4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τη γενοκτονία της Ρουάντα, δύο ραντεβού στο Μεταξουργείο και μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη.

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα

Μια παράσταση-ντοκουμέντο για τη γενοκτονία της Ρουάντα, δύο ραντεβού στο Μεταξουργείο και μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη.

«Hate Radio»: Για τη γενοκτονία των Τούτσι

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 1

100 μερόνυχτα διήρκεσε η σφαγή που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 1994 από τους εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου εναντίον των Τούτσι αλλά και άλλων εθνοτήτων της Ρουάντα. Μήνες πριν από την έναρξη της φρικιαστικής αυτής γενοκτονίας, μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαύλιζε τον εμφύλιο μέσω μιας τερατώδους ρατσιστικής προπαγάνδας με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας. Είκοσι χρόνια μετά, ο Ελβετός πρωτοπόρος δραματουργός και σκηνοθέτης Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό, συνθέτει το «Hate Radio», μια παράσταση-ντοκουμέντο για «το ραδιοφωνικό σταθμό του μίσους». Ηθοποιοί που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν στα μικρόφωνα και υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές φορούν ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών, σε μια ανατριχιαστικά αφυπνιστική παράσταση. Μετά τα φεστιβάλ της Αβινιόν και του Βερολίνου και παραστάσεις σε περισσότερες από 15 χώρες, το «Hate Radio» καταφθάνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 13-15/5.

Διπλό ραντεβού στο Μεταξουργείο

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 2

Δυο έργα του Βασίλη Κατσικονούρη, το «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και τον «Μάκη», παρουσιάζουν η Άννα Βαγενά και ο Νίκος Ορφανός στο Μεταξουργείο με ενιαίο εισιτήριο. «Η γυναίκα τoυ “Μπουφάν της Χάρλεϊ” είναι για μένα ακόμη μια σπαρακτική ηρωίδα, που έρχεται να προστεθεί στις αγαπημένες ηρωίδες που είχα την τύχη να ερμηνεύσω, τη Λενάκι του “Γάμου”, την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Ρήνα στο “Γάλα”, τη Μαντάμ Ρόζα στο “Η Ζωή μπροστά σου” κ.ά.» μας είπε η Άννα Βαγενά για τον αφοπλιστικό μονόλογο μιας μάνας που μιλάει σε έναν εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς σαν να μιλάει στα παιδιά όλου του κόσμου. Συγκινητικός και βαθιά ανθρώπινος είναι και ο μονόλογος που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ορφανός. Σύμφωνα με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο Κατσικονούρης δημιουργεί στον «Μάκη» έναν έξοχο χαρακτήρα, «που στον πυρήνα του βρίσκονται τα ενοχικά μας σύνδρομα: στη στάση μας απέναντι στους γονείς μας, στην κομματική μας ιδεολογία, στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πάνω απ’ όλα στον έρωτα, ίσως τη μόνη τελικά επανάσταση που ακόμα διαρκεί και αξίζει». (Avant premiere: 9/5, Πληροφορίες στο έντυπο «α» που κυκλοφορεί στις 7/5)

«Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος»: μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τον Τζούμα ως Καβάφη

4 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 3

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας φορά τα κοκάλινα γυαλιά, το κοστούμι του κι ανεβαίνει, και πάλι, στη σκηνή για να ζωντανέψει τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Η παράσταση «Κ.Π. Καβάφης αυτοβιογραφούμενος» του Γιάννη Φαλκώνη ανέβηκε για πρώτη φορά στην Τήνο, το 2014, ακολούθησαν παραστάσεις στην Αθήνα και αρκετοί από τους θεατές αναφερόμενοι στην ερμηνεία του Κωνσταντίνου Τζούμα μιλούν για ένα ρόλο ζωής. Γιατί όχι; Ο μπον βιβέρ της σκηνής και των ερτζιανών έχει μια ιδιαίτερη αφηγηματική φωνή και την ιδιοσυγκρασία για να αποκαλύψει τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στη λογοτεχνία και το θέατρο. Η παράσταση, βασισμένη στα προσωπικά ημερολόγια του ποιητή, καθώς και σε μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά, ανεβαίνει στο «Δημήτρης Χορν». Παίζουν ακόμα οι: Τέλης Ζώτος, Αλέξανδρος Νταβρής, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Νίκος Ζιάγκος, Γιάννης Τσιώμου, Ρούλα Αντωνοπούλου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Αλέκα Ράπτη, Κώστας Βασιλόπουλος και Μπέττυ Λυρίτη. (Πρεμιέρα: 13/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Hate radio

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Ο Ελβετός δραματουργός-σκηνοθέτης αντλεί υλικό από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και αρχειακό υλικό από το ραδιοφωνικό σταθμό που ενθάρρυναν την άγρια γενοκτονία της φυλής Τούτσι από τους εξτρεμιστές Χούτου στη Ρουάντα το 1994

To μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά / Ο Μάκης

  • Μονόλογοι
  • Διάρκεια: 60 '

Μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα φιλοξενεί η Ά. Βαγενά στο θέατρό της, με την ίδια να πρωταγωνιστεί στο «Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» και τον Ν. Ορφανό στον «Μάκη». Και οι δύο μονόλογοι αποτυπώνουν την ανθρώπινη αγωνία και παρουσιάζονται την ίδια ημέρα (η μία διαδέχεται την άλλη)

Ο Μάκης

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Ένας παππούς βρίσκει το alter ego του σε ένα χρυσόψαρο και συζητά μαζί του για τη ζωή, την ιδεολογία, το παρελθόν και το μέλλον.

Κ.Π. Καβάφης Αυτοβιογραφούμενος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Μια παράσταση που έχει να κάνει όχι μόνο με τον Καβάφη των ποιημάτων αλλά και με τις κοινωνικές συναναστροφές του Αλεξανδρινού ποιητή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αίμα στη σκηνή": Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ίδιο το θέατρο σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα και ηθοποιού Τσαρλς Λάντλαμ, που ανεβαίνει τον Μάιο, παρακολουθεί τη ζωή ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας που ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον "Άμλετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"Human Requiem in Eleusis": Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία της εμβληματικής παράστασης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Την παράσταση - ύμνο στη θνητότητά μας με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκκαι της χορογράφου Σάσα Βαλτς έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε στο Σινέ Ελευσίς και στο Μέγαρο Μουσικής.

"Το μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά": Last call για την παράσταση με τη Μαριάννα Τουμασάτου

Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σταύρου, που έχει ως ηρωίδα μια μάνα που μιλά στον εύζωνα γιο της, μετρά τις τελευταίες του παραστάσεις στο Coronet.

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.