Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα ιστορικό θέατρο, ταυτισμένο με την ίδια τη Γαλλία, επιστρέφει έπειτα από 52 χρόνια στην Ελλάδα με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. Η αφορμή είναι ιδανική για να θυμηθούμε ένα-δυο πράγματα για το αρχαιότερο θέατρο του σύγχρονου κόσμου και για ένα θεατρικό έργο ταυτισμένο με τη γαλλική αντίσταση.

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα ιστορικό θέατρο, ταυτισμένο με την ίδια τη Γαλλία, επιστρέφει έπειτα από 52 χρόνια στην Ελλάδα με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. Η αφορμή είναι ιδανική για να θυμηθούμε ένα-δυο πράγματα για το αρχαιότερο θέατρο του σύγχρονου κόσμου και για ένα θεατρικό έργο ταυτισμένο με τη γαλλική αντίσταση.

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 1

Η ίδρυση
Το 1680 ο θεατρόφιλος Λουδοβίκος ΙΔ΄, ο «βασιλιάς Ήλιος», δημιουργεί την Comedie Francaise, υποχρεώνοντας τους δύο αντίπαλους παρισινούς θιάσους –εκείνον του αποθανόντος Μολιέρου κι εκείνον του Theatre du Marais– να συγχωνευτούν σε έναν.

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 2

Όλα για την κωμωδία
Οι ηθοποιοί του θιάσου επιλέγονταν από τον ίδιο τον βασιλιά, με την απαίτηση να τελειοποιήσουν την τέχνη της κωμωδίας. Σύντομα όμως η C.F. αγκάλιασε και την τραγωδία κι έγινε ο πυλώνας του κλασικού γαλλικού ρεπερτορίου.

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 3

Οι περιπέτειες του κτιρίου
Με πρώτο «σπίτι» το Hotel Gueneguad, η C.F. είχε επί τρεις αιώνες τη μοίρα πλανόδιου θιάσου, με διαρκείς κτιριακές μετακομίσεις^ σήμερα στεγάζεται σε τρεις χώρους: στην ιστορική Salle Richelieu, στο παλιό θέατρο του Ζακ Κοπό Theatre du Vieux-Colombier και στο Studio Theatre.

Τα πρόσωπα
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όρισε εαυτόν προστάτη της, ο Μπομαρσέ πρωτανέβασε εδώ τον «Κουρέα της Σεβίλης» (φωτό), η Σάρα Μπερνάρ έκανε το ντεμπούτο της και ο Αντουάν Βιτέζ τη διηύθυνε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Διάσημη εδώ και 334 χρόνια
Δύο χιλιάδες εξακόσια εξήντα έργα έχουν παρουσιαστεί στην C.F. από την ίδρυσή της. Κάθε χρόνο κάνει 15 πρεμιέρες κι έχει 50.000 θεατές. Είναι από τα ελάχιστα κρατικά θέατρα της Γαλλίας, επιχορηγούμενο ετησίως με 26 εκατ. ευρώ και το μόνο με μόνιμο 62μελή θίασο.

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 4

Αντιστασιακή «Αντιγόνη»
Το 2012 ανέβασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ (φωτό), που τώρα θα δούμε κι εδώ. Από την πρεμιέρα του το 1944, το έργο συνδέθηκε με την αντίσταση και αρχικά απαγορεύτηκε, καθώς η σοφόκλεια ηρωίδα παρουσιάζεται ως επικεφαλής επίθεσης κατά της φιλογερμανικής κυβέρνησης του Βισί.

52 χρόνια μετά στην Ελλάδα
Παρά τη φήμη της, η C.F. περιοδεύει σπανίως^ στην Ελλάδα έχει να έρθει από το 1962. Η τωρινή παράστασή της στο Μέγαρο (26-27/4) γίνεται στο πλαίσιο του «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία 2014» και συνδέεται με τη διάλεξη της καλλιτεχνικής διευθύντριάς της από το 2006 Μιριέλ Μαγέτ (28/4).

Comedie Francaise: Ένα θέατρο 334 ετών στο Μέγαρο Μουσικής - εικόνα 5

Η παράσταση στο Μέγαρο
Με μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει στον Β΄ Παγκόσμιο ο 46χρονος σκηνοθέτης Μαρκ Πακέν θέτει με τη λιτή κι επιβλητική παράσταση της «Αντιγόνης» το ερώτημα: «Η πολιτική είναι στοχασμός ή επάγγελμα;» H Φρανσουάζ Γκιγιάρ ερμηνεύει την Αντιγόνη ως ένα εύθραυστο αγοροκόριτσο.

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Δράμα

Ο μύθος της Αντιγόνης του Σοφοκλή υπό το πρίσμα του ρεαλισμού αλλά και της ψυχολογίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.