«Αίματα» στη Στέγη

Ένας new age Φιλοκτήτης που αιμορραγεί ασταμάτητα από το 1989 μέχρι το 1993 είναι ο κεντρικός ήρωας του θεατρικού έργου «Αίματα» που έγραψε ο Ευθύμης Φιλίππου, ένας άνθρωπος-κλειδί πίσω από τον διεθνή κινηματογραφικό θρίαμβο των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου. 

«Αίματα» στη Στέγη

Μετά τη διεθνή απήχηση και τις τιμητικές διακρίσεις του «Κυνόδοντα», των «Άλπεων» και του «Lobster» στις Κάνες, τη Βενετία και το Ρότερνταμ, ο συν-σεναριογράφος των βραβευμένων ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου, ο Ευθύμης Φιλίππου, αφήνει για λίγο τη συγγραφή σεναρίων και παραδίδει το πρώτο του θεατρικό έργο στην ταλαντούχα σκηνοθέτιδα Αργυρώ Χιώτη και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (8-19/10). Ο Φιλίππου γράφει περίεργα. «Είναι περίεργο πολύ / Πρωτάκουστο στον κόσμο / Όταν τη γλώσσα μου ’κοψες / Δεν ένιωσα τον πόνο» θα ακούσουμε λόγου χάρη, στα «Αίματα», το πρώτο καθαρόαιμα θεατρικό του έργο, το οποίο ανεβαίνει στις 8-19/10 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ο σαραντάρης Δημήτρης Καλαφάτης, ο οποίος σκίζει κατά λάθος το λαιμό του τον Ιούλιο του 1989. Η πληγή του δεν κλείνει, κακοφορμίζει και αφήνει τα αιμάτινα ίχνη της στο πουκάμισό του, το μαξιλάρι του, τα σώματα της συζύγου και των παιδιών του. Γράφει γι’ αυτήν στον επιστήθιο φίλο του και τα «Αίματα» είναι, ουσιαστικά, η λοξή αλληλογραφία των δύο ανδρών από το 1989 μέχρι το 1993 ή, αλλιώς, ένα μακρύ ερωτικό τραγούδι για την Ελλάδα των αρχών του ’90, για τα προσωπικά και συλλογικά τραύματα και, εν τέλει, για το παράλογο του να ζεις σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από τις ανοιχτές πληγές και τα ζωτικά ψεύδη.

Το ιδιότυπο ύφος του Φιλίππου στο σινεμά, το οποίο συνέβαλε στο να μιλούν οι ξένοι σινεφίλ για το New Weird Greek Cinema, διατηρείται ατόφιο και στο θέατρο: ο –γεννημένος το 1977- συγγραφέας μπορεί να συνδυάσει στην ίδια παράγραφο την αφαιρετικότητα που συναντά κανείς στον Πίντερ με την ποπ-κιτς ανεμελιά κι ένα παρεΐστικο χωρατό με μια κυνική περιγραφή ακρωτηριασμού. Με τη μορφή ενός πανκ ορατορίου σωμάτων και συναισθημάτων, κωμικής ευστροφίας και υπερρεαλιστικής ποίησης, ενορχηστρωμένου με στυλ, η Αργυρώ Χιώτη των εξαίσιων ατμοσφαιρών και της πάλλουσας θεατρικότητας σκηνοθετεί τα «Αίματα» για τη Στέγη. Πρωταγωνιστούν αλλά και τραγουδούν, σε μουσική του Jan van de Engel, η Εύη Σαουλίδου, ο Γιώργος Γάλλος και οι ηθοποιοί της ομάδας Vasistas Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Ευθύμης Θέου και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη. Προπώληση από www.sgt.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Αίματα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα έργο για τα προσωπικά και συλλογικά τραύματα γραμμένο με τη μορφή επιστολών και ερμηνευμένο με όρους μουσικής συναυλίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.