Βόυτσεκ

3

Γυμνή και ασκητική εκδοχή ενός έργου-σταθμός για το σύγχρονο θέατρο, με τους ηθοποιούς να εγγράφουν στο σώμα και στη φωνή τους την τραγωδία του Βόιτσεκ.

Βόυτσεκ

Γυμνή και ασκητική εκδοχή ενός έργου-σταθμός για το σύγχρονο θέατρο, με τους ηθοποιούς να εγγράφουν στο σώμα και στη φωνή τους την τραγωδία του Βόιτσεκ.

Βόυτσεκ - εικόνα 1

Γράφτηκε βιαστικά σε 12 φύλλα χαρτί λίγο προτού ο 23χρονος Γκέοργκ Μπίχνερ πεθάνει από τύφο. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κι όμως ο ημιτελής «Βόυτσεκ» (1837) εμπεριέχει την παράδοση του θεάτρου, προφητεύει το μέλλον του και αφηγείται την τραγωδία της ύπαρξης με αδιαπραγμάτευτη σφοδρότητα.
Ο ρομαντισμός, ο νατουραλισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο συμβολισμός, ο μοντερνισμός, ακόμη και το ντοκουμενταρίστικο θέατρο (η υπόθεση αντλείται από πραγματικό γεγονός) εμπερικλείονται σε αυτό το έργο-κατακερματισμένη σύνοψη του βασικού οντολογικού ζητήματος: «Τι είναι ο άνθρωπος και τι ορίζει τη ζωή του;» Ο Βόιτσεκ είναι ένας φτωχός στρατιώτης.
Περνά τη ζωή του ξυρίζοντας τον λοχαγό του και κάνοντας το πειραματόζωο. Καταδυναστευμένος από τη ζήλια και την εξαθλίωση, κάποια στιγμή ξεσπά. αντί όμως να εξεγερθεί ενάντια στους βασανιστές του, σκοτώνει την ερωμένη και μητέρα του παιδιού του Μαρία. Ιδού λοιπόν τι μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, από θύμα του κατεστημένου θύτης, με τα κοινωνικά αίτια να προσδιορίζουν τις αντιηρωικές πράξεις του.
Η αφαιρετική σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, αυτό τονίζει: αν ο Βόιτσεκ δεν ήταν ένας παρίας, ίσως ήταν ένας ποιητής. Τα πάντα εκτίθενται μπροστά μας πάνω σε ένα στενόμακρο διάδρομο με όρους ακραίου σωματικού θεάτρου και αυστηρής σκηνικής γεωμετρίας.

Βόυτσεκ - εικόνα 2

Ο Βόιτσεκ (ασκητική φιγούρα, σαν μαρτυρικός άγιος ο Μιλτιάδης Φιο­ρέντζης) στέκει στο κέντρο – από τη μια βρίσκονται οι δυνάστες του και από την άλλη η Μαρία. Δεν είμαι σίγουρη πως η συγκεκριμένη διευθέτηση (μια πασαρέλα-τραμπάλα της εξουσίας) είναι λειτουργική­, ενώ απουσιάζουν οι ευφάνταστες λύσεις και ανατροπές στην ατμόσφαιρα προκειμένου να διατηρηθεί η ομολογουμένως θαυμαστή οικονομία και ομοιογένεια.
Ο Δαυίδ Μαλτέζε εντυπωσιάζει με τη σκηνική του παρουσία όσο και με το αυτοσχέδιο μουσικό του όργανο­. Η Ελεάνα Γεωργούλη, ισχυρή κι εκείνη ως παρουσία, εγκλωβίζεται στον αισθησιασμό. Εκφραστική στον τριπλό της ρόλο η Δέσποινα Χατζηπαυλίδου. Η φροντισμένη μετάφραση της Ιωάννας Μεϊτάνη ενέχει, τέλος, μια καλλιέπεια που καθιστά το λόγο του Μπίχνερ στεγνό και δύσκολα παραστάσιμο.

Περισσότερες πληροφορίες

Βόυτσεκ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Πρωτοποριακό για την εποχή του έργο, βυθίζεται στα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής και κοινωνίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.