Πέθανε ο κεραμίστας Κώστας Ταρκάσης

Μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής, ο Κώστας Ταρκάσης αφιέρωσε την καριέρα του στην ανάδειξη της τέχνης της κεραμικής.

Κώστας Ταρκάσης

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος κεραμίστας Κώστας Ταρκάσης. Είχε γεννηθεί το 1952 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει χημεία (1972-1975) στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και κεραμική (1975-1980) στη Φλωρεντία.

Το 1987 εξέδωσε το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα "Κεραμική Τέχνη" που κυκλοφόρησε παγκόσμια. Από το 1986 δίδαξε την Κεραμική Τέχνη σε διάφορες σχολές και αρθρογράφησε σε περιοδικά για την κεραμική. Διοργάνωσε εκθέσεις, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια και διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα την κεραμική και την ανέδειξε. Επίσης υπήρξε κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Κεραμικής Τέχνης.

Υπήρξε Πρόεδρος της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας Clayart International, η οποία το 2002 διοργάνωσε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2000-2004), όπου συμμετείχαν 580 άτομα από 52 χώρες.

Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στις εκθέσεις νέων καλλιτεχνών στην Ιταλία (1980-1983), το 1988 στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, το 1990 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 1992 στην 13η Biennale International de Vallauris στη Γαλλία όπου βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο, το 1993 στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, το 1995 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Έκθεση "Χώμα και Φωτιά: 8 Σύγχρονοι Έλληνες Κεραμίστες", επίσης στην 49 Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής Τέχνης. Το 2010 στην έκθεση στο Κεραμικό Κέντρο στο Μαρούσι κέρδισε το πρώτο βραβείο. Δίδαξε την Κεραμική Τέχνη και έβαλε τις βάσεις για την αναγνώρισή της.

Ήταν μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής με έδρα τη Γενεύη, της Ένωσης Εκδοτών Διεθνών Εντύπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης για την Κεραμική Τέχνη (ιδρυτικό μέλος) και από το 1995 μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/05/2024

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.