5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2

Είναι η εβδομάδα των ...σκοτεινών έργων, δραμάτων και κωμωδιών! Ο Ταρτούφος" του Μολιέρου φέρνει αντιμέτωπους τους Χειλάκη-Κούρκουλο, ενώ στις άλλες πρεμιέρες της εβδομάδας θα δούμε ντίβες της όπερας, αντισυμβατικές ηθοποιούς, τζογαδόρους και γοητευτικούς ενοίκους να μπλέκουν σε πολύ περίεργες καταστάσεις.

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2

Είναι η εβδομάδα των ...σκοτεινών έργων, δραμάτων και κωμωδιών! Ο Ταρτούφος" του Μολιέρου φέρνει αντιμέτωπους τους Χειλάκη-Κούρκουλο, ενώ στις άλλες πρεμιέρες της εβδομάδας θα δούμε ντίβες της όπερας, αντισυμβατικές ηθοποιούς, τζογαδόρους και γοητευτικούς ενοίκους να μπλέκουν σε πολύ περίεργες καταστάσεις.

«Ταρτούφος»

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2 - εικόνα 1

Αιμίλιος Χειλάκης VS Άλκης Κούρκουλος ή πώς ο πρώτος, μεταμορφωμένος στον ψευτοθρησκευόμενο Ταρτούφο, παρασύρει τον δεύτερο, ο οποίος ερμηνεύει τον επιρρεπή στις κολακείες μεγαλοαστό Οργκόν, στα δίχτυα της απατεωνιάς του. Τη σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος ή Οι Απατεώνες» ανεβάζουν με σύγχρονη ματιά οι Αιμίλιος Χειλάκης και Μανώλης Δούνιας, με έναν εκλεκτό θίασο: Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου, Άγγελος Μπούρας, Τσιμάρας Τζαννάτος κ.ά. (Κιβωτός, από τις 12/2)

«Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν»

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2 - εικόνα 2

Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία του Τζο Όρτον και ο Γιώργος Νούσης ερμηνεύει τον Σλόουν, ένα γοητευτικό αγόρι που το στοιχειώνει η μυστική ζωή του. Η κοφτερή ματιά του Όρτον γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά μια κοινωνία με σχέσεις, «δημόσιες και ιδιωτικές, αλλοιωμένες και σαπισμένες από τον μολυσμένο αέρα του αμοραλισμού και των καταπιεσμένων παθών». Η παράσταση ανεβαίνει στο Αγγέλων Βήμα με τους Γιάννη Δεγαΐτη, Δημήτρη Μυλωνά και Πηνελόπη Μαρκοπούλου (avant premiere: 12/2).

«Φράνσις»

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2 - εικόνα 3

Μια ηθοποιός είναι η Φράνσις, η ηρωίδα του νέου, ομότιτλου έργου της Αλμπέρτα Τσοπανάκη που ανεβαίνει από τη Μαρίκα Θωμαδάκη στο θέατρο Παραμυθίας. Στο ψυχολογικό αυτό δράμα παρακολουθούμε πώς η επαναστατική και αντισυμβατική Φράνσις καταλήγει σε ψυχιατρικό άσυλο όπου βιάζεται, κακοποιείται και, τελικά, υφίσταται λοβοτομή. Εκτός από την ίδια την Τσοπανάκη, παίζουν επίσης οι Μαρία Δούση, Πέτρος Μπένος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κωνσταντίνος Κούσης και Εμμανουήλ Μαυρίδης (avant premiere: 12/2).

«Ο Αδαής και ο Παράφρων»

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2 - εικόνα 4

Μια ντίβα της όπερας, εξαντλημένη από την πειθαρχία και την υπερέκθεση στο κοινό, αποσύρεται με τον τυφλό, αλκοολικό και φιλοχρήματο πατέρα της στην εξοχή όπου συναντά έναν περίεργο ιατροδικαστή… Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης χαρακτηρίζουν οι συντελεστές του το έργο του Αυστριακού αιρετικού δραματουργού Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο Αδαής και ο Παράφρων» που ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού διαδεχόμενο την περιβόητη «Ισορροπία του Nash». Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Γιάννος Περλέγκας, έχοντας στο πλάι του τους Ανθή Ευστρατιάδου, Γιάννη Καπελέρη και Χρήστο Μαλάκη (από τις 19/2).

«Τυφλή εμπιστοσύνη»

5 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 11-17/2 - εικόνα 5

Ένας τζογαδόρος, μια γυναίκα κι ένας τυφλός βρίσκονται γύρω από μια τράπουλα. Τα φύλλα θα μοιραστούν και το παιχνίδι θ’ αρχίσει… Ένα σύγχρονο έργο πάνω στην τύχη είναι η «Τυφλή εμπιστοσύνη» του Ανδρέα Φλουράκη, ο οποίος στιγματίζει το καπιταλιστικό σύμπαν και τις σχέσεις κυριαρχίας και ανελέητης κερδοφορίας. Παίζουν οι Νίκος Γεωργάκης, Γωγώ Καρτσάνα και Βαγγέλης Ψωμάς. Σκηνοθετεί ο Σταύρος Στάγκος (Επί Κολωνώ, από 12/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ένα μυστηριώδες αγόρι γίνεται αντικείμενο πόθου για τη σπιτονοικοκυρά του αλλά και για τον αδερφό της, οδηγώντας και τους δύο στην παράνοια, την ίδια στιγμή που ο πατέρας τους αναγνωρίζει στο πρόσωπό του έναν δολοφόνο.

Ο Αδαής και ο Παράφρων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Ο συγγραφέας με γκροτέσκο και χολερικό χιούμορ ανατέμνει τη σχέση γονιού και παιδιού, όπως και το... τρίγωνο καλλιτέχνης, σκηνή, κοινό, υπογραμμίζοντας το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του

Ταρτούφος ή Οι απατεώνες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής κωμωδίας για τον πανούργο Ταρτούφο, που με τις δολοπλοκίες του αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν.

Τυφλή εμπιστοσύνη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Τρεις άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις μεταξύ τους από αδυναμία, ανάγκη ή συμφέρον σε ένα τυχερό παιχνίδι με τον έρωτα, το όνειρο και τη μοναξιά

Φράνσις

  • Ψυχολογικό Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Η επαναστατημένη και αντισυμβατική Φράνσις καταλήγει σε ψυχιατρικό άσυλο όπου βιάζεται, κακοποιείται και, τελικά, υφίσταται λοβοτομή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.