8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10

Λαμπερά μιούζικα, μπαλέτο, μονόλογοι, ενδιαφέροντα σύγχρονα έργα με γνωστούς πρωταγωνιστές σε μια εβδομάδα που δίνει το σύνθημα εκκίνησης της σεζόν.

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10

Λαμπερά μιούζικα, μπαλέτο, μονόλογοι, ενδιαφέροντα σύγχρονα έργα με γνωστούς πρωταγωνιστές σε μια εβδομάδα που δίνει το σύνθημα εκκίνησης της σεζόν.

«Ταξίδι στην αιωνιότητα» από την ΕΛΣ

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 1

Η ποιητική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου ενέπνευσε τον Ρενάτο Τζανέλα για ένα χορευτικό «Ταξίδι στην αιωνιότητα». Όσοι δεν είδατε την παράσταση στο Θέατρο Ολύμπια το 2014 έχετε την ευκαιρία να τη δείτε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την ορχήστρα, τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η συγκινητική μουσική της διακεκριμένης συνθέτριας που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου εικονογραφείται χορευτικά για να μας ταξιδέψει, με σύμμαχο τα κοστούμια και τα σκηνικά της Κ. Αγγελοπούλου. Η κίνηση των χορευτών φέρνει στη μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου (7, 8, 11, 13/10).

Θέατρο του Νέου Κόσμου X 6

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 2

Τρεις νέες παραστάσεις και τρεις επιτυχημένες επαναλήψεις δίνουν το σήμα εκκίνησης για τη νέα σεζόν του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Πρεμιέρα κάνουν η χρηματοπιστωτική φάρσα «Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» (από τις 7/10), «Ο μικρός Χίτλερ», που ζωντανεύει τη φανταστική συνάντηση του Χίτλερ με τον Φρόιντ (από τις 5/10), και μια ραψωδία από την «Οδύσσεια» (από 5/10). Παίζονται ξανά η περίφημη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» (από 7/10), τα προβοκατόρικα «Παράσιτα» (από 5/10) και η εφηβική εκδοχή της σοφόκλειας «Αντιγόνης» (από 4/10).

Μαρκουλάκης και άλλοι… πρωτόγονοι στο Αθηνών

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 3

Μετά τον «Πουπουλένιο», ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ανεβάζει ένα ακόμη σύγχρονο, αγριεμένο και πολυβραβευμένο έργο, τον τραγικωμικό «Θεό της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά (2007). Η υπόθεση, γνωστή από την ομώνυμη ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, θέλει δύο ζευγάρια να συζητούν πολιτισμένα τον «απολίτιστο» καβγά των παιδιών τους και, τελικά, να εκτρέπονται οι ίδιοι σε πρωτόγονες συμπεριφορές. Ο μεν Μαρκουλάκης ερμηνεύει τον κυνικό μεγαλοδικηγόρο και η Στεφανία Γουλιώτη την καριερίστα σύζυγό του, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος τον φιλήσυχο έμπορο και η Λουκία Μιχαλοπούλου την ακτιβίστρια σύζυγό του (από τις 7/10).

Ιλαρομελόδραμα διά χειρός Αθερίδη

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 4

Έχοντας πλέον σαν σταθερό «στέκι» το Μικρό Παλλάς, ο Θοδωρής Αθερίδης ανεβάζει φέτος εκεί τη νέα του κωμωδία «Δοξαπατρή» και συμπρωταγωνιστεί με τους Πέμυ Ζούνη, Ρένια Λουιζίδου, Λευτέρη Ελευθερίου, Ευαγγελία Συριοπούλου αλλά και τη νεαρή ηθοποιό και κόρη του Φωτεινή Αθερίδη. Ένας παπάς, ο διαταραγμένος γιος του και η ακτιβίστρια κόρη του που προσπαθούν να διαχειριστούν την καινούργια πραγματικότητα, μια παιδίατρος που προσπαθεί να αποτρέψει την αυτοκτονία της κόρης της με τη βοήθεια της αδερφής της, αλλά και ένας αινιγματικός Γιαπωνέζος μπλέκονται σε ένα, όπως λέει ο ίδιος ο Αθερίδης «σύγχρονο ιλαρομελόδραμα, που διαδραματίζεται σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, σε μια πόλη σαν την Αθήνα, σε μια περιοχή σαν το Κολωνάκι, με προβλήματα και θέματα σαν τα δικά μας…» (Η πρεμιέρα μετατέθηκε στις 10/10).

«Kiss me Kate» once more

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 5

Καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι το «Kiss me Kate» και τώρα επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής από 4/10. Το μιούζικαλ του Κολ Πόρτερ, βασισμένο στη σαιξπηρική «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» συνδυάζει συμφωνική τζαζ και κλασικό ήχο, θέατρο και πρόζα με χορό. Στη σκηνοθετική εκδοχή των Γιώργου Πέτρου και Πάρη Μέξη η παράσταση στήθηκε στη λογική του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», καθώς η δράση εκτυλίσσεται στα παρασκήνια ενός σύγχρονου θιάσου. Πειστικοί και υφολογικά άρτιοι στο τραγούδι περιμένουμε να είναι και πάλι η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός. Στην παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών τις εντυπώσεις είχε κλέψει η Νάντια Κοντογεώργη

Γυναικών μονόλογοι

8 ξεχωριστές πρεμιέρες για την εβδομάδα 1-7/10 - εικόνα 6

Το αφιέρωμα «Κραυγές Γυναικών» συνεχίζεται στο «Τζένη Καρέζη», με ξεχωριστές ερμηνείες γνωστών πρωταγωνιστριών. Τη δημοσιογράφο που αναγκάζεται να αλλάξει το επάγγελμά της υποδύεται η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (φωτό) στο «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου (1/10), ενώ η Γιασεμί Κηλαηδόνη φορά τον καλογερικό χιτώνα και εκτελεί έναν ερμηνευτικό άθλο ως 90χρονος μοναχός (2/10). Δύο γυναίκες αναλογίζονται τα λάθη της ζωής τους: η Μάνια Παπαδημητρίου στο «Monologue» της Σιμόν Ντε Μποβουάρ (3/10) και η Γιώτα Φέστα στην «Αναγνώριση» του Άκη Δήμου (4/10). Το φεστιβάλ κλείνει με την Τζένη Δριβάλα και τη «Φωνή της πεταλούδας» (5/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Επάγγελμα Πόρνη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Οι συναρπαστικές εξομολογήσεις της συγγραφέως από το ομότιτλο βιβλίο που αναφέρεται στα χρόνια της δικτατορίας

Ταξίδι στην αιωνιότητα

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 60 '

Εμπνευσμένο από εμβληματικές συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου, οι οποίες έντυσαν μουσικά τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Οδύσσεια

  • Έπος
  • Διάρκεια: 120 '

Η σκηνή μεταμορφώνεται σε καράβι για να ζωντανέψει την περιπέτεια του Οδυσσέα και των συντρόφων του.

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μπροστά στη χρεοκοπία ένας άντρας, αναζητώντας τη δεύτερη ευκαιρία, καλείται να εφεύρει μια καινούργια ζωή

Ο μικρός Χίτλερ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ο Γερμανός συγγραφέας φέρνει αντιμέτωπους τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ζίγκμουντ Φρόιντ, σε μια μεταβατική και κρίσιμη φάση της παγκόσμιας Ιστορίας.

Ο θεός της σφαγής

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σύγχρονη κωμωδία, που θέλει τους τέσσερις (εξαιρετικούς) πρωταγωνιστές να εκτρέπονται σε πρωτόγονες συμπεριφορές αντί να συζητούν για τον τσακωμό των παιδιών τους.

Δοξαπατρή

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Θ. Αθερίδης πιάνει το σφυγμό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και καταγράφει με χιούμορ την καθημερινότητα απλών πολιτών που ζουν Κολωνάκι μεριά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.