Η Κατερίνα Μπερδέκα σε πρώτο πρόσωπο

Λαμβάνει μέρος στην παραγωγή παραστάσεων, ενώ έχει καταθέσει και δικές της, ενδιαφέρουσες, σκηνοθετικές προτάσεις. H σκηνοθέτις της παράστασης «Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» που ανεβαίνει στο Θησείον μας συστήνεται.

Η Κατερίνα Μπερδέκα σε πρώτο πρόσωπο

Η μεγαλύτερη αγωνία μου για την παράσταση «Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» είναι να μην αδικήσω τις αναρίθμητες στιγμές που έχω ζήσει στα παρασκήνια και τους ανθρώπους που συνάντησα. Θα ήθελα αυτός ο συμπυκνωμένος χρόνος της παράστασης να περικλείει τουλάχιστον την αίσθηση που έχω-έχουμε ζήσει, τις αγωνίες, την αγάπη, τις κόντρες, τους έρωτες, σαν να έγιναν όλα, μια, σημαντική-ασήμαντη φορά. Αποκάλυψε μου την πιο αγαπημένη σου σκηνή στην παράσταση

Η αγαπημένη μου στιγμή στην παράσταση
είναι δύο τραγούδια που ακούγονται από δυο ηθοποιούς. Ένα δημοτικό, μετά την ανακοίνωση ενός θανάτου, κι ένα λαϊκό, πριν την ανακοίνωση της πώλησης του Βυσσινόκηπου. Με γοητεύει και με συγκινεί πάντα η έκφραση συναισθημάτων μέσω της μουσικής, στη σκηνή και μάλιστα με τραγούδι. Νομίσω ότι και τα δύο βγήκαν από μια έντονη ανάγκη και των δυο ηθοποιών να παρακάμψουν, να υπερβούν το κείμενο τραγουδώντας. Και αυτή την «παρανομία» την αγαπώ πολύ.

Off the record θα σου πω πως φοβάμαι πάντα ότι δεν θα προλάβω αυτά που θέλω και τρομάζω ταυτόχρονα με το πόσα έχω προλάβει ως τώρα. Είναι σαν το παιχνίδι που παίζαμε μικροί. «Αν τώρα εμφανιστεί ένα παιδάκι από τη γωνία δεν θα γράψω καλά στο διαγώνισμα.». Είναι σημάδι....

Λαμβάνει μέρος στην παραγωγή παραστάσεων, ενώ έχει καταθέσει και δικές της, ενδιαφέρουσες, σκηνοθετικές προτάσεις. Ποια είναι και τι σκέφτεται η Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνοθέτις της παράστασης «Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια» που ανεβαίνει στο Θησείον;

Η Κατερίνα Μπερδέκα σε πρώτο πρόσωπο - εικόνα 1

Με ξέρεις από τις σκηνοθεσίες στα έργα «Drunk enough to say l love you » της Κάριλ Τσέρτσιλ, «Την Τρίτη στο σούπερμάρκετ» του Εμμανουέλ Νταρλέ, «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Γιάννη Μαρή, «Κροκόδειλος» του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, « Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν και την εφηβική παράσταση «L.O.L».

Με βρίσκεις
σε παρασκήνια θεάτρων, στην παραγωγή, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Χορν, στο Θησείον, και στο Μπρίκι στο Παγκράτι για να ακούσω ωραία μουσική, να πιω πολλά ποτά και να γελάσω.

Θα σου πως κάτι για το θέατρο: Στο γυμνάσιο, σε μια έκθεση για την τέχνη η καθηγήτρια μου έγραψε από κάτω με κόκκινο στυλό: «Η Τέχνη δεν είναι πανάκεια Κατερίνα. Μην το ξεχάσεις ποτέ». Ευτυχώς το ξέχασα. Και δεν μετάνιωσα στιγμή που το θέατρο είναι πια απόλυτα συνδεδεμένο με τη ζωή μου.

Οι παραστάσεις που με συγκίνησαν αφάνταστα
είναι οι «Δούλες» του Ζενέ σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου πριν περίπου είκοσι χρόνια και η «Άλκηστις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Κινήθηκε μέσα μου η ομορφιά του σημαντικού θεάτρου.

Το μικρόβιο της σκηνοθεσίας μου μπήκε στο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθετούσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών τις φοιτητικές παραστάσεις, αλλά νομίζω πως η πρώτη φορά που άρχισα πραγματικά να φλερτάρω με αυτή την ιδέα ήταν στη σχολή του Γιώργου Κιμούλη όπου έπρεπε ό,τι παρουσιάζουμε να είναι άρτιο, με αρχή, μέση, τέλος, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και μουσική. Εκεί μου δόθηκε η ελευθερία να το προσπαθήσω, να το αγαπήσω.

Περισσότερες πληροφορίες

Βυσσινόκηπος. Παρασκήνια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Η πρωτότυπη παράσταση, που παίζεται στο φουαγιέ, αποκαλύπτει τα κοινά που μπορεί να έχουν οι ήρωες του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχοφ με τους συντελεστές μιας θεατρικής παραγωγής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.