10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11

Λαμπερά διεθνή και εγχώρια μιούζικαλ, hot κωμωδίες, κλασικοί και πειραγμένοι Ρώσοι συγγραφείς και όχι μόνο συναντιούνται σε μια δυνατή εβδομάδα πρεμιερών.

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11

Λαμπερά διεθνή και εγχώρια μιούζικαλ, hot κωμωδίες, κλασικοί και πειραγμένοι Ρώσοι συγγραφείς και όχι μόνο συναντιούνται σε μια δυνατή εβδομάδα πρεμιερών.

Mamma mia!

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 1

Είναι το μιούζικαλ που έχουν λατρέψει εκατομμύρια –γύρω στα 60 για την ακρίβεια– θεατές σ’ όλο τον κόσμο. Ίσως επειδή η πλοκή του «χτίζεται» πάνω στη μουσική των ABBA και το πεδίο δράσης του είναι ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου στη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού. Το «Mamma mia!», στην original Γουέστ Εντ βερσιόν του, έρχεται στο Θέατρο Μπάντμιντον από 5 έως 15 Νοεμβρίου για να μας παρασύρει ξανά με τη δροσιά του, την πανέμορφη μουσική του και τη γλυκιά ερωτική ιστορία του: μια κόρη που, λίγο προτού παντρευτεί, προσπαθεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του πραγματικού της πατέρα μέσα από διασκεδαστικά επεισόδια και φάσεις όπου πρωταγωνιστούν η μητέρα της και οι τρεις πιθανοί μπαμπάδες της!

Nine

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 2

Με την προσθήκη μουσικής, το «8 ½», η αυτοβιογραφική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, γίνεται μιούζικαλ και ονομάζεται «Nine». Το θέμα αυτό έχει λυθεί ήδη από τις αρχές των ’80s, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το «Nine» των Μόρι Γιέστον και Άρθουρ Κόπιτ, δίνοντας χρώμα –και stage θέαμα– στον silver screen κόσμο του Φελίνι. Τώρα το «Nine» ανεβαίνει και στα μέρη μας (στο Pantheon από 6/11) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και μια all-star gang γυναικών.

Θεέ μου τι σου κάναμε;

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 3

Το δις εξαμαρτείν –καμία φορά και το τρεις εξαμαρτείν– φέρνει τους γονείς σε απόλυτη αμηχανία. Αυτό συμβαίνει στη θεατρική μεταφορά της απίθανης γαλλικής κομεντί «Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?» που ανεβαίνει με τον τίτλο «Θεέ μου τι σου κάναμε;» και στην οποία το ζεύγος Λάκης Λαζόπουλος - Μαρία Καβογιάννη, καλούνται να συνηθίζουν την ιδέα της πολυφυλετικότητας. Οι κόρες τους ερωτεύονται σφόδρα άνδρες διαφορετικών εθνικοτήτων. Η διαφορετικότητα γεννά συγκρούσεις αλλά και εξαιρετικά αστεία οικογενειακά στιγμιότυπα. Η feelgood παράσταση κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Γκλόρια, στις 5/11.

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 4

Ο τίτλος του σατιρικού του μονολόγου του Βασίλη Παπαβασιλείου, πάνω στον οποίο σολάρει ως Έλλην απελπισμένος και δη κατά φαντασίαν «ψεκασμένος» τα λέει όλα! Ρήτορας δεινός, σκηνοθέτης και ηθοποιός εκλεκτός, ο αναρχικός σερ του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης, όπου άφησε εποχή ερμηνεύοντας την –κατά Ρίτσο– «Ελένη» το 2002 (από τις 5/11).

Τσέχοφ

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 5

«Οι τρεις αδερφές κοντοστάθηκαν, έδειξαν προς τον ουρανό και φώναξαν με άγρια χαρά: “Εεεεεε, θείε Βάνια, ένας γλάρος!”» Κάπως έτσι, με… άγρια χαρά συνέθεσε τα κείμενα της παράστασης «Τσέχοφ» ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς. Σ’ αυτή την κωμωδία για το έργo και τη ζωή του Α.Π. Τσέχοφ το γέλιο συμπορεύεται με το υπαρξιακό άγος και τέσσερις νέοι ηθοποιοί ερμηνεύουν λόγια, ήρωες και, μαζί, τραγούδια φλερτάροντας ακόμη και με το μιούζικαλ! (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 6/11 ).

Τα παιδιά του ήλιου

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 6

Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης: και οι επτά είναι υπέροχοι, ιδανικοί για να ερμηνεύσουν τους αντιήρωες της κωμικοτραγικής προεπαναστατικής ελεγείας «Τα παιδιά του ήλιου» (1905). Ο Μαξίμ Γκόρκι, «συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Τσέχοφ», έγραψε αυτό το έργο μέσα από τη φυλακή, παρουσιάζοντας τον προστατευμένο μικρόκοσμο των διανοούμενων αστών και, σε αντιδιαστολή, τη φοβερή επιδημία χολέρας που πλήττει τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις… Ο Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί (Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο, από 11/11).

80’s the musical

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 7

Ένα καθαρά ελληνικό μιούζικαλ, γραμμένο από τους Γιώργο Βάλαρη και Στέλιο Παπαδόπουλο, βασισμένο σε pop, rock, disco επιτυχίες εκείνης της δεκαετίας, ξένες και ελληνικές, πάνω στις οποίες εξελίσσεται μια ρομαντική ιστορία (ηθών, προφανώς). Μιλάμε για μια περίοδο που, ενώ έχει καλυφθεί κινηματογραφικά (ας πούμε με ικανοποιητικό τρόπο), έχει μηδαμινή θεατρική, και δη μουσικοθεατρική, εκπροσώπηση. Έτσι, το «80’s the musical» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουμε μια διασκεδαστική ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Ελένη Φουρέιρα, η Ήβη Αδάμου, ο Σταμάτης Γαρδέλης, η Καίτη Γαρμπή κ.ά., ενώ η μουσική παίζεται live από τους Αλχημιστές. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης. (από 5/11)

Λέλα Καραγιάννη (Η μάνα της Αντίστασης)

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 8

Την ηρωίδα που σφράγισε με τη θυσία της, λίγες ημέρες πριν από την Απελευθέρωση, τον αντιστασιακό αγώνα κατά των Γερμανών ενσαρκώνει η Μαίρη Βιδάλη στο Διάχρονο. Το κείμενο είναι του Γιώργου Α. Χριστοδούλου και η σκηνοθεσία της Γιώτας Κουνδουράκη. (από 7/11)

Ένας ανεπαίσθητος πόνος

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 9

Τα έργα του Χάρολντ Πίντερ παρουσιάζουν τον πλούτο και την ιδιομορφία της καθημερινότητας με έναν ιδιαίτερα διαισθητικό τρόπο. Ο Τάσος Προύσαλης σκηνοθετεί ένα από τα πρώτα θεατρικά έργα του Βρετανού συγγραφέα στο Εσωθέατρο με πρωταγωνιστές τους Μέλανι Μαρχάινε, Γιάννη Μοσχίδη, Βασιλική Λαΐνη. (από 6/11)

Playground…Ανοιχτές πληγές

10 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 5-11/11 - εικόνα 10

Ο Γιάννης Μπέζος είναι ο σκηνοθέτης που ανέλαβε να μεταφέρει στη θεατρική σκηνή του Ιλίσια - «Βολανάκης» τη σύγχρονη, αφοπλιστική γραφή του Αμερικανού βραβευμένου συγγραφέα Ρατζίβ Τζόζεφ. Ο Χρήστος Σπανός και η Αγοραστή Αρβανίτη ζωντανεύουν την ιστορία δυο ανθρώπων που δεν μπορούν να δεχτούν ότι είναι πλασμένοι για να είναι μαζί. (από 7/11)

Περισσότερες πληροφορίες

Mamma mia!

  • Μιούζικαλ

Μια νεαρή κοπέλα αποφασίζει, την παραμονή του γάμου της, να ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα της. Το διάσημο μιούζικαλ βασίζεται στα τραγούδια του συγκροτήματος Abba και παρουσιάζεται σε μια μεγάλη διεθνή παραγωγή.

Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της Αντίστασης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της αγωνίστριας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1944. Αφηγείται τη ζωή και τη δράση της από την εφηβική ηλικία, στους Βαλκανικούς πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το αλβανικό μέτωπο, με κορύφωση την δράση της επί της γερμανικής κατοχής. Η Μ. Βιδάλη απέσπασε για την ερμηνεία της στο ρόλο της εμβληματικής αγωνίστριας το βραβείο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Ένας ανεπαίσθητος πόνος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Την ήσυχη ζωή ενός ζευγαριού στην αγγλική εξοχή διαταράσσει η ξαφνική παρουσία ενός αγνώστου

Playground... Ανοιχτές Πληγές

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Μια ιστορία για ανθρώπους που δεν μπορούν να δεχτούν ότι είναι πλασμένοι για να είναι μαζί, κι όμως ξέρουν ότι, αν χωρίσουν, θα πεθάνουν.

Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Βαθιά στα οικονομικά (όσο και υπαρξιακά) προβλήματα εισχωρεί ο πνευματώδης σκηνοθέτης και ηθοποιός Β. Παπαβασιλείου με μια δική του σάτιρα

Τα παιδιά του ήλιου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 140 '

Η κωμικοτραγική εικόνα των διανοούμενων στην προεπαναστατική Ρωσία. Η δράση τοποθετείται στην προστατευμένη αστική οικογένεια την ώρα που χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις απειλούνται από τη χολέρα

’80s the musical

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 130 '

Φλας μπακ στη δεκαετία του '80, στα ήθη, στη μόδα, στα όνειρα και στις φιλοδοξίες που σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή

Θεέ μου, τι σου κάναμε;

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Στη θεατρική μεταφορά της γαλλικής ταινίας ένα ζευγάρι αστών προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς αλλόφυλους

Τσέχωφ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 85 '

Η εργογραφία του Τσέχοφ αποτέλεσε τον καμβά αυτής της παράστασης, στην οποία οι πρωταγωνιστές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε μάταια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το βάρος της ύπαρξής τους

Nine

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 135 '

Ένας σκηνοθέτης, λίγο πριν από την έναρξη των γυρισμάτων της νέας ταινίας του, δεν έχει καταφέρει να γράψει το σενάριο. Αντιμέτωπος με μια επαγγελματική και υπαρξιακή κρίση, αναζητά την έμπνευση στα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.