"Attention after technology": Αλλάζει η ΑΙ τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα;

Tα έργα της έκθεσης ρίχνουν την αυλαία της ουδετερότητας της τεχνολογίας, ενώ τη χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους συσχετισμού.

Attention After Technology ©Daniel Vincent Hansen

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "Attention after technology" στο State of Concept Athens, η οποία θα ταξιδέψει από το Kunsthall Trondheim της Νορβηγίας (13 Οκτωβρίου 2023 - 28 Ιανουαρίου 2024). Η έκθεση εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ προσοχής, αλγορίθμων και κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι αποτέλεσμα διετούς συνεργασίας με πέντε ιδρύματα του εξωτερικού:  Kunsthall Trondheim, Art Hub Copenhagen, Tropical Papers, Swiss Institute New York, The Friends of Attention, και τα πανεπιστήμια Princeton University (D. Graham Burnett ) και Université de Paris (Justin Smith-Ruiu).

Attention After Technology
Code Sucking from UKI, Shu Lea Cheang 2023. Courtesy the artist.

Κάνει διακρίσεις η google; Μπορεί το κινητό μου να φιλτράρει πράγματα που θέλω να δω; Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα; Η έκθεση αυτή καθοδηγείται από ερωτήματα που αφορούν την νέα πραγματικότητα μας εικονική και μη. Με την εξελιξη της τεχνολογίας και την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα μας, οι αλγόριθμοι αλλάζουν πολλά στην ζωή μας.  

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Kyriaki Goni: The distance between our eyes (2023)

Η έκθεση "Attention after technology" διερευνά τον τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν οι αλγόριθμοι και πώς θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε αλλιώς, μέσα από νέα έργα επτά διεθνών καλλιτεχνών, εκ των οποίων οι έξι συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση. Οι καλλιτέχνες εξετάζουν πώς η προσοχή μας εμπορευματοποιείται και νομισματοποιείται, εξετάζουν πώς οι αλγόριθμοι ενισχύουν την προκατάληψη, ενώ παράλληλα διερευνούν τις χειραφετητικές τους δυνατότητες, και αναλύουν την προσοχή ως πολιτικό χώρο για την προώθηση της διαρκούς κριτικής σκέψης και την υποστήριξη της συλλογικής δράσης.

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Kyriaki Goni: The distance between our eyes (2023)

Ο τίτλος της έκθεσης, "Attention after technology", είναι μια αναφορά στο διάσημο βιβλίο της Ruha Benjamin, "Race After Technology" (2019). Στο βιβλίο της η Benjamin αποκωδικοποιεί τα σχέδια διακρίσεων που ενσωματώνονται στους αλγορίθμους και στηρίζουν τις φυλετικές, κοινωνικοοικονομικές και άλλες συστημικές ιεραρχίες. Η προσοχή είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα σε σχέση με την τεχνολογία. Συνδέεται στενά με την επιστημική δικαιοσύνη ή τη δημιουργία και αναγνώριση διαφορετικών μορφών γνώσης, εμπειριών και προοπτικών. Η ικανότητά μας ως υποκείμενα γνώσης και η αναγνώρισή μας ως τέτοιων, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της πράξης δράσης και της ικανότητάς μας για επιλογή και είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
Femke Herregraven: The Murmur of the Dying (2023)

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μακριά από το να αντιτίθενται στην τεχνολογία, χρησιμοποιούν και χακάρουν, γιορτάζουν και επικρίνουν, απορρίπτουν και εφευρίσκουν νέα εργαλεία. Η έκθεση διερευνά την προσοχή ως πρακτική, ως ενσώματη τεχνολογία και ως εξελισσόμενη αισθητική, κοινωνική και πολιτική σφαίρα. Φέρνοντας την προσοχή σε συζητήσεις γύρω από την αλγοριθμική δικαιοσύνη, τα έργα της έκθεσης "Attention after technology" ρίχνουν την αυλαία της ουδετερότητας της τεχνολογίας, ενώ τη χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους συσχετισμού.

Attention After Technology
©Daniel Vincent Hansen
CUSS Group: The Pursuit of a True and Only Heaven (Disintegration Cycle) (2023)

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των έργων είναι διαθέσιμες στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Tropical Papers από τον Νοέμβριο του 2023. Το σχετικό συμπόσιο "The Digital Divide – Attention, Algorithms and Social Justice", το οποίο συντονίστηκε από το Art Hub στην Κοπεγχάγης σε συνεργασία με την IDA - τη Δανική Εταιρεία Μηχανικών και το TOASTER, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2023, ενώ το Art Hub φιλοξένησε επίσης δύο residencies, με το biarritzzz και την ομάδα CUSS. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει επίσης την συνεργασία  του Swiss Institute New York, ΗΠΑ.

Εγκαίνια: 24/2 (6.30-10.30 μ.μ.)

Info: State of Concept Athens | 24/2-27/4 | Ωράριο λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tο Μουσείο Ακρόπολης ακολουθεί τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη θεματική παρουσίαση με τίτλο "Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο Μουσείο Ακρόπολης".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τιμήθηκε με τον τίτλο ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κατοικία του Βρετανού Πρέσβη για τη συνεισφορά του Δασκαλόπουλου στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Μαθαίνουμε για τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την ελληνική μετάφραση έργων της

Ημερίδα με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη την Σάρτζα.

Τα φιλμ της Κατερίνας Κομιανού κι ένα τραγούδι των Metro Decay

Η Κατερίνα δίνει χρονική απόσταση στο σήμερα από το σήμερα με μια κάμερα Σούπερ 8.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).