10 +1 παραστάσεις για έφηβους

Τόσες είναι οι παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στην πόλη φλερτάροντας, ανοιχτά, με το εφηβικό κοινό παρουσιάζοντας έρωτες, ιστορικές αναδρομές και ένα χωριό γεμάτο… ηλίθιους!

10 +1 παραστάσεις για έφηβους

Τόσες είναι οι παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στην πόλη φλερτάροντας, ανοιχτά, με το εφηβικό κοινό παρουσιάζοντας μας έρωτες, περιπέτειες, ιστορικές αναδρομές και ένα χωριό γεμάτο… ηλίθιους!

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα φοράνε δερμάτινα μπουφάν και τζιν παντελόνια και ακούν τα ανατρεπτικά κομμάτια του B.D. Foxmoor (Active Member) στην παράσταση «Ρ(ωμαίος) και Ι(ουλιέτα) forever».Τίτλος που θα μπορούσε να είναι γκράφιτι έξω από Λύκειο! Στη διασκευή του Αντώνη Γαλέου, που παίζεται στο θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αφήνουν πίσω τους την Ελισαβετιανή εποχή και μας συστήνονται ως δύο σύγχρονοι νέοι, οι οποίοι προτείνουν μία άλλη οπτική στο πως μπορεί να ζει κανείς σήμερα.

Έναν άλλο έρωτα, λίγο πιο… σκανδαλιάρικο, περιγράφουν τα «Μάγια της πεταλούδας». Το παραμύθι του Λόρκα, που σκηνοθέτησε η Ν. Ξεναρίου στο Σύγχρονο Θέατρο-Εταιρία Θεάτρου ξετυλίγει μέσα από πρόζα και μουσική τον έρωτα ενός σκαθαριού για μία τραυματισμένη πεταλούδα.

Η αγάπη είναι το θέμα και στην παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι». Το διήγημα του Λέοντος Τολστόι δραματοποιήθηκε από τους Όλια Λαζαρίδου, Γιώργου Νανούρη και Ηλία Κουνέλα και παρουσιάζεται από τους ίδιους, στο θέατρο Πορεία, σε μια παράσταση που έρχεται να θυμίσει και να υπογραμμίσει με συναίσθημα: η αγάπη είναι αυτή που δίνει νόημα στη ζωή.

10 +1 παραστάσεις για έφηβους - εικόνα 1
«Αντιγόνη» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το «Αμάρτημα της μητρός μου», το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γ. Βιζυηνού διδάσκεται και αποτελεί μέλος της εξεταστέας ύλης στο μάθημα της Λογοτεχνίας στην Γ΄ Λυκείου (στη θεωρητική κατεύθυνση) ενώ εδώ και οχτώ χρόνια παρουσιάζεται σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Οι έφηβοι και οι φοιτητές μπορούν να το δουν την περίοδο αυτή χωρίς το άγχος των Πανελληνίων από τον εξαιρετικό Ηλία Λογοθέτη στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Σύνδεση με τα σχολικά βιβλία έχουν ακόμα τόσο η περφόρμανς «Οδύσσεια» που παρουσιάζεται σε μια χειροποίητη εκδοχή από την ομάδα PatariProject στο Olvio όσο και η «Αντιγόνη». Η έμπειρη σε εφηβικά θεάματα ομάδα 4Frontal παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την τραγωδία του Σοφοκλή και αναδεικνύει την ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, την απόδοση του δικαίου, τις συνέπειες των πράξεων και τα όρια της κοινωνίας.

10 +1 παραστάσεις για έφηβους - εικόνα 2
«Το τρίτο κύμα» στο Εθνικό Θέατρο

Την αφορμή να κατέβουν οι έφηβοι τα σκαλιά του ιστορικού Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν», δίνει η σκηνική σύνεση «Υπόγειο στο φως». Ο μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του Κάρολου Κουν, Κωστής Καπελώνης, σκηνοθετεί την παράσταση αφιέρωμα στα 60 χρόνια λειτουργίας του Υπογείου, η οποία κινείται χρονικά ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης ανεπανάληπτα διαχρονική και παντοτινά επίκαιρη.

Και, το Εθνικό Θέατρο όμως βρίσκεται κοντά στους νέους με την Εφηβική Σκηνή του να παρουσιάζει «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ, Ρον Τζόουνς σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη. Το αδυσώπητο πρόσωπο του φασισμού θα γνωρίσουν καθηγητές και μαθητές, όταν, μέσω ενός πειράματος, μπλεχτούν σε ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι ρόλων.

10 +1 παραστάσεις για έφηβους - εικόνα 3
«Όχι αθώος πια» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Κοντά στον προβληματισμό των νέων βρίσκεται και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία από την αρχή της λειτουργίας της ανεβάζει έργα κοινωνικού προβληματισμού στην εφηβική της σκηνή. Φέτος, η Γεωργία Μαυραγάνη και η ομάδα Happy End παρουσιάζουν την παράσταση «Όχι αθώος πια». «Μη νομίζετε πως είμαστε καλά/ έχουμε τα δικά μας ψυχολογικά» τραγουδούν οι ηθοποιοί. Η παράσταση, φτιαγμένη με τη βοήθειά των έφηβων, μέσα από συνεντεύξεις, εργαστήρια και ένα ειδικά διαμορφωμένο blog, καταπιάνεται με τα αιώνια εφηβικά ερωτήματα : Πώς είναι να αποχαιρετάς την παιδική αθωότητα και να εισέρχεσαι στον κόσμο των «μεγάλων»; Τι επιστολή θα έγραφες στον έρωτα; Στην πλήξη; Στο θυμό; Στο φόβο; Στον ίδιο σου τον εαυτό; Και τελικά, τι θα σε έκανε να πεις… «Όχι αθώος πια»;

Μια παράδοξη ιστορία περιγράφει το έργο «Μπιλ και Λου», που ανεβάζει ο Δημήτρης Μπογδάνος στο θέατρο Skrow. Στο έργο μια κοπέλα αλληλογραφεί με ένα άγνωστο άνδρα στην άλλη μεριά του πλανήτη, εξηγώντας τα δισεπίλυτα προβλήματά της. Με σαρκοβόρο χιούμορ και αφοπλιστική ωμότητα, το παραμύθι αυτό θίγει την παιδική παραμέληση, τη σχολική βία, τη μοναξιά, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική απομόνωση, αλλά πάνω απ' όλα ανυψώνει τη φιλία και τον σεβασμό σε υπέρτατα αγαθά επιβίωσης.

10 +1 παραστάσεις για έφηβους - εικόνα 4
«Οι ηλίθιοι» στο θέατρο Αλίκη

Έργο προβληματισμού με ένα όμως κωμικό τρόπο είναι και «Οι ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον που παίζεται στην παιδική- εφηβική σκηνή του θεάτρου Αλίκη σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη. Μία πολύ παράξενη αλλά βαριά κατάρα καταδυναστεύει τους κατοίκους ενός χωριού: να γεννιούνται και να πεθαίνουν αμόρφωτοι μέχρι που εμφανίζεται ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι (Νίκος Κουρής).

Βάσια Κυριάκου

Περισσότερες πληροφορίες

Από τι ζουν οι άνθρωποι

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα παραμύθι για μεγάλους, το οποίο μας θυμίζει πως η αγάπη είναι που δίνει νόημα στη ζωή

Υπόγειο στο φως

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 140 '

Η παράσταση-αφιέρωμα στην επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας του Υπογείου επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης μέσα στα χρόνια

Το τρίτο κύμα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Μαθητές και καθηγητής μπλέκονται μέσω ενός πειράματος σε ένα ανεξέλεγκτο παιχνίδι ρόλων και γνωρίζουν το αδυσώπητο πρόσωπο του φασισμού

Τα μάγια της πεταλούδας

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 90 '

Το παραμύθι του Λόρκα για τον παράταιρο έρωτα ενός σκαθαριού για την τραυματισμένη πεταλούδα παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ

Όχι αθώος πια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα έργο για εφήβους φτιαγμένο με τη βοήθειά τους, μέσα από συνεντεύξεις, εργαστήρια και το ειδικά διαμορφωμένο blog http://oxiathoospia.tumblr.com

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Μια παράσταση για εφήβους από την ομάδα 4Frontal, όπου η ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, η απόδοση του δικαίου, οι συνέπειες των πράξεων αλλά και τα όρια της κοινωνίας μεταφέρονται από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή

Οι ηλίθιοι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Εξαιτίας μιας παλιάς κατάρας, οι κάτοικοι ενός χωριού είναι ηλίθιοι. Πολλοί έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να λύσουν την κατάρα μέχρι που ο νέος δάσκαλος καταφέρνει τελικά να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια

Μπιλ και Λου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Η 8χρονη Λου αποφασίζει να γράψει για τα δυσεπίλυτα προβλήματά της σε έναν άγνωστο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Εκείνος της απαντά και μια δυνατή φιλία ξεκινά.

Οδύσσεια

  • Performance
  • Διάρκεια: 55 '

Πέντε ηθοποιοί σε ένα χώρο 1 x 1,60 μ., με εργαλεία το σώμα και τη φωνή τους, αναζητούν τον ομηρικό ταξιδευτή Οδυσσέα που κρύβεται μέσα μας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.