Προβολές για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης στo Snehta Residency

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR.

Γιώργος Δρίβας KEPLER Γιώργος Δρίβας ,«KEPLER» (στιγμιότυπο)

Το Snehta Residency, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικών φιλοξενιών SAIR (Sustainability is the Air), διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ., βραδιά προβολών με κεντρική ιδέα το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης και των συνεπειών της στις σύγχρονες ή και μελλοντικές κοινωνίες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Αύγουστου Βεϊνόγλου και της Ματίνας Χαραλάμπη.

Τέσσερις καλλιτέχνες, διαφορετικών εθνικοτήτων, προσεγγίζουν, μέσα από το δικό του πρίσμα ο καθένας, ζητήματα σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στο ανθρώπινο είδος όσο και στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Ο Γιώργος Δρίβας, ελληνικής καταγωγής, στη μικρού μήκους ταινία του Kepler  κατασκευάζει ένα δυστοπικό αρχιτεκτονικό μόρφωμα, τοποθετημένο χρονικά στο μεταίχμιο παρόντος και μέλλοντος, όπου οι συνθήκες διαβίωσης λόγω μιας οικολογικής καταστροφής μοιάζουν μάλλον δυσοίωνες.

Η Bryony Dunne, ιρλανδικής καταγωγής, στο Killing the Messengers, μέσα από ένα αμάλγαμα αρχαιοελληνικής μυθολογίας και σύγχρονης ορνιθολογίας, παρακολουθεί τη μελέτη μιας ομάδας επιστημόνων στο νησί των Αντικυθήρων πάνω σε μια ομάδα αποδημητικών πτηνών που φέρεται να μπορούν να λειτουργήσουν ως πληροφοριοδότες/δείκτες περιβαλλοντικής μόλυνσης. 

H Catriona Gallagher, βρετανικής καταγωγής, ανακαλύπτει κατά τις περιηγήσεις της στην Αθήνα, το περδικάκι, ένα μικρό φυτό που φύεται παρασιτικά θα λέγαμε, σε μικρές ρωγμές του αστικού ιστού, σε κενά που αφήνει το τσιμέντο και η άσφαλτος. Μπορεί αυτό να αποτελέσει μια αλληγορία ενός ελπιδοφόρου μηνύματος άραγε;

Τέλος, η Doreida Xhogu, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρει το θεατή στο χωριό της, στην περιοχή της Σελενίτσα, και στο άλλοτε ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους ορυχείο πίσσας. Η κάμερα ακολουθεί την καλλιτέχνη στη διαδικασία κατασκευής μιας σειράς γλυπτών από κορμούς δέντρων που έχουν απομείνει σε ένα καμένο δάσος, εμβαπτισμένους στην πίσσα και μεταβεβλημένους σε μεγάλων διαστάσεων αναθηματικά κεριά. Στο βάθος ηχεί το παιδικό τραγούδι Qengjat e Vegjel (απ’ όπου και ο τίτλος του βίντεο).
  
Θα ακολoυθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσης πατήστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Snehta Residency

Δροσοπούλου 47, Κυψέλη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.