Η παράδοση της ελληνικής και ιαπωνικής τέχνης μέσα από τα έργα τριών καλλιτεχνίδων

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024, παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία".

Ιεροί τόποι και σύμβολα Ντίνα Αναστασιάδου γλυκίνη δίπτυχο

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery ανακοινώνει την επόμενη ομαδική της έκθεση της με τίτλο "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία". Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7 μ.μ.

Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. 

Ιεροί τόποι και σύμβολα Κλέα Ράππου Άνθη και σπουργίτια
Κλέα Ράππου, "Άνθη και σπουργίτια"

Η έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία" αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης τοποθετώντας πολύ ιδιαίτερες τεχνικές της σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.  Προάγει μια συζήτηση για τα σύμβολα και τους ιερούς τόπους των δύο πολιτισμών που αναπαρίστανται με κεραμικά γλυπτά και εικαστικές δημιουργίες με μελάνι σε χαρτί (τεχνικές sumie).  Είναι ένας εορτασμός προγονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται από μοναχούς από τον 13ο αιώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένας εορτασμός της μοναδικότητας των δύο πολιτισμών. 

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη "Οι τρεις καλλιτέχνιδες, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου και Κλέα Ράππου μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα μας, και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία

  • Μεικτά Μέσα

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές. Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. Μέσω της έκθεσης, αναδεικνύεται η διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης, η οποία εντάσσεται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και συνομιλεί με την ελληνική δημιουργία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.