H «Σταχτοπούτα» φοράει… Λακρουά

Ντυμένους με φανταχτερά κοστούμια οραματίστηκε τους ήρωες της «Σταχτοπούτας» ο διάσημος μόδιστρος Κριστιάν Λακρουά. Τα κοστούμια του θα φορούν και οι χορευτές της Λυρικής στην αναβίωση του διάσημου μπαλέτου στο Μέγαρο.

H «Σταχτοπούτα» φοράει… Λακρουά

Ντυμένους με φανταχτερά κίτρινα, έντονα πορτοκαλί και χαρούμενα φούξια κοστούμια οραματίστηκε τους ήρωες της «Σταχτοπούτας» ο διάσημος μόδιστρος Κριστιάν Λακρουά. Τα κοστούμια του θα φορούν και οι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην αναβίωση του διάσημου μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής.

H «Σταχτοπούτα» φοράει… Λακρουά - εικόνα 1

Ο θρύλος της μόδας Κριστιάν Λακρουά σχεδίασε το 1999 τα κοστούμια και τα σκηνικά για την εντυπωσιακή παραγωγή της «Σταχτοπούτας» στην Κρατική Όπερα της Βιένης, με την υπογραφή του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου της Ρενάτο Τζανέλα. Η ανάγνωσή του στο κλασικό έργο του Γιόχαν Στράους του νεότερου, την οποία θα αναβιώσει τώρα με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έγινε πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Εκείνη η παραγωγή συνέπιπτε με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός αιώνα από την παγκόσμια πρώτη της «Σταχτοπούτας», το 1919 – τότε η υφήλιος διάβαινε το κατώφλι του 20ού αιώνα, ενώ κατά την αναβίωση του, το 1999, μπαίναμε στον 21ο.
Ένα ακόμη στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της χορογραφίας ήταν το ενδυματολογικό – άλλωστε το έργο διαδραματίζεται σε ένα ατελιέ. Έτσι προέκυψε η συνεργασία του Τζανέλα με τον Κριστιάν Λακρουά, έναν από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας, γνωστό από τη συνεργασία του με εμβληματικούς οίκους όπως οι Hermès, Jean Patou και Christofle.

H «Σταχτοπούτα» φοράει… Λακρουά - εικόνα 2

Στη σύγχρονη εκδοχή της «Σταχτοπούτας», όπως συμβαίνει και στο παραμύθι του Σαρλ Περό από το οποίο είναι εμπνευσμένη, ο δρόμος της Γκρέτε προς την ευτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το γεμάτο φθόνο βλέμμα της κυρίας Λεοντίν, μητριάς της Γκρέτε, και των θυγατέρων της, την κατατρέχει. Η δράση του έργου ξεκινά στο ατελιέ της κυρίας Λεοντίν όπου γίνονται οι ετοιμασίες για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρο- νιάς. Τα ενδύματα διάσημων πελατών θα πρέπει να είναι έτοιμα και η κυρία Λεοντίν πιέζει τις κοπέλες να εργαστούν πιο γρήγορα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ψυχοκόρη Γκρέτε, η οποία δεν προσκαλείται στο χορό, σε αντίθεση με τις κόρες της Λεοντίν. Η Φανσόν και η Ιβέτ απολαμβάνουν να τυραννούν την Γκρέτε και να καταστρέφουν τα σχέδιά της ώσπου, με μορφή πλανόδιου μουσικού, εμφανίζεται ο Γιόχαν Στράους και υπόσχεται να ελευθερώσει την κοπέλα από τη μιζέρια της.

Σε δυο λαμπερές και εξαιρετικά ταλαντούχες μπαλαρίνες,
τη Σταυρούλα Καμπουράκη και τη Μαρία Κουσουνή, εμπιστεύτηκε ο χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ρενάτο Τζανέλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Γκρέτε στη «Σταχτοπούτα». Μαζί με τους άξιους παρτενέρ τους, τον Nτανίλο Ζέκα και τον Βαγγέλη Μπίκο που ερμηνεύουν εκ περιτροπής το ρόλο του πρίγκιπα, θα κάνουν τα βήματα προς την ευτυχία. Ο ιταλικής καταγωγής χορογράφος κάνει την ανατροπή και καλεί τον Στράτο Παπανούση (φωτό) να φορέσει τα ρούχα που σχεδίασε ο Κριστιάν Λακρουά για την κυρία Λεοντίν και να υποδυθεί το ρόλο με χαριτωμένη ιδιοτροπία και σκέρτσο, δίνοντας έναν κωμικό τόνο στην αναπαράσταση της ρομαντικής ιστορίας. Την ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Στις 24-26, 28-30/4.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μήδειας μπούρκα": Το Θεσσαλικό Θέατρο στην Αθήνα με τη βραβευμένη παράσταση για την ηρωίδα - σύμβολο

Η θεατρική παράσταση που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη και βραβεύτηκε, σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού και τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο, έρχεται το Μάιο για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εν Αθήναις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

"#Free Prometheus": Όταν ο Αισχύλος συνάντησε τους Fem tettix

Μία κωμωδία παραλόγου που δανείζεται στοιχεία από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" είναι το τρίτο πρωτότυπο έργο της ανατρεπτικής ομάδας το οποίο παρουσιάζεται στο studio Μαυρομιχάλη.

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.