Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων

Κάθε εβδομάδα, μέχρι τα τέλη του μήνα, περίπου 40-50 παραγωγές της προηγούμενης σεζόν κάνουν εκ νέου πρεμιέρα. Σημειώνουμε έξι επαναλήψεις αυτών των ημερών που αξίζει να μπουν στη θεατρική ατζέντα σας.

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων

Κάθε εβδομάδα, μέχρι τα τέλη του μήνα, περίπου 40-50 παραγωγές της προηγούμενης σεζόν κάνουν εκ νέου πρεμιέρα. Μην απορείτε, αυτό συμβαίνει κάθε Νοέμβριο την τελευταία πενταετία. Μαζί με κάποιες νέες παραγωγές, ξεκινούν κι εκείνες που οι συντελεστές τους κρίνουν πως η επιτυχία τους αντέχει να κεφαλαιοποιηθεί. Σημειώνουμε έξι επαναλήψεις αυτών των ημερών που αξίζει να μπουν στη θεατρική ατζέντα σας.

1.Σταματία, το γένος Αργυροπούλου 

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 1
«Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Το κοινό μάς δίνει δύναμη, κι εμείς ό,τι καλύτερο μπορούμε» επισημαίνει ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ο ίδιος, πράγματι, «έδωσε» πέρυσι κάτι εξαιρετικό: την –άγνωστη μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό– Ελένη Ουζουνίδου στο σόλο της ζωής της, με βάση έναν κωμικοτραγικό μονόλογο του Κώστα Σωτηρίου. Μια χαριτωμένη κυρία σε μια άχαρη σύγχυση –ιδεολογική­, ιστορική, πολιτική και προσωπική– είναι η Σταματία: μια συντηρητική, παρθένα γεροντοκόρη που «έχει τζαζέψει απ’ το λιβάνι και την αγαμία». Και η Ουζουνίδου, ενσαρκώνοντας τον αντιηρωικό βίο της αφασικής Σταματίας και μαζί της νεότερης Ελλάδας, καταθέτει μια ερμηνεία χοϊκή, τζαζ και απείρως γοητευτική (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 7/10).

2. Η Μεγάλη Χίμαιρα

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 2
«Η Μεγάλη Χίμαιρα» στο Πορεία

Η Μεγάλη Χίμαιρα Ογδόντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το ερωτικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση δημιουργεί και πάλι αίσθηση χάρη στην παράσταση του εγγονού του, Δημήτρη Τάρλοου. Με δια­φορετική διανομή, η επική παράσταση επαναλαμβάνεται, πάντα όμως με την έξοχη Αλεξάνδρα Αϊδίνη ως Μαρίνα Μπαρέ, μια Γαλλίδα με διδακτορικό στη «Μήδεια», η οποία βρίσκει στην Ελλάδα καταφύγιο από τη μεγάλη ντροπή που την κατατρύχει, την πορνική­ ζωή της μητέρας της αλλά και της ίδιας. Ένας Έλληνας καπετάνιος (Μάξιμος Μουμούρης) την παντρεύεται αγνοώντας το παρελθόν της. Όταν, όμως, εκείνη ποθήσει τον αδερφό του (Δημήτρης Μοθωναίος), η τραγωδία θα είναι αναπόφευκτη... (Πορεία, από 3/10).

3. Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 3
«Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» στο Θέατρο Τέχνης

Ήταν από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών που δίχασαν. Κάτοχος του βραβείου «Δημήτρης Χορν», ο 29χρονος ηθοποιός Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί το αιμοσταγές δράμα ενός ανώνυμου συγγραφέα του 1592, εντείνοντας τα στοιχεία μαύρης κωμωδίας που ενυπάρχουν. Το έργο αφορά ένα πραγματικό γεγονός, τη στυγερή δολοφονία του Τόμας Άρντεν, πρώην δημάρχου της πόλης Φέβερσαμ, από την άπιστη σύζυγό του και τον εραστή της. Όλα αυτά, σε ένα σκηνικό-καρουζέλ, το οποίο περιστρέφεται, τυλίγοντας στη δίνη του εξίσου τις τρομακτικές όσο και τραγελαφικές προεκτάσεις του έργου. Παίζουν οι Κ. Αβαρικιώτης, Μ. Πανουργιά, Η. Μπέζου, Γ. Περλέγκας, Θ. Τοκάκης κ.ά. (Θέατρο Τέχνης, από 1/10).

4. Μότζο

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 4
«Μότζο» στο Πόρτα

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει και φέτος τη διακεκριμένη –μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Λόρενς Ολίβιε– σύγχρονη μαύρη κωμωδία του Τζεζ Μπάτεργουορθ με άκρως πρωτότυπο θέμα για τα θεατρικά δεδομένα: τα κυκλώματα των επιχειρηματιών της νύχτας που «αποφασίζουν» για την άνοδο και την πτώση των ροκ αστέρων στο λονδρέζικο Σόχο του 1950. Με άλλα λόγια «sex, drugs and rock ’n’ roll» σε συσκευασία μαύρης κωμωδίας, με τους Ηλία Μουλά, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλέξη Φουσέκη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου σε ρόλους «κακών αγοριών» (Πόρτα, από 3/10).

5.Φιλουμένα

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 5
«Φιλουμένα» στο Εθνικό Θέατρο

Αν και η Ελένη Ράντου δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο «παραδοσιακούς» ρόλους, όπως εκείνος της ηρωίδας του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, διαθέτει οπωσδήποτε το πληθωρικό ταμπεραμέντο που απαιτεί η θρυλική Ναπολιτάνα πρώην ιερόδουλη, πολύτεκνη μάνα κι εσαεί ερωμένη, την οποία στο σινεμά ερμήνευσε με τρόπο αξέχαστο η Σοφία Λόρεν (στην ομώνυμη ταινία του Βιτόριο ντε Σίκα το 1964). Ο Άλκις Κούρκουλος ερμηνεύει τον βασικό ανδρικό ρόλο και ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί, με τον Μανόλη Παντελιδάκη να υπογράφει τα σκηνικά. Συμμετέχει ένας 20μελής θίασος, μεταξύ των οποίων οι Μαρία Κωνσταντάκη, Νικόλας Αγγελής, Γιάννης Στόλλας, Μελέτης Γεωργιάδης (Εθνικό, από 1/10).

6. Ο Θάνατος και ο Αγρότης

Τα πρώτα SOS των επαναλήψεων - εικόνα 6
«Ο Θάνατος και ο Αγρότης» στο Faust

Ο Θάνατος και ο Αγρότης Ως αλλόκοτη μπαλαρίνα του Άδη εμφανίζεται η Ρούλα Πατεράκη, ως χήρος με βαρύ πένθος ο Αλέκος Συσσοβίτης κι επιδίδονται με στιλ σε έναν αγώνα λόγου που ξορκίζει το θάνατο, παρουσιάζοντάς τον ολοζώντανο, με σάρκα, οστά και... τούλινη φούστα χορεύτριας! Η Πατεράκη έστησε μια οριακή, ιλαροτραγική περφόμανς, σκάβοντας στο υπέδαφος ενός προαναγεννησιακού κειμένου, γραμμένου από τον Βοημό Γιοχάνες φον Τεπλ­. Ο Θεός γίνεται το «Τίποτα» και ο Αγρότης συνώνυμος του Ακινάτη, του Σοπενχάουερ, της ελεύθερης βούλησης, της ίδιας της φιλοσοφίας. Επικαλούμενη μια ταυτοσημία της τρέλας και της μεταφυσικής, μετατρέπει τον Θάνατο και τον Αγρότη σε τρόφιμους στο θάλαμο ψυχιατρείου, να περιφέρονται και να λογομαχούν καταρρίπτοντας, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο φόβο –εκείνον του θανάτου–, σε ένα από τα πιο ιδιοσυγκρασιακά θεάματα της προηγούμενης σεζόν (Faust, από τις 24/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλουμένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Η Ελ. Ράντου διασκεύασε το κλασικό έργο κι ενσαρκώνει τη Φιλουμένα, η οποία επιστρατεύει τη ναπολιτάνικη πονηριά της για να βρει χρήματα για την οικογένειά της.

Mojo

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Sex, drugs and rock ’n’ roll στη μαύρη κωμωδία, η οποία κάνει παραβολικές αναγωγές σε θέματα εξουσίας και προδοσίας με αφετηρία τη ζωή ενός ανερχόμενου σταρ της μουσικής σκηνής του λονδρέζικου Σόχο το 1958

O Θάνατος και ο Αγρότης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένας στοχασμός για τον άνθρωπο, τη ζωή και το θάνατο, σε ένα έργο που γράφτηκε το 1400 μ.Χ. κι ενσαρκώνει το πνεύμα της Αναγέννησης

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Βίαιο και μυστηριώδες το έργο του άγνωστου συγγραφέα (1592), μεταφέρει στο θέατρο το πραγματικό γεγονός της στυγερής δολοφονίας του Τόμας Άρντεν, πρώην δημάρχου του Φέβερσαμ, από την άπιστη σύζυγό του

Η Μεγάλη Χίμαιρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το ερωτικό μελόδραμα της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ συνεχίζει για τρίτη σεζόν, σε μια επική πλέον παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή τη μεγάλη συγκίνηση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.