Άγγελος Μέντης: Από τα Ταυροκαθάψια στον Σρεκ

Ο ζωγράφος-μακιγιέρ της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σκηνοθετεί το μιούζικαλ-υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια «Σρεκ», που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο κι έρχεται να μας θυμίσει πως ο καθένας μας είναι μοναδικός και οπωσδήποτε ξεκαρδιστικός!

Άγγελος Μέντης: Από τα Ταυροκαθάψια στον Σρεκ

Ο ζωγράφος-μακιγιέρ της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σκηνοθετεί το μιούζικαλ-υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια «Σρεκ», που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο κι έρχεται να μας θυμίσει πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, ιδιαίτερος, μοναδικός και οπωσδήποτε ξεκαρδιστικός!

Άγγελος Μέντης: Από τα Ταυροκαθάψια στον Σρεκ - εικόνα 1

Το όνομά του δεν είναι πολύ γνωστό, η δουλειά του όμως έχει αποσπάσει το διεθνή θαυμασμό. Ο Άγγελος Μέντης ήταν ο ζωγράφος-μακιγιέρ της φαντασμαγορικής παρέλασης στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκείνος που «ζωντάνεψε» με τη φαντασία και τα πινέλα του τη μινωική θεά των Όφεων και τα Ταυροκαθάψια, τις βυζαντινές αγιογραφίες και τον Καραγκιόζη, τους ναύτες του Τσαρούχη και το ρεμπέτικο πάλκο.

Για τους σκληροπυρηνικούς θεατρόφιλους είναι κάτι παραπάνω: συνεργάτης –επί των εικαστικών– του Δ. Παπαϊωάννου καθώς και του Λ. Βογιατζή, της Ρ. Πατεράκη, της Άν. Κοκκίνου, των θεάτρων Αμόρε και Πόρτα. Ό,τι έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα τα «μαγικά» χέρια του Μέντη φέρει την αψεγάδιαστη εικαστική του υπογραφή: από τα μουσικά προγράμματα της Χ. Αλεξίου και του Vassilikos μέχρι τα σκηνικά και τα κοστούμια σε πολυάριθμες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, ενώ έχει και ο ίδιος σκηνοθετήσει τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ και την «Κωλοδουλειά» του Γ. Μαυριτσάκη.

Φέτος, πάντως, επωμίζεται «έναν... άθλο ανάλογο με εκείνον των Ολυμπιακών Αγώνων. ίσως μάλιστα και ακόμη πιο δύσκολο», όπως παραδέχεται. Πρόκειται για τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της μιού­ζικαλ εκδοχής, διά χειρός του καλού θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Άμπερ, της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2001 «Shrek», με κεντρικό ήρωα τον γνωστό πράσινο γίγαντα. Πανάσχημος, αλλά κατά βάθος ευαίσθητος, ο Σρεκ αναλαμβάνει συντροφιά με ένα φλύαρο ιπτάμενο γάιδαρο να ελευθερώσει την πριγκίπισσα Φιό­να και να την οδηγήσει στον κομπλεξικό λόρδο Φαρκάντ.

Ταυτόχρονα πρέπει να σώσει μια ντουζίνα… παραστρατημένους ήρωες –από τον Πίτερ Παν μέχρι το Ασχημόπαπο–, σε ένα περιπετειώδες παραμύθι-παρωδία της «Πεντάμορφης και του Τέρατος», γεμάτο αστεία απρόοπτα και, βέβαια, τραγούδια soul, pop και rock. με γνωστότερο όλων το «I’m a Believer» του Neil Diamond με το οποίο κλείνει το έργο. Ένας 20μελής θίασος νέων ηθοποιών­ στελεχώνει την παραγωγή, με τους Τζεφ Μαράουι και Αποστόλη Ψυχράμη εναλλάξ στο ρόλο του Σρεκ, τη Μαρίνα Σάττι ως Φιόνα και τον Μανώλη Θεοδωράκη ως γάιδαρο. Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Αντώνης Γαλέος και των στίχων η Ευσταθία.

Η παράσταση «Σρεκ, το μιούζικαλ» ανεβαίνει στις 29/10 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Περισσότερες πληροφορίες

Σρεκ, το μιούζικαλ

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 130 '

Η ξεκαρδιστική ιστορία του άσχημου και μοναχικού τέρατος, που έγινε γνωστή μέσα από την ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.