Φρόσω Λύτρα: μια «Νεράιδα» σαν όνειρο στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Το θέατρο δεν έχει «στεγανά» για τη Φρόσω Λύτρα, η οποία βάλθηκε να μας δροσίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανεβάζοντας το ονειρόδραμα «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού στη Λίμνη Βουλιαγμένης, με πρωταγωνιστές τη Βασιλική Τρουφάκου και τον Πάνο Παπαδοκωνσταντάκη. Η Μαρία Κρύου μίλησε με τη σκηνοθέτιδα για την παράσταση, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 7/7.

Φρόσω Λύτρα: μια «Νεράιδα» σαν όνειρο στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Το θέατρο δεν έχει «στεγανά» για τη Φρόσω Λύτρα, η οποία βάλθηκε να μας δροσίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, ανεβάζοντας το ονειρόδραμα «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού στη Λίμνη Βουλιαγμένης, με πρωταγωνιστές τη Βασιλική Τρουφάκου και τον Πάνο Παπαδοκωνσταντάκη. Η Μαρία Κρύου μίλησε με τη σκηνοθέτιδα για την παράσταση, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 7/7.

Φρόσω Λύτρα: μια «Νεράιδα» σαν όνειρο στη Λίμνη Βουλιαγμένης - εικόνα 1

Πώς προέκυψε η ιδέα να ανεβάσεις παράσταση σε μια λίμνη;
Είχα σκηνοθετήσει τη «Νεράιδα» του Ζαν Ζιροντού στην Καλαμάτα πριν από δέκα χρόνια σε έναν παλιό κινηματογράφο. Τότε είχαμε στήσει με τους συνεργάτες μου μια τεχνητή λίμνη. Η παράσταση συνάντησε θερμή ανταπόκριση και την αφιέρωσα­ όπως και τώρα στον παππού μου, τον Θύμιο, που ήτανε υπέροχος παραμυθάς. Δεν σταμάτησα ποτέ­ να σκέφτομαι ότι θα ήταν ιδανική συνθήκη για τη «Νεράιδα» να την ξαναστήσω στο φυσικό σκηνικό/βιότοπο του έργου μέσα σε μια λίμνη, με συνενόχους τον σκηνογράφο μας, τον Μανόλη Παντελιδάκη, και όλους τους συντελεστές της ομάδας Naan. Η Ζέτη Φίτσιου, που έκανε και την καινούργια δια­σκευή του έργου, πρότεινε τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Μαγευτήκαμε όταν στην ξενάγηση που μας έκαναν οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντικρίσαμε τη μικρή και άγνωστη στους περισσότερους λίμνη που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη. Είναι ένα υπέροχο μνημείο φυσικού κάλλους, που βγήκε κατευθείαν από την παραμυθένια φαντασία, ακριβώς όπως και ο μύθος της νεράιδας που αγάπησε έναν θνητό ιππότη.

Μίλησέ μας για το μύθο.
Γεννήθηκε στα δάση της Γερμανίας, αναδύθηκε μέσα από τα άδυτα των αιώνων και πλάστηκε όπως όλα τα παραμύθια από τους παραμυθάδες του κόσμου με τα πιο πολύτιμα και ανθεκτικά στο χρόνο υλικά: ξωτικά, νεράιδες, ιππότες, πάθη γήινα και ουράνια, πόλεμοι ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν της ύλης και του πνεύματος, μαγεία και πάνω απ’ όλα έρωτας. Σαν σκυτάλη ταξίδεψε από γενιά σε γενιά κι εξελίχτηκε σε ένα από τα πιο γοητευτικά παραμύθια. Το 1938 ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ζιροντού έδωσε σε αυτό τη θεατρική μορφή του ονειροδράματος. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον ποιητή των ποιητών Οδυσσέα Ελύτη.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα και τους συνεργάτες σου στο νέο αυτό σκηνικό εγχείρημα;
Για την ομάδα Naan η πρόκληση είναι τεράστια, καθώς το φυσικό περιβάλλον είναι απόλυτα συμβατό με τους στόχους και τον τρόπο θέασης που επιλέγει να δημιουργεί, να ερμηνεύει και να επικοινωνεί με το κοινό, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται μπροστά σε ένα εγχείρημα εξαιρετικής δυσκολίας, προσπαθώντας να ενώσει ένα έργο τέχνης της φύσης με ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από μας τους τόσο αδέξιους και ανώριμους ανθρώπους… Σαν όνειρο παράξενο, σαν παραμύθι, αφού όλα έγιναν πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι ξεχνούσαν να ζουν και πέθαιναν και η ανθρωπότητα ήταν ακόμη ανήλικη, ένα υπερφίαλο βρέφος...

Περισσότερες πληροφορίες

Η νεράιδα

  • Ονειρόδραμα
  • Διάρκεια: 90 '

Μοντέρνα εκδοχή του ονειροδράματος του 1938, με τη νεράιδα Οντίν να ερωτεύεται έναν ιππότη, ως site specific installation-performance στη λίμνη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.