"Mediterranean Disturbances": Διερευνώντας τη Μεσόγειο από μια πολιτιστική και περιβαλλοντική σκοπιά

Οπτικές από 20 καλλιτέχνιδες για την έννοια της Μεσογείου παρουσιάζουν δύο ξεχωριστές εκθέσεις μέσα από το πρότζεκτ «Mediterranean Disturbances».

On the Sea on my Tttttongue Άστρα Παπαχριστοδούλου Άστρα Παπαχριστοδούλου, «For the mermaids», 2023

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Gramma Epsilon το πρότζεκτ "Mediterranean Disturbances" το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου, όχι μόνο ως φυσικό τόπο ανάμεσα σε εδάφη και αιώνιο λίκνο πολιτισμών, αλλά και ως νοητικό χώρο, μεταφορά και απεικόνιση του μέλλοντος που σήμερα φαντάζει αβέβαιο και γεμάτο πολλαπλά και πιεστικά προβλήματα.

Στο ισόγειο της γκαλερί παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση "The Lost and Found Goddesses", σε επιμέλεια του Paolo Cortese και της Rosanna Ruscio, η οποία παρουσιάστηκε στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της 4ης έκδοσης της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Καθεδρικού Ναού της APS Mdina. Η έκθεση συγκεντρώνει το έργο 10 εμβληματικών Ιταλίδων καλλιτεχνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ενεργές από τη δεκαετία του 1970 κατά την οποία το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελούσε ακόμα ζήτημα επιστημονικής φαντασίας.

The Lost and Found Goddesses Mirella Bentivoglio
Mirella Bentivoglio, "Mediterraneo", 2000

Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν δουλειές της fiber art, βιβλία έργα τέχνης, οπτική ποίηση, επιτόπιες παρεμβάσεις, και προσφέρουν πρωτότυπες οπτικές γύρω από το θέμα της Μεσογείου. Εκκινώντας από μια έρευνα στο παρελθόν και αναλύοντας το παρόν που προβάλλει τη σκιά του στο μέλλον, αυτά τα έργα προκαλούν προβληματισμούς και παρέχουν ένα σημαντικό κλειδί για την κατανόηση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα τα τελευταία πενήντα χρόνια και την επιρροή που είχε σε γενιές καλλιτεχνών.

The Lost and Found Goddesses Elisabetta Gut
Elisabetta Gut, "Ύμνος στη Θάλασσα", 1984

"On the Sea of my Tttttongue" είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο. Εδώ η επιμελήτρια Κατερίνα Στάμου προσκαλεί 10 νεότερες Ελληνίδες εικαστικούς των οποίων η πρακτική εμπλέκεται σε μια διαφορετική και αμφίδρομη σχέση με τη θάλασσα, οπτικοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο νέες συναισθηματικές, υλικές και πολιτισμικές χειρονομίες.

On the Sea on my Tttttongue Μυρτώ Βρατσάνου
© Hybrida Space
Μυρτώ Βρατσάνου, "Έως", 2023

Η προστιθέμενη αξία του πρότζεκτ, με το οποίο η γκαλερί Gramma Epsilon εκθέτει για πρώτη φορά νέες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, έγκειται στη δυνατότητα αντίληψης διαφορών, αλλά και σημείων επαφής, προτάσεων και κρίσιμων ερωτημάτων που μας προτείνει αυτός ο "στενός χώρος". Η σύνδεση και η δράση ως γέφυρα αντιπροσωπεύουν ένα από τα βασικά σημεία της αποστολής της Gramma Epsilon και αυτές οι δύο εκθέσεις που συνδέουν Ιταλίδες και Ελληνίδες εικαστικούς αποτελούν τον καίριο καρπό της.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στο "The Lost and Found Goddesses": Mirella Bentivoglio, Francesca Cataldi, Chiara Diamantini, Anna Esposito, Elisabetta Gut, Gisella Meo, Patrizia Molinari, Greta Schödl, Maria Jole Serreli, Franca Sonnino

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στο "On the Sea of my Tttttongue": Μαίρη Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βρατσάνου, Μαριάννα Καραβά, Αθηνά Κουμπαρούλη, Ελίνα Νιάρχου, Μαρία Οικονομοπούλου, Άστρα Παπαχριστοδούλου, Irene Ragusini, Ηλέκτρα Σταμπούλου, Ειρήνη Τηνιακού

Εγκαίνια: 8/2 (6 μ.μ.)

Info: Gramma Epsilon | 8/2-9/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος και ο Σωτήρης Τσαφούλιας στην Κηφισιά

Ο συγγραφέας παρουσιάζει το βιβλίο του "Ο Αρχαγγελος των Βραχων". Στην εκδήλωση θα προβληθούν και βίντεο από τη θεατρική παρουσίαση του βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/05/2024

Μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια κληρονομιά της σιφνέικης κεραμικής

Το British School at Athens στο Κολωνάκι διοργανώνει μια εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής αυτής τέχνης.

Απόφοιτοι εικαστικοί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στη στοά του Moxy Athens City

Η SWOT Hospitality παρουσιάζει την έκθεση "After the End", μια συνεργασία του Moxy Athens Art Affair με το πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Deree.

"Wow Pow! Bam!": Πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από τα κόμικς

Έργα των Στηβ Γιαννάκου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Μποστ, Steven C. Harvey και άλλων καταξιωμένων δημιουργών θα παρουσιαστούν στην πρωτοποριακή έκθεση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Έφη Χαλιορή φωτογραφίζει τη θάλασσα με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο

Οι "Ημέρες Θάλασσας" του Δήμου Πειραιά παρουσιάζουν την έκθεση "Everything is the Same but Everything is Different".

Υπουργείο Πολιτισμού και Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζονται για την ανάδειξη του κυκλαδικού πολιτισμού

Οι δύο φορείς υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού.

Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Χρ. Χήρα αποκωδικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις δίχως προκαταλήψεις

Το βιβλίο με τίτλο "Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.