Κωνσταντίνος Ασπιώτης: Ο Άμλετ τον περίμενε από καιρό (και είναι ήδη sold-out)

Έχει παίξει τον παρανοϊκό αρχηγό συμμορίας (στο «Κουρδιστό πορτοκάλι»). Έχει μεταμορφωθεί σε τραβεστί εξωγήινο (στο «Rocky Horror Show»). Φέτος ο 34χρονος ηθοποιός γίνεται ο μελαγχολικός πρίγκιπας της Δανίας στην (ήδη sold-out για την πρώτη εβδομάδα της) παράσταση του Γιάννη Κακλέα.

Κωνσταντίνος Ασπιώτης: Ο Άμλετ τον περίμενε από καιρό (και είναι ήδη sold-out)

Έχει παίξει τον παρανοϊκό αρχηγό συμμορίας (στο «Κουρδιστό πορτοκάλι»). Έχει μεταμορφωθεί σε τραβεστί εξωγήινο (στο «Rocky Horror Show»). Φέτος ο 34χρονος ηθοποιός γίνεται ο μελαγχολικός πρίγκιπας της Δανίας.

Κωνσταντίνος Ασπιώτης: Ο Άμλετ τον περίμενε από καιρό (και είναι ήδη sold-out) - εικόνα 1

Να ζεις ή να μη ζεις; Να το ερώτημα», θα ακούσουμε να λέει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ας αναλογιστούμε τώρα, για μια στιγμή, τον όγκο των σχολίων, των συζητήσεων, των διαφωνιών και της παγκόσμιας βιβλιογραφίας που συνοδεύουν εδώ και τέσσερις αιώνες αυτό το δίλημμα. Ο «Άμλετ» είναι κατά κάποιον τρόπο «ο γνωστός μας άγνωστος», με τα μυστικά του πάντα παρόντα και πάντα κρυφά.

Θα καταφέρει άραγε ο 34χρονος ηθοποιός να διεισδύσει στην καρδιά του μελαγχολικού πρίγκιπα της Δανιμαρκίας και να ξεκλειδώσει, συγκινώντας μας, κάτι από όσα θέτει ο Σαίξπηρ για την ύπαρξη του ίδιου του Άμλετ όσο και όλων μας; Είναι πάρα πολύ πιθανό. «Τρέμε, Μπρόντγουεϊ! Ένας αληθινός σταρ γεννήθηκε στην Πανεπιστημίου. Αλωνίζει τη σκηνή με την άνεση εφήβου, τραγουδά με ένα ράγισμα στη φωνή και συγκινεί με την πλήρη ερμηνεία του»: έτσι έγραφα προ διετίας, όταν ο άγνωστος στο ευρύ κοινό ηθοποιός και σκηνοθέτης, αφού πάλεψε ένα οκτάμηνο μελετώντας, χάνοντας είκοσι κιλά και κάνοντας διαρκώς δοκιμές, «γράπωσε» με συναρπαστικό τρόπο τον μάλλον πιο εξωφρενικό ρόλο του παγκόσμιου ρεπερτορίου – τον πανσεξουαλικό τραβεστί εξωγήινο επιστήμονα στο cult μιούζικαλ «Rocky Horror Show».

Εκτός σκηνής, είναι αγνώριστος. Εσωστρεφής και χαμηλών τόνων, σεμνός, ολιγόλογος και κάπως μελαγχολικός, ένα σκεπτόμενο «παιδί», που δεν θυμίζει σε τίποτα τη σπαρακτικά επικοινωνιακή εκρηκτικότητα που εκβάλλει στο θέατρο. Η σκηνή τον μεταμορφώνει ολοκληρωτικά. Φέτος όμως είναι η χρονιά που ο Ασπιώτης δεν καλείται να αντιμετωπίσει μιαν ακραία περσόνα ενός σύγχρονου έργου, αλλά τον υπέρτατο ρόλο που γράφτηκε για κάθε ηθοποιό της ηλικίας του πριν από 400 χρόνια, τον σύνθετο, ερμητικά κλειστό αλλά και απείρως ανοιχτό σε ερμηνείες Άμλετ από την ομώνυμη πεντάπρακτη τραγωδία του Σαίξπηρ (1602).

Σκηνοθετεί ένας έμπειρος πειραματιστής, ο Γιάννης Κακλέας, εκείνος που τον καθοδήγησε πέρυσι­ στον ρόλο του παρανοϊκά βίαιου αρχηγού συμμορίας στο «Κουρδιστό πορτοκάλι». Στους ρόλους της Οφηλίας και της Γερτρούδης θα δούμε αντίστοιχα την Ευγενία Δημητροπούλου και την Έλενα Τοπαλίδου, ενώ τον 11μελή θίασο συμπληρώνουν οι Θανάσης Δήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Στέργιος­ Κοντακιώτης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιάννης Τσεμπερλίδης και Τζεφ Μαράουι. Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, οι χορογραφίες της Αγγελικής Τρουμπούκη και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.

Ο «Άμλετ» του Σαίξπηρ κάνει πρεμιέρα στις 10/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο καταγράφει την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου που έχει την ευφυΐα να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
24/04/2024

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.