Μια «Βοσκοπούλα» στο Παλλάς

Το δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά ανεβαίνει στο Παλλάς από τον Πέτρο Ζούλια, με έναν εξαιρετικό θίασο και σε μια πολλά υποσχόμενη παραγωγή.  

Μια «Βοσκοπούλα» στο Παλλάς

Το δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά ανεβαίνει στο Παλλάς από τον Πέτρο Ζούλια, με έναν εξαιρετικό θίασο και σε μια πολλά υποσχόμενη παραγωγή.

Μια «Βοσκοπούλα» στο Παλλάς - εικόνα 1

O απροσδόκητος θρίαμβος της «Γκόλφως» φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο για τα ξεχασμένα -ή και παρεξηγημένα ως πολύ φολκλόρ και απλοϊκά- δραματικά μας ειδύλλια, για εκείνα, δηλαδή, τα έργα που γίνονταν sold-out το 19ο αιώνα. Γιατί τέτοια περίπτωση είναι ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», με τον οποίο ξεκινάει τη δραστηριότητά της στα θέατρα του Citylink η εταιρία Αθηναϊκά Θέατρα ΑΕ: το δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά πρωτοπαίχτηκε το 1894 στην Οδησσό, έχει δώσει περισσότερες από 10.000 παραστάσεις κι έχει γυριστεί τέσσερις φορές στο σινεμά^ αποκλείεται να μη θυμάστε την Αλίκη Βουγιουκλάκη –μελαχρινή τότε ακόμη- ως Κρουστάλλω στην ταινία του 1955. Φέτος, από τις 11 Οκτωβρίου, θα δούμε στην αντι-φολκλόρ και αντι-ηθογραφική σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια και στο λαμπερό Παλλάς να ζωντανεύει ο έρωτας της όμορφης βοσκοπούλας και του φτωχού αγαπητικού της, ο οποίος είναι ο μπιστικός του πλούσιου τσέλιγκα που γυρεύει να την παντρευτεί, με έναν εξαιρετικό θίασο βετεράνων και νεότερων πρωταγωνιστών και «μπροστάρη» έναν αυθεντικό λαϊκό αοιδό, τον Γιάννη Μαργαρίτη. Η Ρένη Πιττακή, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Πάνος Βλάχος, η Χριστίνα Τσάφου, ο Νίκος Μαγδαληνός και ο Χρήστος Στέργιογλου επωμίζονται τους κύριους ρόλους. Ένας 13μελής θίασος ερμηνεύει τους υπόλοιπους τσομπάνηδες και βοσκοπούλες της Ρούμελης, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας που μας βάζει στην ατμόσφαιρα του «μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη…», παίζοντας παραδοσιακές λύρες, σαντούρι, ούτι, βιολοντσέλο, κρουστά, κιθάρες και πνευστά. Σημειώστε πως ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος του έργου διατηρείται αυθεντικός στην παράσταση και εμπλουτίζεται με δημώδη τραγούδια και χορογραφίες. Κι όπως υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης: «ο ‘Αγαπητικός’ διαθέτει ζωντανό το απόλυτο στοιχείο του έρωτα και της πίστης, σε πείσμα μίας τεχνοκρατούμενης εποχής που διακατέχεται από τη λογική και το ψυχρό συμφέρον. Είναι ένα έργο στο οποίο η κωμωδία εναλλάσσεται με το δράμα, η ορθοδοξία παλεύει με την δεισιδαιμονία, το φώς νικάει το σκοτάδι.»

Προπώληση από την ticket365.gr στο 2111000365 κι από τα ταμεία του Παλλάς (Citylink, Βουκουρεστίου 5 ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβάζουν αυλαία

Ο πρώτος θεατρικός οργανισμός της χώρας αποχαιρετά το "Goodbye, Lindita" και πέντε ακόμη παραγωγές του που φτάνουν στο τέλος του φετινού τους κύκλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

"Ιnk": Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιστρέφει!

Ύστερα από ένα χρόνο παγκόσμιας περιοδείας, η τελευταία δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου ξανά στο Μέγαρο Μουσικής.

"Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου": Το νέο έργο της σχολής του Πορεία είναι εδώ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νέο αίμα" παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις το έργο της Αργυρώς Βώβου το οποίο προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου καταγγέλλει τη διοίκηση του ΣΕΗ για παραπλάνηση των Ελλήνων ηθοποιών

Με επιστολή της η ΠΕΘ κάνει λόγο για παραπλάνηση των εργαζομένων ηθοποιών σχετικά με το μέλλον του εργασιακού τους καθεστώτος.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

H Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ήταν προσκεκλημένη στη διοργάνωση και σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων διεύθυνσης πολιτισμού στις επιχειρήσεις.

Τέσσερα θέατρα αποχαιρετούν πέντε παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος) αλλά και ένα του Φλομπέρ κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

Γιάννης Φέρτης: 60 χρόνια θέατρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που πέθανε χθες σε ηλικία 86 ετών, υπηρέτησε το θέατρο επί έξι δεκαετίες με ταλέντο, ήθος και εφηβικό πάθος.