"Τ' αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς": Η μεταμόρφωση ενός κλασικού αρχαίου αγάλματος σε ένα ζωντανό σύγχρονο ον

Ένα δρώμενο διάρκειας οκτώ λεπτών, σε συνεχώς επαναλαμβανόμενες προβολές.

Τ΄ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς

Στο χώρο υποδοχής του ισογείου του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε μία μεγάλη οθόνη, φυσικού ανθρώπινου μεγέθους, θα προβάλλεται για δύο εβδομάδες, από 11 Μαρτίου έως 25 Μαρτίου, μετά τις 6 μ.μ., ένα δρώμενο διάρκειας οκτώ λεπτών, σε συνεχώς επαναλαμβανόμενες προβολές, με τίτλο "Τ΄ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς", σε σύλληψη, σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτρη Κωτσή. Το Video installation κάνει εγκαίνια τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 7 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο

Βασικό στοιχείο είναι η μεταμόρφωση ενός κλασικού αρχαίου αγάλματος σε έναν ζωντανό σύγχρονο νέο, μέσα σε ένα περιβάλλον από μοντέρνα κτίρια που βρίσκονται μπροστά σε υδάτινο στοιχείο. Κατά τη διάρκεια του δρώμενου θα περνάμε, με ρεαλιστική κινηματογραφική δράση, από τη ζωγραφική απεικόνιση κτιρίων στη ρεαλιστική φωτογραφική τους απεικόνιση, και από τη γλυπτική αναπαράσταση του ανθρώπου στη μεταμόρφωσή της σε ζωντανό ον. Επιχειρείται, έτσι, ένας διάλογος του παρελθόντος με το σήμερα, μέσα από ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων, μετασχηματισμών και διαφοροποιήσεων.

Η πραγματοποίηση αυτής της βίντεο-προβολής γίνεται με live action γυρίσματα (του ηθοποιού που "ζωντανεύει" το άγαλμα), σε συνδυασμό πολλών καρέ digital graphics για κάθε πλάνο, που έχουν δημιουργηθεί από μίξη ζωγραφικών έργων, φωτογραφιών και βίντεο, με παράλληλη ηχητική επένδυση μίγματος μουσικής, ήχων, ψιθύρων και κρότων.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το παρελθόν βάρος ή προωθητική δύναμη; Πώς ζει μέσα μας η ιστορία; Ποιά υπόγεια ρεύματα μας οδηγούν σε αρχαίες τελετές μετάβασης, όπως η βάπτιση, που παραμένουν ακόμη και σήμερα θεμελιακές; Πώς ο στίχος του Σεφέρη μεταμορφώνεται σε εικόνα; Πώς "ζωντανεύει" αυτή η εικόνα; Πώς τα αγάλματα "ζωντανεύουν"; Πώς αυτά "δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς", κι ας "λυγίζουν κάποτε";

Λίγα λόγια για το Δημήτρη Κωτσή

Ο Δημήτρης Κωτσής γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα νεανικά του χρόνια έζησε στο Παρίσι, όπου και πραγματοποίησε τις σπουδές του στο θέατρο και τη ζωγραφική-σκηνογραφία,καθώς και σε ελεύθερα θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια. Από το 1986 εργάζεται στην Ελλάδα σαν σκηνοθέτης και σκηνογράφος σε θέατρα της Αθήνας και σε φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Αθηνών.

Ξεκίνησε την πρώτη του θεατρική δουλειά στην Αθήνα με το "Λευκό Τοπίο", μια σύνθεση κειμένων Λόρκα και Τζόυς το 1986. Πάνω από είκοσι χρόνια διεύθυνε  το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Γαλατσίου, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος υποκριτικής, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, στα πλαίσια του οποίου έχει ανεβάσει έργα και οργανώσει πολιτιστικά δρώμενα. Έχει επίσης εργασθεί στο ραδιόφωνο, την  τηλεόραση και σε σκηνικά δρώμενα ως σκηνοθέτης και παραγωγός.

Παράλληλα εργάζεται και ως εικαστικός, ενώ από το 2019 ασχολείται με σκοπό την ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στις πλαστικές και τις παραστατικές τέχνες. Στα πλαίσια αυτά έχει συνεργασθεί με το Athens Digital Arts Festival. Τελευταία του δουλειά σε αυτό τον τομέα είναι η δημιουργία μεγάλης βίντεο-εγκατάστασης στο Ίδρυμα Κακογιάννη, με τίτλο "Τ΄ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς", που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2023.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Clap Prive

Πειραιώς 206
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.