Αφιέρωμα στον ποιητή Charles Simic στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στον βραβευμένο Charles Simic αφιερώνεται φέτος ο εορτασμός του "Μήνα της Ποίησης" με αμερικανική ποίηση.

Charles Simic

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το "Με τα λόγια (γίνεται)" αφιερώνουν φέτος στον Charles Simic την καθιερωμένη εκδήλωσή τους με αμερικανική ποίηση για τον εορτασμό του "Μήνα της Ποίησης". Η εκδήλωση, την οποία επιμελείται η Λένα Καλλέργη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ο Charles Simic γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας το 1938 και πέθανε στο Ντόβερ του Νιου Χάμσιρ το 2023. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1954, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ. Δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1959 και από τότε εκδόθηκαν περισσότερα από 60 βιβλία του, 20 από τα οποία είναι βιβλία ποίησης. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Pulitzer Prize for Poetry, το Frost Medal, το Wallace Stevens Award, καθώς και υποτροφίες από το Guggenheim Foundation, το MacArthur Foundation, το National Endowment for the Arts και την American Academy of Arts and Letters.

Το "Με τα λόγια (γίνεται)" έχει, μέχρι σήμερα, παρουσιάσει αφιερώματα σε σπουδαίες μορφές της αμερικανικής ποίησης: Emily Dickinson, William Carlos Williams, Elizabeth Bishop, Robert Duncan, Marianne Moore, Ezra Pound, Robert Frost, Bill Knott, Denise Levertov. Φέτος παρουσιάζει, μεταφρασμένα από 12 Έλληνες ποιητές/ ποιήτριες, ποιήματα του Simic γραμμένα από το 1963 μέχρι το 2000.

Μεταφράζουν και διαβάζουν οι: Ορφέας Απέργης, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Βασίλης Μανουσάκης, Στέργιος Μήτας, Χριστιάνα Μυγδάλη, Ιφιγένεια Ντούμη, και Όλγα Παπακώστα. Αναγνώστης των πρωτότυπων ποιημάτων θα είναι ο Peter O'Leary.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας συνεχίζονται και τον Μάιο

Ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.

Δείτα τα highlights των θεματικών της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ξεκινά σε λίγες μέρες η μεγάλη γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες, τα Βαλκάνια και την κλιματική κρίση.

"Διάλογοι": Αναδρομική έκθεση για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Κονταρούδη

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάιο

Αυτά είναι τα εικαστικά εγχειρήματα που εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα και μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.