Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Θητεία Εμμανουήλ Μπιτσάκης

Θητεία

Επτά καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί τιμούν έναν ζωγράφο της γενιάς τους, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2023, σε ηλικία 47 ετών. Ο λόγος για τον Στέλιο Φαϊτάκη, τον πρωτοπόρο καλλιτέχνη που από street art, κατέληξε να δημιουργεί μια πιο σύγχρονη εκδοχή της βυζαντινής τέχνης.

Εγκαίνια: 23/4 (7 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 23/4-25/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Τέχνη και Ενημέρωση

Τέχνη και ενημέρωση Κώστας Τσόκλης

"Τα Νέα της Τέχνης μας προσέφεραν πολλά. Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια. Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και χωρίς την δική τους βοήθεια. Δηλαδή δεν ξέρουμε τίποτα, μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια. Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν "μνημόσυνο" της έντυπης πληροφορίας και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένους συγγενείς" λέει ο Κώστας Τσόκλης στον κατάλογο της νέας του έκθεσης, μέσω της οποίας ο σπουδαίος εικαστικός διερευνά το θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης. Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια νέα σειρά έργων κολάζ, στα οποία καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει την εφημερίδα τόσο ως θέμα όσο και υλικό.

Εγκαίνια: 22/4 (7.30 μ.μ.)

Info: Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" | 22/4-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Though as a ghost, I shall lightly tread, the summer fields

Με ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων, η Ιωάννα Λημνιού διερευνά θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώου, σκηνές από την αγροτική ζωή, την κοινωνικότητα, καθώς και τις απόκρυφες πτυχές του τοπίου, εντάσσοντας στις συνθέσεις της έναν μελαγχολικό, νοσταλγικό τόνο.

Εγκαίνια: 25/4 (7-9 μ.μ.)

Info: The Breeder | 25/4-25/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Spartacae

Peter Nikoltsos Spartacae

Το σύμβολο του σταυρού είναι κομβικό στη νέα σειρά έργων του Peter Nikoltsos, ο οποίος αντλεί έμπνευση από την εξέγερση των σκλάβων υπό την ηγεσία των Σπαρτακιστών μονομάχων του 73 π.Χ., και αντιμετωπίζει τη ζωγραφική του ως έναν συνεχή φόρο τιμής στην επανάσταση της σύγχρονης κοινωνίας ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση.

Εγκαίνια: 26/4 (7 μ.μ.)

Info: Phoenix Athens | 26/4-20/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-6 μ.μ., Σαβ., Κυρ. κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning

Δαυίδ Σαμπεθάι
Δαυίδ Σαμπεθάι, "Country Boy", 2022, λάδι και λαδοπαστέλ σε καμβά, 180 x 150 εκ.

Το πρώτο μέρος της ατομικής έκθεσης του Δαυίδ Σαμπεθάι εγκαινιάζεται στην Eleftheria Tseliou Gallery και περιλαμβάνει κυρίως μικρές ζωγραφικές δημιουργίες, ακουαρέλες και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2020-2021. Ο καλλιτέχνης επιχειρεί να αποτυπώσει στα έργα του την απόκοσμη ακινησία που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έξω από τα σπίτια των πολιτών, εστιάζοντας έτσι στην έννοια της σιωπής, άλλοτε ληθαργική  και άλλοτε ανέμελη.

Εγκαίνια: 23/4 (7-10 μ.μ.)

Info: Eleftheria Tseliou Gallery | 23/4-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Daughters

Daughters Rebecca Simons
‘Fishing’, Digitized archive image manipulated by Stable Diffusion and Photoshop, 2024 © Rebecca Simons, 2024

Φωτογραφία, βίντεο, κείμενο και άλλα εικαστικά μέσα ενώνονται για να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερη έκθεση: οι εικαστικοί φωτογράφοι Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons "σκαλίζουν" το οικογενειακό τους αρχείο με στόχο τον εντοπισμό κοινών σημείων και μοτίβων που αφορούν την απώλεια, τη μνήμη, το τραύμα και την επανεξέταση ενός κοινού παρελθόντος.

Εγκαίνια: 26/4 (7-11 μ.μ.)

Info: Ηώς | 26/4-18/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Peter Nikoltsos. Spartacae

  • Ζωγραφική

Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με πολύπλοκες αποχρώσεις και χρωματικούς τόνους και στις συνθέσεις του συναντάμε το σύμβολο του σταυρού, με βασική έμπνευση το τραγικό κλείσιμο του κεφαλαίου της εξέγερσης των σκλάβων υπό την ηγεσία των Σπαρτακιστών μονομάχων του 73 π.Χ. Για τον Peter Nikoltsos, ο σταυρός συμβολίζει το προσωπικό του ταξίδι ως Ελληνοαμερικανού και είναι ένας συνεχής φόρος τιμής στην εξέγερση της σύγχρονης κοινωνίας ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση.

Δαυίδ Σαμπεθάι. I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning

  • Ζωγραφική

H Eleftheria Tseliou Gallery παρουσιάζει το πρώτο μέρος της ατομικής έκθεσης του Δαυίδ Σαμπεθάι, με την πλειονότητα των έργων να πρόκειται κυρίως για μικρές ζωγραφικές δημιουργίες, ακουαρέλες και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2020-2021. Αντηχώντας την απόκοσμη ακινησία που φαινόταν να επικρατεί στον έξω κόσμο τη περίοδο του ’20-’21, τα έργα αυτά εκπέμπουν μια παράξενη σιωπή. Κάποιες φορές ανέμελη ή ληθαργική, η σιωπή υποδηλώνει μια φαντασίωση ή μια ονειροπόληση. Άλλες φορές, η σιωπή κρύβει τις προθέσεις ενός υποκειμένου ή μεταμορφώνεται σε σκηνή για τις προσωπικές τελετουργίες του.

Κώστας Τσόκλης. Τέχνη και Ενημέρωση

  • Μεικτά Μέσα

Μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης από έναν σπουδαίο δημιουργό της γενιάς του ’60. Η έκθεση περιλαμβάνει 24 έργα κολάζ συν το έργο "Πληροφορίες", του 1972, που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, δημιουργημένα ειδικά για την έκθεση, στα όποια ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει τόσο ως θέμα, όσο και ως υλικό, την ίδια την καλλιτεχνική εφημερίδα της περιόδου 1991–2016.

Ιωάννα Λημνιού. Though as a ghost, I shall lightly tread, the summer fields

  • Ζωγραφική

Με ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων, η εικαστικός διερευνά θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και ζώου, σκηνές από την αγροτική ζωή, την κοινωνικότητα, καθώς και τις απόκρυφες πτυχές του τοπίου, ζητήματα τα οποία επανέρχονται συχνά στη δουλειά της. Ο τίτλος προέρχεται από ένα χαϊκού του Χοκουσάι το οποίο συνέθεσε στο τέλος της ζωής του, αποκαλύπτοντας το μυστικιστικό βίωμα του ζωγράφου, καθώς φαντάζεται τον εαυτό του να περιπλανιέται στο τοπίο ως μια άυλη υπόσταση στη μεταθανάτια ζωή. Η Λημνιού χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία έντονα χρώματα, απεικονίζοντας πορτρέτα και τοπία που αφηγούνται ιστορίες και μας συστήνουν τους χαρακτήρες των έργων της. Έχοντας έντονο το βίωμα της υπαίθρου, η επαφή της με τη λαϊκή ζωγραφική και τις αγροτικές πρακτικές, προσδίδει μια σχεδόν πνευματική ποιότητα στη δουλειά της. Η μελαγχολία που κυριαρχεί στην ζωγραφική της λειτουργεί ως κατώφλι μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, προσδίδοντας την αίσθηση ενός αέναου χώρο-χρόνου.

Θητεία

  • Αφιερώματα

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο. Το έργο τους στην έκθεση δε συνιστά αποκλειστικά ένα είδος αφιερώματος, αλλά φανερώνει και τις κοινές τους καταβολές, στοιχεία που αντλούν από μία ρίζα: ανεστραμμένη προοπτική, γραμμικές εκτελέσεις και γεωµετρικά µοτίβα, µετωπική διάταξη των µορφών, απουσία τρίτης διάστασης, όλα όσα διδάσκει η βυζαντινή ζωγραφική γλώσσα αναπλάθονται δημιουργικά σε συνθέσεις κοσμικού περιεχομένου. Στόχος λοιπόν είναι να αναδειχθεί ο τρόπος µε τον οποίο καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, αξιοποίησαν και ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς στοιχεία της ζωγραφικής μας παράδοσης.

Αιμιλία Μπαλάσκα & Rebecca Simons. Daughters

  • Μεικτά Μέσα

Οι εικαστικοί φωτογράφοι Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons παρουσιάζουν παλαιότερα πρότζεκτ και καινούργια έργα που συνδημιούργησαν, συνδυάζοντας τη φωτογραφία, το βίντεο, το κείμενο και άλλα εικαστικά μέσα. Τα έργα τους διαμορφώνονται με πειραματικές πρακτικές καταγραφής και συμβολικές χειρονομίες παρέμβασης στο οικογενειακό αρχείο. Με στόχο τον εντοπισμό κοινών σημείων και μοτίβων προσπαθούν να ανοίξουν ένα διάλογο για την μνήμη, το τραύμα και την απώλεια και μία δίοδο για την επανεξέταση ενός κοινού παρελθόντος. Μέσα από τον εντοπισμό κοινών αφηγηματικών σημείων, αντιμέτωπες με τη μνήμη, το τραύμα και τις δικές τους παρεμβάσεις στο οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο, οι καλλιτέχνιδες επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό και αλληλέγγυο διάλογο και να διαπραγματευτούν το παρελθόν τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.