"Εμείς η Αντιγόνη": Το νέο βιβλίο ποίησης της Μαρίας Λάτσαρη στον χώρο βιβλίων "Σ22"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Άννα Αφεντουλίδου (ποιήτρια, κριτικός) και ο Γιάννης Ευθυμιάδης (ποιητής).

Εμείς η Αντιγόνη

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στον χώρο βιβλίων "Σ22" παρουσιάζεται το βιβλίο "Εμείς η Αντιγόνη" της Μαρίας Λάτσαρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Άννα Αφεντουλίδου (ποιήτρια, κριτικός) και ο Γιάννης Ευθυμιάδης (ποιητής). Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος Κατερίνα Ανδριαδάκη, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ιωάννα Λιούτσια και Μαριλένα Λιακοπούλου.

Απόσπασμα συνέντευξης της Μαρίας Λάτσαρη στο cosmopoliti.com

Η Αντιγόνη είναι η πιο εμβληματική ηρωίδα της δυτικής παράδοσης, το γυναικείο σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό της παράλογης εξουσίας. Ήδη από τον τίτλο της συλλογής διαφαίνεται ότι στον σφυγμό της Αντιγόνης χτυπούν πολλές καρδιές. Και για το εξώφυλλο του βιβλίου διάλεξα ένα πρόσωπο νέο και καθαρό γιατί η Αντιγόνη υπερασπίζεται το νεανικό πάθος, το δέος, φέρνει το διαφορετικό, φέρνει το άνοιγμα στον άλλο, σ’ αυτόν που η κοινωνία θέλει να απωθήσει. Με όχημα την τραγωδία του Σοφοκλή, την αρχετυπική Αντιγόνη, επιχειρώ μια αισθητική αναζήτηση πάνω στη γυναικεία φύση στο προσωπικό βίωμα και τη γυναικεία θέση στο κοινωνικοπολιτικό βίωμα. Παρουσιάζω ένα παιχνίδι λόγου-αντιλόγου μεταξύ Αντιγόνης και Ισμήνης, που ως επί το πλείστον λειτουργεί συμφιλιωτικά. Τόσο η Αντιγόνη όσο και η Ισμήνη έχουν την ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τους και αυτό μπορεί να τις φέρει πιο κοντά. Άλλωστε, έχουν κοινό το πρώτο πεδίο τραυμάτων, μια οικογένεια που νοσεί. Στα σημεία που δεν απλώνω μια γέφυρα μεταξύ τους, ο πιο σημαντικός λόγος είναι για να μην απαλλάξω την κοινωνία από την ευθύνη της, ότι ποτέ δηλαδή μέσα στους αιώνες η κοινωνία δεν έπαψε να έχει την ανάγκη μιας Αντιγόνης. Ας θυμηθούμε πρόσφατα παραδείγματα γυναικών όπως είναι η Μάγδα Φύσσα και η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη που διεκδίκησαν το δίκιο τους, και αυτή είναι μια καθαρά πολιτική θέση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.