Διαβάσαμε τη "θεωρία του χάους" του γιατρού Γεωργίου Φρούντζου

Ο Γεώργιος Β. Φρούντζος MD στο πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, συνδέει την εξέλιξη της κοινωνίας με τα μαθηματικά.

Η θεωρία του χάους

"Το ερώτημα τί είναι Ιστορία, πώς δημιουργείται, αν υπάχουν νόμοι ή δυνάμεις στην κίνησή της απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη χιλιάδες χρόνια τώρα. Η ερμηνεία της Ιστορίας είναι συχνά μια ερμηνεία της ζωής, της ανθρώπινης δραστηριότητας", γράφει ο ιατρός - συγγραφέας στην αρχή του κεφαλαίου 9, με τίτλο "Φιλοσοφία της Ιστορίας – διαλεκτική".   

Και σ’ αυτές τις γραμμές ενδεχομένως βρίσκεται η όλη ουσία του πονήματός του, αυτού του πρώτου του βιβλίου, στο οποίο ο Γεώργιος Β. Φρούντζος MD διασυνδέει τις μαθηματικές θεωρίες του Χάους με την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη. Ο υπογράφων, που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, έχει παρακολουθήσει διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και Βελονισμού, και όπως προκύπτει και από το βιβλίο του με την τεράστια βιβλιογραφία, αγαπά την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τα Οικονομικά και τις Πολιτικες Επιστήμες.

Το βιβλίο είναι ένας "καρπός εξαντλητικής έρευνας", όπως χαρακτηριστικά λέει στον πρόλογό του ο Κωστής Χρηστίδης. Ο Ε.Ε.Π. Καθηγητής Εικαστικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν φείδεται επαίνων για τη μελέτη του Φρούντζου: "το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί ξεχωριστή, τολμηρή και συνάμα καινοτόμα προσέγγιση..." λέει ο Χρηστίδης για μια μελέτη που εντάσσει "τις φυσικές επιστήμες, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τη θεωρία συστημάτων, την κυβερνητική και τα fractals σε ένα κοινό πεδίο επεξεργασίας, ανάλυσης και διασύνδεσης".

Είναι συναρπαστικό να ακολουθείς το νήμα της σκέψης του Φρούντζου, που διαπερνά την Ιστορία και την Επιστήμη: ο σκοτεινός φιλόσοφος Ηράκλειτος και ο Αινστάιν, οι αρχαίες πόλεις - κράτη και ο Καρλομάγνος, οι Οθωμανοί κι οι Προτεστάνες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Βλαντιμίρ Λένιν, συνυπάρχουν σε μια εμβριθέστατη μελέτη που στοχάζεται πάνω στη ζωή μας, και στο πώς αυτή οργανώνεται, πώς διαμορφώνονται οι κυρίαρχες ιδέες που τη διέπουν. Εντέλει, ο Φρούντζος στο καλογραμμένο, σαφές και περιεκτικό του βιβλίο, που είναι γεμάτο αποσταγμένες, ουσιώδεις πληροφορίες, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε κάποια ερωτήματα, που εάν ο αναγνώστης τα πάρει πραγματικά στα σοβαρά, μάλλον θα δυσκολευτεί ο ύπνος του: πόσο Χάος έχει η Ιστορία, και τί ακριβώς σημαίνει αυτό το κρυπτικό, ανησυχητικό ρητό του Ηρακλείτου, που πίστευε πως τα πάντα ρέουν και αλλάζουν: "Σάρωμα τυχαία χυμένο ο κάλλιστος κόσμος"; 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.