Το φιλί της γυναίκας αράχνης

3,5

Ένα απαγορευμένο στην Αργεντινή μυθιστόρημα του 1976, το οποίο θριάμβευσε στην κινηματογραφική του εκδοχή, ανεβαίνει ως έργο δωματίου μεγάλης ισχύος με τους Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη σε ερμηνείες αξιώσεων.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Ένα απαγορευμένο στην Αργεντινή μυθιστόρημα του 1976, το οποίο θριάμβευσε στην κινηματογραφική του εκδοχή, ανεβαίνει ως έργο δωματίου μεγάλης ισχύος με τους Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη σε ερμηνείες αξιώσεων.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης - εικόνα 1

Θυμάστε τον Γουίλιαμ Χαρτ ως ομοφυλόφιλο Αργεντινό να μοιράζεται το ίδιο κελί με τον μαρξιστή Ραούλ Τζούλια και τελικά να θυσιάζεται για χάρη του στην οσκαρική ταινία «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» του 1985; Ωραία. Τώρα ξεχάστε τους. Γιατί οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης του 104 έχουν προσεγγίσει τους –εντελώς σχηματικούς– αυτούς ρόλους μέσα από καθαρά θεατρικές διαδρομές.
Όταν λέω «σχηματικούς», εννοώ πως κανένας δεν μιλάει όπως οι ήρωες του Πουίγκ. Το ίδιο εξάλλου το κείμενο, έργο αφύπνισης και συμφιλίωσης, παρωχημένα αντιδραστικό και διδακτικό, γραμμένο το 1976 σαν μια μορφή άμεση αντίστασης στη χούντα της Αργεντινής και απαγορευμένο μέχρι το 1983, είναι ουσιαστικά μια κατασκευασμένη συνθήκη. Ο Πουίγκ τοποθετεί στο ίδιο κελί δύο κρατούμενους που είναι έγκλειστοι για διαφορετικούς λόγους. Μέσα από τη σχέση τους επικροτεί την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη θυσία για χάρη της ελευθερίας. Ο Αλέξης Ρίγλης διασκευάζει και σκηνοθετεί αυτήν την «κατασκευή» με αφοπλιστική σοβαρότητα.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης - εικόνα 2

Τίποτα­ κραυγαλέο, τίποτα περιττό δεν υπάρχει στην παράστασή του. Τηρεί τους όρους του ψυχολογικού δράματος και χειρίζεται τις δράσεις των δύο ηθοποιών λιτά και στατικά, στη γραμμή ενός στιλιζαρισμένου ρεαλισμού που απογειώνει τη θεατρικότητα. Κι ενώ επιμένει σε μια ατμόσφαιρα χαμηλών τόνων, μια υπόκωφη ένταση και μια διαρκώς αυξανόμενη συγκίνηση διατρέχουν την παράστασή του.
Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, στον αβανταδόρικο ρόλο της τραβεστί που βρίσκεται έγκλειστη και υποχρεωμένη να ρουφιανεύει, πλάθει μια περσόνα πολύ γοητευτική: ευέξαπτη, εύθικτη και αθεράπευτα ρομαντική, συσπάται και ριγεί, αποζητώντας και ταυτόχρονα τρέμοντας το άγγιγμα του συγκρατούμενού της. Ο Αποστόλης Τότσικας, αν και αρχικά ασαφής, σταδιακά αποκαλύπτει πόσο προσεκτικά έχει χτίσει το ρόλο του. ακόμη και όταν αγορεύει, ως άλλος Τσε Γκεβάρα, αποφεύγει τη γραφικότητα. Από κοινού οι δύο πρωταγωνιστές συγκροτούν, σκηνή τη σκηνή, ένα δίπολο μεγάλης ισχύος.

104 Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020. Μέχρι 28/12.

Περισσότερες πληροφορίες

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Στην Αργεντινή του 1976 ένας μαρξιστής προσηλωμένος στην πολιτική του δράση κι ένας ομοφυλόφιλος βρίσκονται στο ίδιο κελί. Η έντονη στην αρχή σύγκρουσή τους θα μετατραπεί σε μια φιλία που θα φτάσει μέχρι τον έρωτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.