8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2

Η Αμαλία Μουτούση συναντιέται με ένα ρόλο-φετίχ, οι μετανάστριες της Αθήνας μας συστήνονται ως ...περφόρμερ στη Στέγη, η μακροβιότερη πειραματική ομάδα της Αγγλίας κάνει μια στάση στο Bios και άλλα πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα συμβαίνουν στις σκηνές της πόλης αυτήν την εβδομάδα.

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2

Η Αμαλία Μουτούση συναντιέται με ένα ρόλο-φετίχ, οι μετανάστριες της Αθήνας μας συστήνονται ως ...περφόρμερ στη Στέγη, η μακροβιότερη πειραματική ομάδα της Αγγλίας κάνει μια στάση στο Bios και άλλα πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα συμβαίνουν στις σκηνές της πόλης αυτήν την εβδομάδα.

Καθαρή πόλη

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 1

Συνεπείς στις αρχές του θεάτρου-ντοκουμέντο ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς, οι δυο πειραματιστές και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, στην παράσταση τους «Καθαρή πόλη», που ανεβαίνει στη Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις 3/2, εστιάζουν στο θέμα της μετανάστευσης και τις έννοιας των συνόρων παρακολουθώντας τις αφηγήσεις πέντε μεταναστριών που εργάζονται ως καθαρίστριες.

Κουκλόσπιτο

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 2

Δύσκολα μια γυναίκα εγκαταλείπει σύζυγο και παιδιά. Πόσο μάλλον το 1879, όταν ο Ίψεν έδωσε αυτό το τέλος στο «Κουκλόσπιτο». Εκατόν τριάντα επτά χρόνια μετά, η Αμαλία Μουτούση γίνεται η μοιραία φυγάς των αστικών δεσμεύσεων στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γ. Σκεύας, διακεκριμένος κινηματογραφιστής και συνεργάτης του Λ. Βογιατζή. Συμπρωταγωνιστούν οι Άρης Λεμπεσόπουλος (φωτό), Μ. Ζορμπά, Γ. Συμεωνίδης, Ν. Παπαγιάννης. Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. (από τις 3/2).

Νύχτα στην Εθνική

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 3

Ένα ακόμα έργο της βραβευμένης και πολυγραφότατης Λείας Βιτάλη ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή. Παράλληλα με το «Ζεϊμπέκικο», που σημειώνει επιτυχία στο Studio Μαυρομιχάλη με τον Γιώργο Νινιό, ξεκινά στο Μεταξουργείο η «Νύχτα στην Εθνική» σε σκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως, με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Νάνου. Το έργο θίγει, μεταξύ άλλων, το θέμα του ρατσισμού και της μετανάστευσης και με φόντο την «καυτή» άσφαλτο της Εθνικής Οδού, ένα συμβολικό τόπο, στήνεται ένα ακραίο παιχνίδι βίας και πάθους. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι για λίγο και τώρα ανεβαίνει ξαναδουλεμένη και εμπλουτισμένη. Παίζουν ακόμα οι: Βασίλης Μπατσακούτσας και Ντομένικα Ρέγκου (Αvant premiere:1/2. Περισσότερες πληροφορίες στο έντυπο "α" που κυκλοφορεί στις 28/1).

Ισορροπιστής αεροσκαφών

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 4

Με αυτοβιογραφικά στοιχεία που μπλέκονται γλυκά με τη μυθοπλασία, ο ισορροπιστής αεροσκαφών κινείται ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα με την ακρίβεια και την επιδεξιότητα κινέζου ακροβάτη στην παράσταση που έρχεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη, μετά την επιτυχημένη πορεία του ως θεατρικό αναλόγιο στην Καβάλα, «πετάει» ως θεατρική παράσταση για την Αθήνα και προσγειώνεται στον Πολυχώρο Αθηναΐς. Ο Θοδωρής Γκόνης βρίσκεται στο σκηνοθετικό τιμόνι και ο έξοχος πρωταγωνιστής Δημήτρης Πιατάς στο ρόλο του Αλέξανδρου Ελεφάντη, ενός καθημερινού τύπου που έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή πρόκληση. (Αvant premiere για τους αναγνώστες του athinorama.gr: 31/1. Πληροφορίες: http://www.athinorama.gr/contests/issoropisths_aeroskafwn/ )

The Notebook

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 5

Η διασημότερη και ανθεκτικότερη –εδώ και 32 χρόνια– βρετανική πειραματική ομάδα, η κολεκτίβα των Forced Entertainment, καταφθάνει στο Bios με την τελευταία παράστασή της, «The Notebook», που βασίζεται στην ομώνυμη βραβευμένη νουβέλα της Ουγγαρέζας Αγκότα Κρίστοφ. Ο Τιμ Έτσελς, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της ομάδας, και ο Ρίτσαρντ Λόουντον, ερμηνεύουν δυο παιδιά, Ούγγρους δίδυμους που επιζούν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «κρυμμένοι» στην εξαθλιωμένη φάρμα της τρελής γιαγιάς τους. Θάνατος κι επιβίωση, ηθική και ηθικολογία, τραγωδία και σαρκασμός: τα δίπολα διυλίζονται χάρη στο ξέφρενο παιχνίδι αφηγήσεων των δύο περφόρμερ. Ή καλύτερα, όπως είχε δηλώσει ο Έτσελς, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «α», «ο Μποντλέρ λέει ότι το παιδί, προκειμένου να δει την ψυχή του παιχνιδιού του, το στρίβει και το τραντάζει, το χτυπάει στους τοίχους και τελικά το σπάει ρίχνοντάς το στο πάτωμα. Ε, κάτι τέτοιο κάνουμε κι εμείς στο θέατρο». (Στις 28, 29 & 30/1)

Εμιgrέδες

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 6

Πολυπολιτισμικότητα κι ενσωμάτωση είναι το ισχυρό δίπτυχο πάνω στο οποίο έχει δουλέψει εντατικά και σοβαρά η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου. Ένα μήνα μετά το τσεχοφικό «Θάλαμος αρ. 6», για μια κοινωνία που δεν συγχωρεί τη διαφορετικότητα, ανεβάζει το έργο-πολιτική πράξη του Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ, το οποίο αφορά τη συνύπαρξη δύο μεταναστών με ιδεολογικές και υπαρξιακές διαφορές. Πρωταγωνιστούν ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος και ο Θάνος Τοκάκης. (Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, από 30/1)

Ιδιοτροπίες της Μαριάννας

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 7

Κωμωδία ή δράμα, τρυφερό ή ξεδιάντροπα σαρκαστικό είναι το έργο του Γάλλου ρομαντικού συγγραφέα του 19ου αιώνα, Αλφρέ ντε Μισέ; «Είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα. Σκιαγραφεί το πανόραμα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αιωρείται μεταξύ λάσπης, ακριβών αρωμάτων, ιδρωμένης σάρκας…» απαντά ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος στο σημείωμά του. Η παράσταση φέρνει στη σκηνή μια ομάδα ωραίων ηθοποιών διαφορετικών γενεών: Ξένια Καλογεροπούλου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ντένη Μακρή, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Παντελής Βασιλόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. (Πόρτα, από 28/1)

Ο ξένος

8 πρεμιέρες που αξίζουν την εβδομάδα 28/1-3/2 - εικόνα 8

Η ομάδα Abnormal ανεβάζει το έργο του συγγραφέα - φιλόσοφου- υπαρξιστή Αλμπέρ Καμί. Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Πηνελόπης Φλουρή, η ομάδα πειραματίζεται με την αφηγηματική δράση, χρησιμοποιώντας κινησιολογικές επαναλήψεις, λεκτικά μοτίβα και συμβολισμούς, και επιχειρεί ν’ αποκαλύψει τον παράλογο κόσμο στον οποίο ζει ο Μερσό, ο ήρωας του έργου. Παίζουν οι: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Μαριλένα Γερμανού, Δάφνη Λιανάκη, Παναγιώτης Γαρμπής. (Bios, από 1/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Νύχτα στην Εθνική

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η συγγραφέας με τη διεισδυτική ματιά παρατηρεί και καταγράφει τα «βίαια παρασκήνια του σήμερα στην Ελλάδα» σε ένα σύγχρονο πολιτικό έργο

The Notebook

  • Performance
  • Διάρκεια: 135 '

Η θρυλική βρετανική ομάδα που θεμελίωσε το devised theatre έρχεται με μια παράσταση που έχει θέμα της την (αληθινή) ιστορία δύο Ούγγρων διδύμων, οι οποίοι έζησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα σε ένα παράδοξα εξαθλιωμένο άσυλο: τη φάρμα της γιαγιάς τους.

Ισορροπιστής αεροσκαφών

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Το ρεύμα της ζωής οδηγεί έναν άντρανα αλλάξει ρότα. Ερχόμενος αντιμέτωπος με έναν ιδιότυπο ρατσισμό προσπαθεί να ισορροπήσει

Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας

  • Αισθηματική κομεντί
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας του 19ου αιώνα, στο πρώιμο αριστούργημά του, καταγράφει τους στρόβιλους μιας ερωτικής δίνης στην οποία εμπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα.

Καθαρή πόλη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Μια παράσταση με θέμα τον ρατσισμό του «καθαρού» και πρωταγωνίστριες μετανάστριες που δουλεύουν ως καθαρίστριες στην Ελλάδα.

Το κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Σε μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια, η υπάκουη σύζυγος και μητέρα Νόρα Χέλμερ κάνει την προσωπική της επανάσταση και αλλάζει τρόπο σκέψης και στη συνέχεια τρόπο ζωής.

Εμιgrέδες

  • Κοινωνικό Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Δυο μετανάστες ένας διανοούμενος κι ένας εργάτης σε αναζήτηση ταυτότητας, σε ένα έργο περί ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας

Ο ξένος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Πειραματιζόμενοι με την αφηγηματική δράση, χρησιμοποιώντας κινησιολογικές επαναλήψεις, λεκτικά μοτίβα και συμβολισμούς, επιχειρούν ν’ αποκαλύψουν τον παράλογο κόσμο του κεντρικού ήρωα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.