7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου

Περισσότερες από 200 παραστάσεις παίζονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα προκαλώντας πονοκέφαλο σε όσους αναρωτιούνται «μα τί να πρωτοδώ μες στις γιορτές;». Εστιάζουμε, λοιπόν, σε επτά κλασικά ή, έστω κλασικότροπα έργα, που ανεβαίνουν σε εγγυημένα ενδιαφέρουσες εκδοχές.

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου
7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 1

«Ο γάμος του Φίγκαρο»: Θέαμα ευθυμίας και ευωχίας, η ευφάνταστη κωμωδία του Μπωμαρσαί (1784) που προέβλεψε μες στο σατιρικό της οίστρο τη Γαλλική Επανάσταση, ανεβαίνει ως εντυπωσιακή και διασκεδαστική παράσταση συνόλου δια χειρός Στάθη Λιβαθινού (Μέγαρο Μουσικής).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 2

«Η Μεγάλη Χίμαιρα»: Το περίφημο μυθιστόρημα του Καραγάτση ως πρωτοκλασάτη αστική τραγωδία, με την έξοχη Αλεξάνδρα Αιδίνη ως Γαλλίδα ερωτευμένη με την Ελλάδα αλλά και με τους Μάξιμο Μουμούρη-Δημήτρη Μοθωναίο σε μια από τις (διαρκώς) sold-out παραγωγές της διετίας (Πορεία).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 3

«Ο θεός της σφαγής» της Γιασμίν Ρεζά: Μια χρυσή τετράδα πρωταγωνιστών (Κ. Μαρκουλάκης, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Στ. Γουλιώτη, Λ. Μιχαλοπούλου) και μια πνευματώδης σάτιρα δωματίου για τη δυσκολία να είσαι «πολιτισμένος» (Αθηνών).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 4

«Θείος Βάνιας»: Κλασικότροπος και ατμοσφαιρικός Τσέχωφ στη σκηνοθεσία της Λ. Μελεμέ με Γ. Φέρτη, Στ. Μάινα και Αλ. Καλτσίκη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους (Νέο θέατρο Βασιλάκου).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 5

«Ριχάρδος ΙΙΙ»: Σαίξπηρ σαν σκοτεινό καρτούν στο Εθνικό θέατρο από τον Γιάννη Χουβαρδά σε μια πολύωρη παράσταση που μπορεί να ξενίσει με την αισθητική Rocky Horror Show αλλά με ένα all-star-cast να καταθέτει ερμηνείες μεθυστικής σαγήνης (Δ. Λιγνάδης, Θ. Μπαζάκα, Κ. Καραμπέτη, Άλκ. Πουλοπούλου, Ν. Ψαρράς κ.α.).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 6

«Ο βίος του Γαλιλαίου» : Κάθε αράδα «κάτι» σημαίνει στο δαιδαλώδες έργο του Μπρεχτ για τον ιδιοφυή Ιταλό επιστήμονα που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο άνθρωπος το σύμπαν. Ανεβαίνει από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο με τον Χρήστο Στέργιογλου στο πρώτο ρόλο και ένα γερό επιτελείο να τον συνοδεύει (Εθνικό Rex-Kοτοπούλη).

7 must κλασικές έξοδοι θεάτρου - εικόνα 7

«Φάουστ»: Το έργο ζωής του Γκαίτε με τον Νίκο Κουρή σε ένα ρόλο ζωής, τον ταλαντούχο Αργύρη Πανταζάρα ως Μεφιστολή και στο σκηνοθετικό πηδάλιο ένα κορίτσι που ξέρει να κάνει ωραίες παραστάσεις, την Κατερίνα Ευαγγελάτου (Δημοτικό θέατρο Πειραιά).

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Χίμαιρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το ερωτικό μελόδραμα της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ συνεχίζει για τρίτη σεζόν, σε μια επική πλέον παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή τη μεγάλη συγκίνηση του βιβλίου.

Ο γάμος του Φίγκαρο

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Ο συγγραφέας, με όπλο το κοφτερό στιλέτο της σάτιρας, μιλά για την αλλαγή των ηθών και του καθεστώτος σε ένα έργο που έχει θεωρηθεί προάγγελος της Γαλλικής Επανάστασης

Θείος Βάνιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Ο Βάνιας είναι καταδικασμένος στο απόλυτο υπαρξιακό τέλμα, θυμίζοντας έντονα την κατάσταση της χώρας μας, σε ένα έργο που σκιαγραφεί με επιδεξιότητα τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.

Ο θεός της σφαγής

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σύγχρονη κωμωδία, που θέλει τους τέσσερις (εξαιρετικούς) πρωταγωνιστές να εκτρέπονται σε πρωτόγονες συμπεριφορές αντί να συζητούν για τον τσακωμό των παιδιών τους.

Ο βίος του Γαλιλαίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 165 '

Η ιστορία του Γαλιλαίου και τα πάθη του με την Ιερά Εξέταση είναι η αφορμή για να καταγράψει ο Μπρεχτ το πώς επιβιώνει κανείς κάτω από δύσκολες συνθήκες

Ριχάρδος Γ΄

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 180 '

Ένας από τους πιο πολυδιάστατους χαρακτήρες που έπλασε ο Σαίξπηρ γίνεται διαχρονικό σύμβολο της απολυταρχικής εξουσίας στην ομώνυμη τραγωδία. Ο Δημήτρης Λιγνάδης καλείται να κρύψει τον αλαζόνα και υστερόβουλο χαρακτήρα του βασιλιά πίσω από ένα πιο ήπιο προσωπείο.

Φάουστ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Ο Φάουστ, έχοντας κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αποζητά το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή ανοίγει την πόρτα στη σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.