Ο κύκλος των καλλιτεχνικών φιλοξενιών με τίτλο "Experiment" ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 ως μια απόπειρα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency) για χορογράφους και επιστήμονες-ερευνητές. Σκοπός του είναι η διερεύνηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνικής πράξης και επιστημονικής έρευνας μέσα από μια εμπειρία που στηρίζεται στη διαδικασία. H συνέργεια μεταξύ επιστήμης και χορού εδώ βασίζεται στην ανταλλαγή, τον διάλογο, την έμπνευση και τη συν- δημιουργία, ενώ διαμορφώνεται στα όρια των επιμέρους κλάδων.
Στη δεύτερη έκδοση της φιλοξενίας "Experiment B", η τελική παρουσίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου, το Flux Laboratory Athens προσκάλεσε μέσω ανοιχτού καλέσματος υφιστάμενα συνεργατικά δίδυμα ή ομάδες που περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν/μια χορογράφο και έναν/μια επιστήμονα να υποβάλουν αίτηση με μια ιδέα ή έργο στο οποίο επιθυμούσαν να συνεργαστούν. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων ήταν: Κυριακή Νασιούλα (Experiment A καλλιτέχνιδα, χορογράφος), Μαρία Καρόγλου (Experiment Α επιστήμονας/ερευνήτρια, χημικός μηχανικός, ΕΜΠ), Χριστιάνα Καζάκου ( Experiment A μέντορας, διατομεακή επιμελήτρια, παραγωγός), Γεωργία Τέγου (χορογράφος), Νίκη Ξένου (σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων), Ανδρέας Καζαντζίδης (καθηγητής, τμήμα φυσικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας), Όλγα Κτενίδου (σεισμολόγος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).
Η φετινή ομάδα των residents αποτελούμενη από τους Άγγελο Παπαδόπουλο (χορογράφο), Κωνσταντίνο Μπακογιάννη (μεταδιδακτορικό ερευνητή ακουστικής & μουσικής πληροφορικής, τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) και Παγώνα Μπουλμπασάκου (ερμηνεύτρια) ερεύνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος τον ήχο, τον χωρικό σχεδιασμό, τα διαδραστικά συστήματα και τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα μέσω της κοινής εργαλειοθήκης τους. Από τα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι συμμετέχοντες έχουν καταλάβει τον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη μοιραστεί την έρευνά τους με φοιτητές στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου) και με την επαγγελματική σχολή χορού Μοραγέμου. Η συνεργατική αυτή διαδικασία ακολουθείται από τη βιντεογράφο Ξένια Τσιλοχρήστου, η οποία την καταγράφει με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ