύρουν από το σώμα του ιψενικού κειμένου ερμηνείες και απαντήσεις που αφορούν διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα: «Τι είμαι» και «Τι θα ήθελα να είμαι». (Πειραματική Σκηνή -1, από 11/11)

«Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην»

6 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 10-16/11 - εικόνα 6

Ο νεαρός ηθοποιός Αγησίλαος Σιούνας κάνει το ντεμπούτο του ερμηνεύοντας το ρόλο του χολιγουντιανού σταρ Τζέιμς Ντιν. Του «επαναστάτη χωρίς αιτία» που οδηγούσε σαν τρελός, ζούσε παράφορα και πέθανε νωρίς. Ο Γιώργος Χρονάς μετέφερε τη ζωή του Ντιν στο χαρτί κι από εκεί στη σκηνή, σε μια παράσταση που ήταν όνειρο ζωής. Παίζουν ακόμα οι Αλέξανδρος Αλεξάνδρου και Δανάη Δημητροπούλου. (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 14/11)

Περισσότερες πληροφορίες

Αστροφεγγιά

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μέσα από τη ζωή μιας παρέας φοιτητών παρακολουθούμε τις κοινωνικές διεργασίες στην Ελλάδα, που σπαρταρούσε μεταξύ του τραύματος της Μικρασιατικής Καταστροφής και του αγώνα να εξελιχτεί σε σύγχρονο κράτος

Χασίς

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Ταξίδι, ουτοπία, πρόκληση... Σε διαφορετικές εμπειρίες μας οδηγεί αυτή η παράσταση, στην οποία το χασίς γίνεται θέμα για θεατρική έρευνα

Πάρτι γενεθλίων

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Ένας πρώην πιανίστας κρύβεται για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο σε μια παραθαλάσσια πανσιόν. Όταν δύο τύποι καταφθάνουν για να τον πάρουν μαζί τους, θα καταρρεύσει

Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το θεατρικό ντεμπούτο του κάνει ο Αγ. Σιούνας, ζωντανεύοντας στη σκηνή ένα από τα πιο αρρενωπά χολιγουντιανά σύμβολα του 20ού αιώνα

Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες)

  • Performance
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση με αφορμή την «Αγριόπαπια» του Ίψεν, επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έννοια της ταυτότητας, της υιοθέτησης και της ερμηνείας ρόλων τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.

Ψευτοϋπηρέτρια

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η υπόθεση στρέφεται γύρω από τον γοητευτικό πλην άπληστο Λέλιο, έναν ιδανικό προικοθήρα, που υπόσχεται γάμο σε αθώα κορίτσια με στόχο να ξεκοκαλίσει την προίκα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.