Η ομάδα Νάμα μας δίνει τις συντεταγμένες του Οff-Οff Athens

Ζητήσαμε από την ομάδα Νάμα, που διοργανώνει για 7η χρονιά το Οff-Οff Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ να μας δώσει τα πέντε βασικά σημεία του θεατρικού φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί 26/5-28/6.

Η ομάδα Νάμα μας δίνει τις συντεταγμένες του Οff-Οff Athens

Ζητήσαμε από την ομάδα Νάμα, που διοργανώνει για 7η χρονιά το Οff-Οff Athens στο θέατρο Επί Κολωνώ να μας δώσει τα πέντε βασικά σημεία του θεατρικού φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί 26/5-28/6.

Η ομάδα Νάμα μας δίνει τις συντεταγμένες του Οff-Οff Athens - εικόνα 1

Το φεστιβάλ Οff-Οff Athens, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, από το 2008 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, συγκεντρώνει θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν, είτε στο ξεκίνημά τους είτε όχι, σε ένα δυναμικό και ενδιαφέρον θεατρικό γίγνεσθαι που συμβαίνει στην εκτός της κεντρικής και καθιερωμένης αθηναϊκής σκηνής πραγματικότητα. Αυτή η περιφερειακή -αλλά ευρύτατη- παράλληλη εναλλακτική θεατρική πραγματικότητα, άγνωστη κατά κανόνα στο ευρύ κοινό, δοκιμάζει τις ιδέες της και τις τάσεις της στη θέαση και την κρίση ενός πιο διευρυμένου κοινού, σε μια συνάντηση που βρίσκεται στα όρια της συμβατικής θεατρικής κανονικότητας και των εναλλακτικών χώρων. Δεν υπάρχουν καλλιτεχνικά κριτήρια επιλογής, παρέχοντας έτσι ελευθερία επιλογών σε καλλιτεχνικές φόρμες και θεματολογία και αφήνοντας να διαφανούν αβίαστα οι αναζητήσεις, οι ανησυχίες και η ζωντάνια των νέων θεατρικών σχημάτων.
Λειτουργεί ως ένα open showcase. Τα νέα θεατρικά σχήματα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε επαγγελματίες του θεατρικού χώρου και να οικοδομήσουν συνεργασίες στην προσεχή σαιζόν. Πολύ συχνά μάλιστα το ίδιο το Επί Κολωνώ επέλεξε παραστάσεις που ξεχώρισαν, για να τις εντάξει στο ρεπερτόριό του. Επίσης επιδιώκονται κάθε χρόνο συνεργασίες με έντυπα και δικτυακούς τόπους για να φιλοξενήσουν κριτικές για τις παραστάσεις του φεστιβάλ.
Ο ενδιαφέρον πλουραλισμός στο αποτέλεσμα κάθε χρόνο, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε. Το θέατρο στη σημερινή Ελλάδα και μπορεί και οφείλει να είναι ενεργή συνιστώσα της συλλογικής συνείδησης, των κοινωνικών διεργασιών και των αισθητικών αναζητήσεων, και δυο βασικές προϋποθέσεις είναι αφενός η ελευθερία και οι ευκαιρίες στην έκφραση και αφετέρου η εποικοδομητική κριτική.

Η ομάδα Νάμα μας δίνει τις συντεταγμένες του Οff-Οff Athens - εικόνα 2

Οι συμμετέχουσες ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική παραγωγή και να δώσουν τη δέουσα σημασία όχι μόνο στη σκηνοθεσία και την υποκριτική, που δικαιολογημένα τραβάει κατά κύριο λόγο την προσοχή τους, όσο και στην εικαστική ματιά του αποτελέσματος, την ηχητική και μουσική επιμέλεια, αλλά ακόμη και σε πιο περιφερειακά ζητήματα όπως η απόδοση της ταυτότητας των προσπαθειών τους σε κείμενα, φωτογραφίες, γραφικά και βίντεο-τρέιλερ. Γι αυτό -και για να υπάρξει δημιουργική άμιλλα στην κατεύθυνση αυτή- πριν την έναρξη του φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο η παρουσίαση των βίντεο-τρέιλερς όλων των ομάδων σε μια ειδική βραδιά ελεύθερη για το κοινό.
Σημαντική επιδίωξη μας είναι η εφαρμογή οργανωτικών κανόνων με πειθαρχημένη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και τεχνικών προδιαγραφών και προτροπή για επαγγελματική συμπεριφορά από όλες τις 30 και πλέον ομάδες και τους 250 και πλέον συντελεστές. Η έμφαση στον τομέα αυτό δεν βοηθάει απλά στην καλύτερη διεξαγωγή του φεστιβάλ που προφανώς είναι ζητούμενο, αλλά φιλοδοξεί να εμφυσήσει στις νέες ομάδες την αγάπη και το σεβασμό στην επίμονη, σκληρή και πειθαρχημένη εργασία που πρέπει να καταβάλει κάθε καλλιτέχνης ώστε να μετουσιώσει ό,τι τον εμπνέει σε άξιο λόγου αποτέλεσμα. Η άρτια για μικρό θέατρο υλικοτεχνική υποδομή που παρέχει το Επί Κολωνώ βοηθάει ώστε συμμετέχοντες και διοργανωτές να βάλουν ψηλά τον πήχη της ποιότητας του όλου φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες

Off-Off Athens 7

  • Φεστιβάλ

Στις 15 (8.45 μ.μ.) και 16/6 (10 μ.μ.) «Κλωτσιά στο καθετί στημένο», ομάδα SideKick. Στις 16 (8.45 μ.μ.) και 17/6 (10 μ.μ.) «Ο Χάρος Χάρη-ζει όταν η ζωή απουσιάζει-ζει» των Δ. Καραφωτίου και Αγγ. Παναγιώτου. Στις 17 (8.45 μ.μ.) και 18/6 «Boomerang», ομάδα Motus Collegia (10 μ.μ.). Στις 18 (8.45 μ.μ.) και 19/6 (10 μ.μ.) «Κυριακή κοντή γιορτή», ομάδα Sunny-t. Στις 19 (8.45 μ.μ.) και 20/6 (10 μ.μ.) «Μαρίκα», ομάδα Πληθυντικός Αριθμός. Στις 20 (8.45 μ.μ.) και 21/6 (10 μ.μ.) «Πρόταση γάμου στην Περσεφόνη», ομάδα Δημιουργική ασάφεια. Στις 21 (8.45 μ.μ.) και 22/6 (10 μ.μ.) «Γοργόνα», ομάδα Sunny-t. Στις 22 (8.45 μ.μ) και 23/6 (10 μ.μ.) «Savior ή Σωτήρ», ομάδα transparencia_on_the_ground. Στις 23 (8.45 μ.μ.) και 24/6 (10 μ.μ.) «Η Σκαπάνη», ομάδα Κάπα-Βήτα. Στις 24 (8.45 μ.μ.) και 25/6 (10 μ.μ.) «Frida’s Pornography», ομάδα Anima. Στις 25 (8.45 μ.μ.) και 26/6 (10 μ.μ.) «Η Θεία Σ.», ομάδα Τροπάριο. Στις 26 (8.45 μ.μ.) και 27/6 (10 μ.μ.) «Miss Julie», ομάδα Marquis des Arts. Στις 27/6 (8.45 μ.μ.) και 28/6 (10 μ.μ.) «DogGame», ομάδα 3D. Στις 28/6 (8.45 μ.μ.) και 29/6 (10 μ.μ.) «Τα τρία πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου», ομάδα Αποφοίτων 5ου Λυκείου Νίκαιας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.