Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ «Ο Άσπρος Τοίχος» αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

"Στις 20 Μαρτίου 2022 ένα βραχυκύκλωμα κατακαίει το οικογενειακό σπίτι της Λίζης Καλλιγά στις Σπέτσες. Η ίδια μόλις που προλαβαίνει να πεταχτεί έξω: να διασωθεί∙ η αντίδρασή της ευτυχώς υπήρξε ακαριαία: η ζωή της σώθηκε, όμως, από το σπίτι δεν απέμειναν παρά μόνο τα ντουβάρια. Ανάμεσα σ’ όλα τα υπάρχοντα, ένας ικανός αριθμός έργων της έγινε στάχτη.

Κατόπιν, η Λίζη Καλλιγά θα βρεθεί σ’ ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης στον Μαραθώνα. Στο δωμάτιό της, αντικρίζει επί τρεις μήνες τον άσπρο τοίχο απέναντι από το κρεβάτι της.  Ο άσπρος τοίχος, μέρα με την ημέρα, αρχίζει να γράφεται, να γεμίζει από το βλέμμα της και τη συγκέντρωσή της σ’ αυτόν: σημεία και ίχνη κάνουν την εμφάνισή τους. Τότε, αρχίζει να τον φωτογραφίζει και να τον βιντεοσκοπεί με το κινητό της μετά μανίας. Η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση αυτού που έχει συνεχώς απέναντί της ως θέα είναι η ενστικτώδης αντίδρασή της ενάντια στη σκοτεινή παρόρμηση του θανάτου, της νεύρωσης και της διαταραχής: σαν προσευχή ή διαλογισμός, αυτή η ανίατη επανάληψη της δράσης, η καταβύθιση στον εαυτό, διαπερνώντας τον τοίχο, παίρνει τη θέση μεγίστης ιαματικής λειτουργίας, σταδίου πένθους και θεραπείας, αποκαλυπτικής πράξης, συνειδητοποίησης και αποδοχής ενός συνεχούς που μετεγγράφεται πάντα στο τώρα οδηγώντας στην απελευθέρωση". -Απόσπασμα από το κείμενο του επιμελητή της έκθεσης, Θάνου Σταθόπουλου.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

Το έργο "Ο Άσπρος Τοίχος" της Λίζης Καλλιγά παρουσιάζεται για 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα του Αρχείου Ακριθάκη, με την υποστήριξη της Γκαλερί Σκουφά.

Εγκαίνια δεν θα πραγματοποιηθούν. Η επίσκεψη θα λαμβάνει χώρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (whats up 6982370878) και οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο χώρο σε μικρό αριθμό 8-10 ατόμων.

Λίζη Καλλιγά ο άσπρος τοίχος

Η διαδικασία είναι η εξής: Οι επισκέπτες αφήνουν τα παπούτσια τους στο χολ. Στην είσοδο της βιντεοπροβολής υπάρχουν μαξιλάρια. Παίρνει ο καθένας από ένα και κάθεται στο χαλί. Υπάρχουν και δύο καρέκλες. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην παρακολούθηση της βιντεοπροβολής. Βγαίνοντας, ο κάθε επισκέπτης αφήνει το μαξιλάρι του. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο χολ.

Η Λίζη Καλλιγά θα παρευρίσκεται καθημερινά στην υποδοχή.

Info: Αρχείο Ακριθάκη | 14-28/5 (εκτός Κυριακής) | Ώρες λειτουργίας: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.