Lorant Markocsany / Cirque du Soleil: «Είμαστε μια οικογένεια που διαρκώς ταξιδεύει»

Δεν έχει φτερά κι όμως πετάει. Ο γοητευτικός Lorant Markocsany, ένας από τους σταρ του «Dralion» που θα παρουσιάσει στο ΟΑΚΑ το Cirque du Soleil, μίλησε στη Μαρία Κρύου για τη μαγεία και την ποίηση του θεάτρου.

Lorant Markocsany / Cirque du Soleil: «Είμαστε μια οικογένεια που διαρκώς ταξιδεύει»

Δεν έχει φτερά κι όμως πετάει. Ο γοητευτικός Lorant Markocsany, ένας από τους σταρ του «Dralion» που θα παρουσιάσει στο ΟΑΚΑ το Cirque du Soleil, μίλησε στη Μαρία Κρύου για τη μαγεία και την ποίηση του θεάτρου.

Lorant Markocsany / Cirque du Soleil: «Είμαστε μια οικογένεια που διαρκώς ταξιδεύει» - εικόνα 1

Λίγες ομάδες εμπνέουν τη λατρεία με την οποία περιβάλλει το κοινό το πολυεθνικό Cirque du Soleil, που πρώτο κατάργησε –από το 1984– τα σύνορα ανάμεσα στο τσίρκο και το θέατρο, δίνοντας στα κλασικά ακροβατικά άλλη λάμψη και αντλώντας στοιχεία από το Μπρόντ-γουεϊ για το στήσιμο των παραστάσεών του. Πώς είναι άραγε να ανήκεις σε μια τέτοια ομάδα; Ο Lorant Markocsany, μέλος του από το 2010, καταθέτει μια συναρπαστική εμπειρία: «Το Cirque du Soleil είναι τρόπος ζωής και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει όποιος ασχολείται με τα ακροβατικά και το θέαμα. Έχω τη δυνατότητα να απολαμβάνω αυτό που τόσο αγαπώ στις καλύτερες συνθήκες και με άριστους συνεργάτες».
Νιώθεις ελεύθερος να κάνεις αυτά που θέλεις;
Σε κάθε παράσταση ο καθένας μας βάζει τα δικά του στοιχεία και την προετοιμασία ενός σόου, ακολουθώντας πάντα ένα πρόγραμμα ασκήσεων κι ένα concept. Μπορείς να πεις τις ιδέες σου, μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρόβας, αλλά ακόμη και όταν βρίσκεσαι στη σκηνή και σε παρακολουθούν χιλιάδες μάτια. Σίγουρα δεν μπορώ να δείξω το θυμό ή τη στενοχώρια μου, αλλά δεν μπορώ και να τα θάψω. Απλώς ψάχνω να βρω τον τρόπο με τον οποίο μπορούν μετασχηματιστούν και να μου δώσουν ώθηση σε αυτό που κάνω.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει;
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση στο Cirque du Soleil είναι το να μπορείς να συμβιώνεις μέσα σε μια τόσο μεγάλη οικογένεια με δεκαέξι διαφορετικές εθνικότητες που διαρκώς ταξιδεύει. Για κάποιους είναι απολύτως φυσιολογικό το να ζεις με μια βαλίτσα στο χέρι. Μαθαίνεις την αξία της συντροφικότητας, αναζητάς τους κώδικες επικοινωνίας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, όμως γίνεται τόσο φυσικά γιατί έχουμε όλοι τη διάθεση να συνυπάρξουμε. Το Cirque du Soleil λειτουργεί με τη λογική της οικουμενικότητας του πολιτισμού. Σε αυτή βασίζεται και το «Dralion», μια παράσταση όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.
Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης βρίσκεσαι στον αέρα;
Συναντώ τη θεά του αέρα Azala, ερωτευόμαστε και μαζί πετάμε πάνω από τη σκηνή κρεμασμένοι από ένα μακρύ κομμάτι μπλε υφάσματος. Το νούμερό μας βασίζεται σε ακροβατικές φιγούρες και χρειάζεται μεγάλη δύναμη κι ευελιξία στην εκτέλεσή του. Βέβαια, όλα τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και απαιτούν απόλυτο συγχρονισμό και ακρίβεια. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από τον δράκο που συμβολίζει την Ανατολή και το λιοντάρι που συμβολίζει τη Δύση και η φιλοσοφία της είναι η ανάδειξη της ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση. Όλο αυτό επιτυγχάνεται με οδηγό τη μουσική, τα χρώματα, τα νούμερα, τη μαγεία που έχει τη δύναμη να σε απογειώσει. Αυτό θέλουμε να συμβεί και στην Αθήνα.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΑΚΑ Στις 29/10-3/11.
Προπώληση: www.lavris.gr, Γερμανός, ΕΛΤΑ.
Πληροφορίες για την προπώληση στο
2108938138.

Περισσότερες πληροφορίες

Άντρες έτοιμοι για όλα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Τόσο έτοιμοι και απελπισμένοι που τα βγάζουν όλα στη φόρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των άνεργων ηρώων της ταινίας «Full Monty»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.