5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Εμβληματικά μυθιστορήματα, queer πρωτοπορία, αλλά και μουσικοθεατρικά θεάματα για όλη την οικογένεια συναντιούνται στα best of της εβδομάδας 26/3-1/4.

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Εμβληματικά μυθιστορήματα, queer πρωτοπορία, αλλά και μουσικοθεατρικά θεάματα για όλη την οικογένεια συναντιούνται στα best of της εβδομάδας 26/3-1/4.

Το ξυλάδικο του Βόλου

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 1

Η μεταπολεμική ελληνική κοινωνία, οι αγωνίες και τα υπαρξιακά αδιέξοδα μπροστά στον σύγχρονο κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της παράστασης σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη που έχει ως αφετηρία το μυθιστόρημα «Το διπλό βιβλίο» του σπουδαίου λογοτέχνη της νεότερης Ελλάδας, Δημήτρη Χατζή. (25-29/3)

O λάκκος της αμαρτίας

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 2

Εκτός από τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ που ήδη παίζονται στο Εθνικό με τη Σοφία Φιλιππίδου ως Γουίνι σε δική του σκηνοθεσία, ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μανιώτης επανέρχεται φέτος στο προσκήνιο με τον «Λάκκο της αμαρτίας». Ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί ένα από τα πρώτα queer έργα του ελληνικού θεάτρου γραμμένο το 1979, με ήρωες μια παρέα τραβεστί που ζουν στο βάθος ενός χωμάτινου λάκκου. Οι Μάνος Βακούσης, Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Γιάννης Δεγαΐτης, Βασίλης Ευταξόπουλος, Φαίδωνας Καστρής, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Θέμης Πάνου, Κρις Ραντάνοφ, Βασίλης Ρίσβας, Χρήστος Σπανός κ.ά., ερμηνεύουν την Ερασμία, την Κίρκη, την Κάρμεν, τη Ρούλα και τα άλλα «κορίτσια», τα οποία μας αφηγούνται τις αμαρτωλές κι επικίνδυνες ζωές τους, την ίδια στιγμή που οι αρχές σπεύδουν να τις… συνετίσουν (από τις 27/3, Εθνικό Θέατρο)

La Porta

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 3

Μια «οπτική κωμωδία» για όλη την οικογένεια, που αναμειγνύει το κλασικό τσίρκο με τα ταχυδακτυλουργικά, τη μουσική, το χορό, το θέατρο αλλά και την τεχνική των γκαγκ του βωβού κινηματογράφου, είναι το «La Porta» της Compagnia 2+1. Η ομάδα, που αποτελείται από τους δυο μοντέρνους γελωτοποιούς Αντρέα Μαντς και Μπέρναρντ Στάικλι και τον κλόουν Καΐ Λεκλέρ, ζωντανεύει έναν παραμυθένιο και διασκεδαστικό κόσμο και μας καλεί να σκεφτούμε δημιουργικά και αισιόδοξα. Τη σκηνοθετική καθοδήγηση του πολυθεάματος που θα παιχτεί στις 28 και 29/3 στο πλαίσιο του προγράμματος Γέφυρες στο Μέγαρο Μουσικής, έχει ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Σέρτζιο Μπίνι.

Το Τρίτο Στεφάνι

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 4

Σε μια κίνηση τιμητική προς τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, θα δούμε το «Τρίτο Στεφάνι» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (1-5/4). Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, που η κυκλοφορία του τη δεκαετία του ’60 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, μας στροβιλίζει στη δίνη της Ιστορίας, από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι την Κατοχή, μέσα από τη σχέση δυο γυναικών. Τη μουσική υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα και όσοι έχουν δει την παράσταση μιλούν για τη γενναία ερμηνεία της Αννίτας Σαντοριναίου.

Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες

5 πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα - εικόνα 5

Ο Γερμανός ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων και από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής περιόδου στη Γερμανία, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, αποτυπώνει στα έργα του το δράμα των προσώπων που εγκλωβίζονται και ασφυκτιούν στις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας με ωμότητα και ταυτόχρονα με ευαισθησία. Αυτό είναι φανερό ήδη στα πρώιμα έργα του, όπως είναι το «Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες». Μέσα από την ιστορία δύο ανθρώπων που γνωρίζονται, ερωτεύονται και χωρίζουν, μιλά για τη συναισθηματική εξάρτηση και για την εξουσία, που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στη δυαδική σχέση. Ο Μιχάλης Πανάδης υπογράφει τη σκηνοθεσία και η Μαρίζα Ρίζου γράφει την πρωτότυπη μουσική. Παίζουν οι Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Σουλεϊμάν, Δανάη Παπουτσή και Νατάσα Παπανδρέου (Avant premiere: 29/3).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο λάκκος της αμαρτίας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 145 '

«Εξόριστες» από την κοινωνία, οι τραβεστί που ζουν σε έναν τεράστιο χωμάτινο λάκκο διηγούνται την «αμαρτωλή» διαδρομή τους, τη στιγμή που διάφοροι «θεσμοί» επιχειρούν να τις εντάξουν κλείνοντας τα μάτια στη διαφορετικότητά τους

Το τρίτο στεφάνι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Έργο-σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική πεζογραφία το οποίο αφηγείται την Ιστορία της χώρας μέσα από τη ζωή δύο γυναικών με φόντο τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή

Το ξυλάδικο του Βόλου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η ξενιτιά, η νοσταλγία και η αγωνία της Ελλάδας μπροστά στο ξένο σε μια παράσταση που βασίστηκε στο «Διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή

Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Οι χαρακτήρες του έργου πολεμούν τη συναισθηματική εξάρτηση σαν να είναι αρρώστια, παλεύουν για την εξουσία στη δυαδική σχέση και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να είναι νικητές

La Porta

  • Μουσικοχορευτική

Παντρεύουν την παντομίμα, την ταχυδακτυλουργία και την ακροβασία, παίζουν μουσική, δανείζονται γκαγκ από το βωβό κινηματογράφο και δημιουργούν ένα χαρούμενο θέαμα για όλη την οικογένεια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.