Εξήντα χρόνια δημιουργίας στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Με την παράσταση- αφιέρωμα «Υπόγειο στο φως»,  γιορτάζει το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» την επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου.

Εξήντα χρόνια δημιουργίας στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης


Με την παράσταση- αφιέρωμα «Υπόγειο στο φως», γιορτάζει το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» την επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου.

Στο πνεύμα της ομαδικότητας, έτσι όπως το δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, συνεχίζουν να δημιουργούν οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης αλλά και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής. Αφού το Θέατρο Τέχνης περιπλανήθηκε για εφτά χρόνια σε φιλικές σκηνές της Αθήνας, το 1954 έφτιαξε στο Υπόγειο του Ορφέα, ένα κυκλικό θεατράκι 230 θέσεων κι αυτό έγινε η μόνιμη σκηνή του. Εκεί, στο Υπόγειο της οδού Πεσμαζόγλου ο Κουν μαζί με τους συνεργάτες τους μπόλιασαν το ελληνικό θέατρο με νέες ιδέες. Φέτος η σκηνή του Υπογείου γίνεται 60 ετών και η θαυμαστή ιστορία του παρουσιάζεται μέσα από την παράσταση « Υπόγειο στο φως». Το έργο είναι ένα ταξίδι στα θεατρικά κείμενα που καθόρισαν το ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης και γνώρισαν στο ελληνικό κοινό σπουδαίους συγγράφείς όπως ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Σάμουελ Μπέκετ κ.ά. Ένα πλούσιο εικαστικό και οπτικό υλικό εισάγει τον θεατή σε έναν κόσμο πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Ο μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του Κάρολου Κουν, Κωστής Καπελώνης, σκηνοθετεί την παράσταση που κινείται χρονικά ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης ανεπανάληπτα διαχρονική και παντοτινά επίκαιρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου και θα παίζεται καθημερινά μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Πριν από την παράσταση (7-7.30 μ.μ.) θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις: προβολές, συζητήσεις, ομιλίες, συναυλίες. Τη θεατρολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Πλάτων Μαυρομούστακος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με μία μεγάλη συνάντηση-συζήτηση με τίτλο: «Το δικό μας Υπόγειο». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Και κάτι ακόμα, από τις 4 Νοεμβρίου η παράσταση θα παίζεται για μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την θαυμαστή ιστορία της σκηνής του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».

Περισσότερες πληροφορίες

Υπόγειο στο φως

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 140 '

Η παράσταση-αφιέρωμα στην επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας του Υπογείου επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης μέσα στα χρόνια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.