Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη

Έχετε ξαναδεί θέατρο από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Χιλή; Το γεωπολιτικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών μας συστήνει το νέο πολιτικό­ θέατρο της Λατινικής Αμερικής σε μία εβδομάδα.

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη

Έχετε ξαναδεί θέατρο από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Χιλή; Το γεωπολιτικό φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών μας συστήνει το νέο πολιτικό­ θέατρο της Λατινικής Αμερικής σε μία εβδομάδα.

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 1

Όσα είναι δίπλα μου
Ένας θεατής και μια ηθοποιός ξαπλώνουν για δέκα λεπτά σε ένα κρεβάτι στη Στοά Ορφέα – εκείνος μένει σιωπηλός κι εκείνη του εκμυστηρεύεται κάτι. Η πρωτόγνωρα συγκινητική αστική παρέμβαση του Αργεντινού Φερνάντο Ρούμπιο καλεί δύο αγνώστους να ζήσουν μια ιδιωτική στιγμή σε δημόσια θέα. (19-23/11)

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 2

Loop3
Εννέα χορευτές σε μόλις τέσσερα τετραγωνικά μέτρα. Κινούνται σαν ένα σώμα που αλλάζει διαρκώς μορφές – μια κοινότητα εγκιβωτισμένη σε έναν ασφυκτικά μικρό χώρο αναπνέει, παλεύει, μοχθεί, ιδρώνει και χορεύει όλη μαζί. Μια χορογραφία-μήνυμα αλληλεγγύης από τον ταλαντούχο Χιλιανό Χοσέ Βιδάλ. (22-23/11)

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 3

Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο
Τι συνέβη στους νέους της Αργεντινής το 1999; Πόσο επηρέασε η οικονομική­ κρίση τη ζωή τους; Με τέσσερις ηθοποιούς, ένα κομμένο χέρι (!) και μια σκηνή που περιστρέφεται σαν καρουζέλ, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαριάνο Πενσότι εκθέτει ένα συγκινητικό, σουρεαλιστικό και αστείο πορτρέτο της γενιάς του. (26-27/11)

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 4

Το σχολείο
Ηγετική μορφή του νέου χιλιανού θεά­τρου, ο Γκιγέρμο Καλντερόν φέρνει στην Αθήνα τη σημαντικότερη δουλειά του. Το «Σχολείο», βασισμένο σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί τη δράση ενός αντάρτικου πόλης και μιας ομάδας ακροαριστερών guerillas που εκπαιδεύονταν στην Μπογκοτά του 1988 για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ. (19-20/11)

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 5

Ο διανοούμενος συγγραφέας
Maldita Vanidad σημαίνει «καταραμένη ματαιοδοξία» και η ραγδαία ανερχόμενη ομάδα με έδρα την Μπογκοτά πειράζει εξίσου τις λέξεις όσο και την πραγματικότητα. Η παράστασή τους, αν και διαδρα­ματίζεται σε ένα σαλόνι, αποδεικνύει πως η βία των καρτέλ έχει διαποτίσει την οικογενειακή ζωή στην Κολομβία. (26-27/11)

Transitions 2. Latin America: 6 λόγοι για να πας στη Στέγη - εικόνα 6

Ο κήπος
Η νόσος του Αλτσχάιμερ και η συλλογική λήθη ενός ένθους ταυτίζονται, η Ιστορία μιας χώρας –της Βραζιλίας– και η περιπέτεια μιας οικογένειας συνενώνονται και η νεανική και πολυβραβευμένη ομάδα Hiato από το Σάο Πάολο αποτίνει το δικό της ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ (23-24/11).

Περισσότερες πληροφορίες

Όσα είναι δίπλα μου

  • Performance
  • Διάρκεια: 10 '

Θεατές και ηθοποιοί πλαγιάζουν για δέκα λεπτά στα κρεβάτια που έχει στήσει ο Αργεντινός σκηνοθέτης-εικαστικός στην καρδιά της πόλης. Οι θεατές παραμένουν σιωπηλοί, ενώ οι ηθοποιοί τούς εκμυστηρεύονται μια ιστορία

Το σχολείο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αναφέρεται στη δράση μιας ομάδας Χιλιανών ακροαριστερών, οι οποίοι εκπαιδεύονταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ

LOOP3

  • Σύγχρονος Χορός

Μια χορογραφική φράση που διαρκεί περίπου δύο λεπτά επαναλαμβάνεται σε loops, που ξεκινούν κάθε φορά από διαφορετικό σημείο του τετραγώνου όπου κινούνται οι χορευτές, περιστρέφοντας σταδιακά το σύνολο κατά 360 μοίρες

Ο κήπος

  • Κοινωνικό

Στην παράσταση της πολυβραβευμένης ομάδας συγχωνεύονται, αλληλεπικαλύπτονται και αναδεικνύονται με την ίδια ένταση η νόσος του Αλτσχάιμερ και η συλλογική λήθη, η Ιστορία της Βραζιλίας και η περιπέτεια μιας οικογένειας

Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Σε μια περιστρεφόμενη σκηνή που στροβιλίζεται στο χωροχρόνο με τη λογική του καρουζέλ, οι ήρωες του έργου συνειδητοποιούν πως κατασκευάζουν εκ νέου την ταυτότητά τους κάθε φορά που μιλούν για τον εαυτό τους

Ο διανοούμενος συγγραφέας

  • Κοινωνικό

Τα οικεία περιστατικά και οι «βγαλμένοι από τη ζωή» διάλογοι εμβαπτίζονται στο μαύρο χιούμορ και στη συγκίνηση. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Sobre algunos asuntos de familia» («Σχετικά με κάποια οικογενειακά ζητήματα»)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.