Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ»

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη στήνουν μια μουσικοχορευτική γιορτή για την Άνοιξη. Με αφορμή τις παραστάσεις «Την Άνοιξη στην Κρήτη» στο θέατρο ΠΚ ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας μίλησε για την παράσταση και την άμεση σύνδεση χορού και μουσικής στην Κρήτη.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ»

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη στήνουν μια μουσικοχορευτική γιορτή για την Άνοιξη. Με αφορμή τις παραστάσεις «Την Άνοιξη στην Κρήτη» στο θέατρο ΠΚ ο Γιάννης Μεγαλακάκης μας μίλησε για την παράσταση και την άμεση σύνδεση χορού και μουσικής στην Κρήτη.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 1

Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Το 1997 χορέψαμε στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το 2002 συμμετείχαμε με την χορευτική μας ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού. Το 2004 χορέψαμε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Ο αυτοσχεδιασμός έχει το σημαντικότερο ρόλο τόσο στη μουσική όσο και στο χορό στην Κρήτη. Ποτέ δεν υπήρχαν ομαδικές - συντονισμένες φιγούρες σαν αυτές που βλέπουμε σε πολλές χορευτικές Ομάδες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές του κινήσεις την ώρα που χορεύει, αυτή είναι η κορυφαία του στιγμή αλλά και η πιο δύσκολη. Καλός χορευτής είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος την κρητική μουσική. Γνωρίζει να ξεχωρίζει από το άκουσμα και μόνο, ποιος καλλιτέχνης παίζει, ξεχωρίζει τον ήχο των κρητικών μουσικών οργάνων, γνωρίζει την ιστορία, τα βήματά τους πατούν πάνω στον ρυθμό της μουσικής.
Όλοι οι χορευτές ενός σχήματος «συνομιλούν» χορεύοντας με τους μουσικούς. Αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν επί τόπου τις δικές τους φιγούρες, γεγονός που κάνει τον χορό τους μοναδικό. Γνωρίζουν ακόμα και την μαντινάδα πολλών τραγουδιών, στοιχείο που κάνει την έκφραση του άνετη, μοναδική και γνήσια.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 2

Για «Την Άνοιξη στην Κρήτη» συνεργαζόμαστε με την ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Μαρία Αναματερού, τον δεξιοτέχνη λυράρη Γιώργο Κοντογιάννη και τον μουσικό Δημήτρη Βαρελόπουλο. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Άνοιξη στην οποία οι κρητικοί χοροί, η ποίηση, το τραγούδι, οι διηγήσεις, τα χρώματα- μέσα από προβολές- σμίγουν και εναλλάσσονται δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης έχοντας τον θεατή σε απόσταση αναπνοής. Οι γιορτές της Άνοιξης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι γιορτές χαράς, ανανέωσης με κίνηση, με χορό, με τραγούδια.
Η παραδοσιακή ενδυμασία. Οι άντρες της Ομάδας μας φοράνε την ανδρική κρητική γκιλότα με διάφορα χρώματα στις παραστάσεις μας. Έχουμε κάποιες χορευτικές σκηνές στις οποίες συγκεκριμένοι χορευτές παρουσιάζουν πολύ δύσκολους αυτοσχεδιασμούς γι’ αυτό εμφανίζονται με πολιτικά ρούχα, δηλαδή με μαύρο παντελόνι και μαύρο πουκάμισο. Ο βασικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε την τέχνη του κρητικού χορού και για αυτό τον λόγο επιλέγουμε μία πιο λιτή χορευτική ενδυμασία. Υπάρχουν ωστόσο εκδηλώσεις - παρουσιάσεις στις οποίες εμφανιζόμαστε με μία πιο επίσημη ενδυμασία. Λειτουργούμε όπως ακριβώς λειτουργούσαν και οι πιο παλιές γενιές. Υπήρχε άλλο ντύσιμο για την νύφη, άλλο για το γλέντι κι άλλο για τις καθημερινές εργασίες κλπ.
Τις γυναικείες φορεσιές της Ομάδας μας τις φτιάξαμε μετά από πολύ μελέτη φωτογραφικού υλικού και πολλών συνεντεύξεων στην Κρήτη. Είναι μία λιτή ενδυμασία που θα μπορούσε να την φορέσει μία κοπελιά σε οποιοδήποτε μέρος στην Κρήτη για να πάει σε ένα γλέντι και να χορέψει. Δυστυχώς έχουν καθιερωθεί από κάποιους πολλά πράγματα λάθος στην ενδυμασία όπως και στους χορούς.

Γιάννης Μεγαλακάκης: «Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ» - εικόνα 3

Το όραμά μου είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας που να εκπαιδεύει χοροδιδασκάλους των παραδοσιακών χορών όπως γίνεται σε άλλες χώρες με το λάτιν, το φλαμένκο, το τάγκο. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι κάτι πέρα από το φολκλόρ. Εμπεριέχουν τη δημιουργία, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους χορούς.
Πέντε στοιχεία που με συγκινούν και με κάνουν να νιώθω ευλογία που κατάγομαι από την Κρήτη είναι η μερακλοσύνη των ανθρώπων, η μεγαλοψυχία τους, η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, η αγάπη τους για την φύση και η σοφία της σκέψης τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Την άνοιξη στην Κρήτη

  • Μουσικοχορευτική

Αφιέρωμα στην ωραιότερη εποχή του χρόνου με κρητικούς χορούς, τραγούδι και αφηγήσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".