«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια

Μετά τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πάλι την Ελένη Ράντου κι έναν δυνατό θίασο σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε μεγάλη αίσθηση πέρυσι στο Λονδίνο.

«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια

Μετά τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο», ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πάλι την Ελένη Ράντου κι έναν δυνατό θίασο σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε μεγάλη αίσθηση πέρυσι στο Λονδίνο.

«Για μια ανάσα...»: Ελένη Ράντου, θηλυκός Φάουστ σε σύγχρονη οδύσσεια - εικόνα 1

Με ένα φαινομενικά αθώο one night stand ξεκινούν όλα στο «Για μια ανάσα...» της Βρετανίδας πολυβραβευμένης συγγραφέως Ζίνι Χάρις (2015). H Άννα (Ελένη Ράντου) περνάει μια νύχτα με έναν άγνωστο που της αυτοσυστήνεται ως δαίμονας (Αντώνης Καρυστινός). Είναι άραγε όντως ένας... Μεφιστοφελής; Κι εκείνη ένας θηλυκός Φάουστ; Το μόνο βέβαιο είναι ότι από εκείνη την «ερωτική συναλλαγή» και μετά τα πάντα στη ζωή της φιλόδοξης και δυναμικής αυτής γυναίκας ανατρέπονται. Ζει μια σκοτεινή οδύσσεια, που την αναγκάζει να διασχίσει την Ευρώπη και να βρεθεί, σαν κατατρεγμένη πρόσφυγας, πάνω σε ένα πλεούμενο, να κάνει το διάπλου της Μεσογείου.

Το φόντο αυτής της δυστοπίας είναι υπαρκτό: μια Ευρώπη που ρημάζεται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και το μεταναστευτικό, με την Άννα στη δίνη του κυκλώνα να συμπαρασύρει στην οδύσσειά της και την αδερφή της – στο ρόλο η χαρισματική Ελένη Ουζουνίδου, η οποία αποθεωνόταν επί δύο χρόνια στο μονόλογο «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου».

Ψυχολογικό θρίλερ; Αλληγορία­ για το τέλμα του καπιταλισμού και την κατάρρευση του ανθρωπισμού; Υπαρξιακό δράμα με πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο στηλιτεύει τη στάση της Δύσης μπροστά στις τραγωδίες του Τρίτου Κόσμου; Όπως κι αν έχει, το «Για μια ανάσα...» («How to hold your breath») συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις πέρυσι, όταν έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο λονδρέζικο θέατρο Royal Court, το κατεξοχήν ορμητήριο νέας δραματουργίας της Αγγλίας.

«Η Άννα, ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας Οδυσσέας, παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης, ένα ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου δυτικού, τους δαίμονες, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα αδιέξοδα και ταυτόχρονα ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες»: έτσι περιγράφουν ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής και η πρωταγωνίστρια Ελένη Ράντου αυτό το βρετανικό έργο που παραλληλίστηκε με το «Blasted» της Σάρα Κέιν και τώρα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του. Στους αινιγματικούς ρόλους του βιβλιοθηκάριου ο Μελέτης Ηλίας και του εραστή ο Κρις Ραντάνοφ.

Το «Για μια ανάσα...» ανεβαίνει στο Θέατρο Διάνα στις 3/11.

Περισσότερες πληροφορίες

Για... μια ανάσα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η οδύσσεια δύο γυναικών, η ζωή των οποίων μετατρέπεται σε θρίλερ καθώς ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που καταρρέει

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.