Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ»

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας να δουν έστω και για λίγο την πραγματικότητα μέσα από το καθαρό βλέμμα των παιδιών.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ»

Ο τίτλος του έργου που θα παρουσιάσει το 2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, σε συνεργασία με τη Βουλή των Εφήβων, στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών αποτυπώνει με τον πιο εύστοχο τρόπο το αίσθημα­ των νέων απέναντι στην κοινωνία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους θεατρόφιλους κάθε ηλικίας να δουν έστω και για λίγο την πραγματικότητα μέσα από το καθαρό βλέμμα των παιδιών.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 1

Θέατρο για εφήβους­ στην Ελλάδα: η μεγάλη πρόκληση. Περίπου πριν από πέντε χρόνια το θέατρο για εφήβους έκανε τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας με σύγχρονα έργα που μιλούν τη γλώσσα του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Χρόνο με το χρόνο, κοντά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία ποντάρει σταθερά στο εφηβικό θέατρο δια­μορφώθηκε μια σκηνή που βρήκε φιλόξενους χώρους δημιουργίας όπως το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Τόπος Αλλού.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή και δείχνει πως όλοι βλέπουν το θέατρο ως μέσο ανοιχτού διαλόγου με τους εφήβους και τους νέους, ένα κοινό συνήθως εγκλωβισμένο εκφραστικά και παραμελημένο καλλιτεχνικά από τον κόσμο των ενηλίκων. Όσο για τη θεματολογία των έργων, είναι ικανή να ταρακουνήσει εξίσου έναν 15χρονο όσο κι έναν 80χρονο: ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα, σεξουαλικές αναζητήσεις, ψυχικές διαταραχές.

Στο εύλογο ερώτημα «Γιατί να έρθει ένας έφηβος αντιμέτωπος με τόσο δύσκολα θέματα;» η σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου έχει δώσει την απάντηση: «Τέτοια θέματα μπορούν να τροφοδοτήσουν τον έφηβο με έντονα ερεθίσματα, να ξυπνήσουν μέσα του την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την επινοητικότητα, βοηθώντας τον τελικά να διαμορφώσει μια ιδεολογία».

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 2

«Ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας, οι έφηβοι μας κλείνουν το μάτι αποκαλύπτοντας πτυχές της πραγματικότητας που η όρασή μας προσπερνά», σημειώνει η Στέγη. Δεν πρόκειται για μια απλή διαπίστωση, αλλά για ένα γεγονός που αποδείχτηκε μέσα από τη θεατρική εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τι έχουν να πουν οι νέοι μπροστά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό, σε μια εποχή που η συζήτηση για το bulling έχει ανάψει και η αμφισβήτηση μπροστά στο κατώφλι του ενήλικου κόσμου είναι έντονη; Θα το ανακαλύψουμε ακολουθώντας τη δημιουργικότητα των μαθητών που δούλεψαν με πάθος για το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23-26/4 με ελεύθερη είσοδο.

Είναι μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, που συνεχίζουν κι εξελίσσουν την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας. Με επικεφαλής τη Σοφία Βγενοπούλου, έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς –Γιάν­νης Λεοντάρης, Γιωργία Μαυραγάνη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ανδρέας Φλουράκης και Χρήστος Χωμενίδης– δούλεψαν για έξι μήνες με μαθητές γυμνασίων και λυκείων καθώς και με θεατρικές ομάδες δήμων.

Εκατόν πενήντα νέοι άνθρωποι βούτηξαν στην περιπέτεια μια διοργάνωσης που φιλοδοξεί να εδραιώσει την παρουσία του εφηβικού θεάτρου στη χώρα μας.
Ενός θεάτρου που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αναζητά ερεθίσματα για σκέψη, θέλει να προκαλεί, να απελευθερώνει, να συγκινεί και να απογειώνει την επινοητικότητα όλων μας». Φέτος το φεστιβάλ άνοιξε ακόμη περισσότερο τα φτερά του και αγκάλιασε νέους από όλη την επικράτεια με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική».

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015: «Εμείς και ο κόσμος: ένα απροειδοποίητο τεστ» - εικόνα 3

Ο τετραήμερος θεατρικός μαραθώνιος της Στέγης ξεκινά την Πέμπ­τη και τα θέματα που αγγίζουν οι παραστάσεις των σχολείων αφορούν τη μοναξιά, την ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική ταυτότητα των εφήβων και το θάρρος της επιλογής, τα μεγάλα θέματα της ζωής δηλαδή όταν είσαι γύρω στα 14-15. Κάποιες μαθητικές ομάδες αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν όλα τα ίχνη του παρελθόντος μια μέρα εξαφανίζονταν, μια άλλη μας φέρνει μπροστά σε μια γλυκόπικρη ιστορία δύο εφήβων με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες, ενώ μια τρίτη κάνει παράσταση τους διαλόγους 18 εφήβων από όλη την Ελλάδα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ. Και όλα αυτά με την απολυτότητα αλλά και την καθαρότητα του βλέμματος των νέων ανθρώπων.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Στις 23-26/4.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική - 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

  • Φεστιβάλ

Σε αυτήν τη διοργάνωση της Στέγης και της ομάδας Grasshopper-Youth, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με μαθητές γυμνασίων και λυκείων αλλά και με θεατρικές ομάδες δήμων για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".