7 παραστάσεις σε κλίμα εκλογικό

Τα κωμικά αλλά και τα καταγγελτικά θεάματα τα οποία παίζονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη αποδεικνύουν πως ο θεατρικός λόγος μπορεί να πυροδοτεί δημόσιο διάλογο.

7 παραστάσεις σε κλίμα εκλογικό

Η περφόρμανς και η επιθεώρηση είναι ίσως τα πιο πολιτικοποιημένα κομμάτια του θεάτρου. Τα κωμικά αλλά και τα καταγγελτικά θεάματα τα οποία παίζονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη αποδεικνύουν πως ο θεατρικός λόγος μπορεί να αφορά το εδώ και το τώρα και ταυτόχρονα να πυροδοτεί δημόσιο διάλογο.

7 παραστάσεις σε κλίμα εκλογικό - εικόνα 1

Έχετε αποφασίσει­ τι θα ψηφίσετε; Εμείς, πάντως, ­ψηφίζουμε ελληνικό θέατρο και δη πολιτικό. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τους «υποψηφίους του θεάτρου» οι οποίοι διατυπώνουν το δικό τους λόγο πάνω σε θέματα όπως η ανεργία, η μετα­νάστευση, το ασφαλιστικό, ο οικονομικός αυταρχισμός κ.ά. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα δίνει καθημερινά τροφή­ για σχολιασμό και ρίχνει λάδι στη φωτιά των κειμενογράφων. Έτσι κάτω από τη διευρυμένη ­ταμπέλα του πολιτικού θεάτρου υπάρχουν κάποιες παραστάσεις που έχουν τραβήξει την προσοχή μας, καθώς διατυπώνουν ένα λόγο για τα συλλογικά τραύματα.

Ο Γεράσιμος Γενατάς στην πολιτική επιθεώρηση Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη στήνει κάλπες και δίνει τα πρώτα exit polls στο Θέατρο Αλκμήνη. Για τρίτη συνεχή χρονιά σατιρίζει μετά μουσικής καταστάσεις και πρόσωπα, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής. Από την περασμένη Παρασκευή μάλιστα βάζει το κοινό, τους πατριδογνώστες και τις πατριδογνώστριες, να ψηφίσει. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται και σχολιάζονται από συντελεστές και κοινό σε μια δια­δραστική διαδικασία, όπου η ανταλλαγή σχολίων και απόψεων θα μπλέκεται με την «κανονική» παράσταση.

7 παραστάσεις σε κλίμα εκλογικό - εικόνα 2

Ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνει τη δική του κραυγή στο Μπεεε­, ένα «θέαμα ποικιλιών­ με μουσική, τραγούδια και νούμερα ενός κόσμου που χάνεται κι ενός κόσμου που γεννιέται στα βαλτόνερα της κρίσης και στο φως της πιθανότητας ότι θα επιζήσουμε τραγουδώντας».

Ο Πέτρος Φιλιππίδης στον κλασικό Φον Δημητράκη του Δημήτρη Ψαθά μας θυμίζει από τη σκηνή του Θεάτρου Μουσούρη πόσο γρήγορα και απροκάλυπτα πέφτουν οι μάσκες όταν δίνεται η ευκαιρία σε κάθε πολιτικάντη να γευτεί το μεθυστικό ποτό της εξουσίας, ενώ ο Θανάσης Παπαγεωργίου δίνει Διαλέξεις αθλιότητας στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» ως καταδικασμένος για οικονομικά σκάνδαλα πολιτικός λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του, με σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Μέσα από τα επιχειρήματα του πρωταγωνιστή του, αυτό το έργο του Γιάννη Τσίρου θίγει το θέμα της ανοχής των πολιτών απέναντι στην αλαζονεία και τη διαφθορά της πολιτικής. Αυτή η θέση κι αν δίνει τροφή για σκέψη!

7 παραστάσεις σε κλίμα εκλογικό - εικόνα 3

Μία ημέρα πριν από τις εκλογές­, το Σάββατο 25/1, στις 12.30 το μεσημέρι, η ομάδα του Θεάτρου Σημείο βγάζει το καταγγελτικό­ Under - Κρυμμένες­ φωνές στον πεζόδρομο της Μακρυγιάν­νη, προκειμένου να διατυπώσει ανοιχτά τις ενστάσεις της απέναντι στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό. Δίπλα στο δραματικό­ θέατρο με τους γνώριμους και δοκιμασμένους κανόνες, η περφόρμανς αναζητά και προτείνει μια νέα και πιο... δημοκρατική μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στους θεατές, όπως και η αναπροσαρμοσμένη στα δεδομένα­ της εποχής επιθεώρηση, η οποία ποντάρει σταθερά στη σάτιρα­.

Πρόσωπα του πολιτικού βίου και καταστάσεις αναγνωρίσιμες μπαίνουν στο κόσκινο της παράστασης Ελλάς… τα υπουργεία σου, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του γιατρού/συγγραφέα Διο­νύση Βαλλιανάτου «Ο Νάνος και οι Χιονάτες του» και παρουσιάζεται στο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία­ Γιώρ­γου Βασιλειάδη.

Σε έναν άλλο πολυχώρο της πόλης, το Life ’n’ Art Theater, και στην επιθεώρηση Ώρα Ελλάδος ό,τι να ’ναι... του Δημήτρη Χαλιώτη οι πρωταγωνιστές θυμούνται τι έλεγαν τα τρομερά παιδιά του Ελεύθερου Θεάτρου πριν από 42 χρόνια: «Όλα ωραία και καλά κι εμείς απόψε τραλαλά, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ χτενίζεσαι!» Και μέσα από κοινωνικο­πολιτική σάτιρα, τραγούδι και χορό αποδεικνύουν πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην Ελλάδα από το 1970 μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες

Under - κρυμμένες φωνές

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Παράσταση-σχόλιο πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και στον τρόπο που μια σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτήν

Διαλέξεις Αθλιότητας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο μονόλογος ενός πολιτικού, ο οποίος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, και μετά την αποφυλάκισή του δίνει διαλέξεις για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στα οικονομικά σκάνδαλα

Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη

  • Επιθεώρηση
  • Διάρκεια: 80 '

Σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, ο Γ. Γεννατάς μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς συνοδεία ζωντανής μουσικής

Φον Δημητράκης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ένας ψεύτης πολιτευτής γίνεται υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης και γελοιοποιείται για χάρη της εξουσίας, προκαλώντας έτσι προβλήματα αλλά και αντιδράσεις μέσα στην οικογένειά του

Ελλάς... τα υπουργεία σου

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Σάτιρα για τον Έλληνα του σήμερα και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού

Μπεεε

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Με πρόζα, ροκές και λαϊκά, ο Στ. Κραουνάκης και η παρέα του στήνουν ένα καταγγελτικό μουσικοθεατρικό θέαμα στα βαλτόνερα της κρίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.