2023 Ελευσίς "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα": Ένας διεπιστημονικός διάλογος ανάμεσα στους τομείς των τεχνών και της αρχαιολογίας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης "Μυστήριο 20", ενώ θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη "O Στρατός του Γκούμα".

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία ©John Kouskoutis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα" | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία", με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των τεχνών και της αρχαιολογίας.

Το συνέδριο επικεντρώνεται αφενός στη μεθοδολογία – πρότυπο της δράσης "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία": μία Δράση - Μοντέλο, όπως συνηθίζει να ονομάζεται και μια από τις σημαντικότερες του προγράμματος παρακαταθήκης της διοργάνωσης, με στόχο την ανάδειξη -μέσω των παραστατικών τεχνών- του ανεξάντλητου τοπογραφικού αρχαιολογικού πλούτου και των δυνατοτήτων του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αφετέρου, το συνέδριο εστιάζει στην προώθηση καλών πρακτικών εφαρμογής των παραστατικών τεχνών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και τη μετατροπή της αρχαιολογικής πληροφορίας σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα
©John Kouskoutis

Η δομή του συνεδρίου αναπτύσσεται σε πέντε διαφορετικές ενότητες, συσχετισμένες και συμπληρωματικές: Κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις (round tables), masterclass, προβολές ταινιών στο πλαίσιο της δράσης "Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου στο Σινέ Ελευσίς", και δυο ζωντανές παρουσιάσεις in situ για το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία". Οι θεματικοί του άξονες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- "Συνέργειες μεταξύ Αρχαιολογίας και Τεχνών: Νέες Προοπτικές στην προβολή και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς", "Καινοτόμες Προσεγγίσεις στην Αναβίωση Ιστορικών Χώρων μέσω των Παραστατικών Τεχνών", "Διαλογική, διαδραστική Αρχαιολογία και Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσω Τέχνης", "Ψηφιακές και Παραστατικές Τέχνες στην Πολιτιστική Κληρονομιά", "Αρχαιολογία - Τέχνη, Βιωσιμότητα και Παρακαταθήκη: μία Συζήτηση για το Μέλλον". 

Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα
©John Kouskoutis

Η συνάντηση απευθύνεται σε σπουδαστές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς στα πεδία της ιστορίας, αρχαιολογίας, θεάτρου και πολιτιστικής διοίκησης, σε αρχαιολόγους, καλλιτέχνες με ειδικό ενδιαφέρον για την in situ δημιουργία, ξεναγούς, τουριστικούς οδηγούς, πολιτιστικούς διαχειριστές, εθνικούς και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς πολιτισμού, στο ευρύ κοινό με ενδιαφέρον για την ιστορία, την αρχαιολογία, την αφηγηματικότητα και το θέατρο.

Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα
©John Kouskoutis

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις της δράσης "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία", στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας. Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου. Τέλος, στις 29 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη "O Στρατός του Γκούμα" με μία ζωντανή επιτελεστική δράση. 49 κεραμικές κεφαλές από το πήλινο σύμπαν του Χαράλαμπου Γκούμα θα ζωντανέψουν στο αμφιθέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας συνθέτοντας μία σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση. Σε συνεργασία με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη και τη galleria pemuvia. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα
©John Kouskoutis

Λίγα λόγια για το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία"

Το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία" ξεκίνησε την προπαρασκευαστική του πορεία τον Φεβρουάριο του 2022. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καλλιτέχνες - ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών, υπό την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ξεκίνησαν μια μακρά, εξελικτική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας επιτόπιας συνομιλίας με τον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται σε αυτόν. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο εμβληματικός αυτός τόπος συνθέτει ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης τεχνών και αρχαιολογίας, στοχεύοντας να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Δηλώσεις συμμετοχής για το συνέδριο εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.