Το βιβλίο "Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης" αναδεικνύει τη σημασία μιας αγνοημένης τέχνης

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στον χώρο του Eteron.

Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης

Οι εκδόσεις Καρδαμίτσα και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή διοργανώνουν την επιτελεστική παρουσίαση του βιβλίου "Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης: Σχεδιασμός περφόρμανς και οπτικός πολιτισμός" σε επιμέλεια των Astrid Von Rosen και Viveka Kjellmer. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Eteron (Οδός Λεωκορίου 38-40 , Ψυρρή).

Το βιβλίο "Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης" αναδεικνύει τη σημασία της αγνοημένης τέχνης της σκηνογραφίας ως προς τον σχεδιασμό παραστάσεων και επιτελέσεων στο θέατρο αλλά και πέρα από αυτό, αξιοποιώντας πρόσφατα μεθοδολογικά εργαλεία. Στο επίκεντρο των νέων αυτών αντιλήψεων για τη σκηνογραφία βρίσκεται ο χώρος και το έργο ως πολυαισθητηριακή εμπειρία η οποία συν-δημιουργείται από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Η προσέγγιση δίνει έμφαση στις σχέσεις σωμάτων, αντικειμένων και αισθήσεων στον χώρο που παράγουν ατμόσφαιρες, δηλαδή περιβάλλοντα με θεατρική και συγκινησιακή φόρτιση.  Παράλληλα, ενθαρρύνει κριτικές αναζητήσεις που αμφισβητούν κυρίαρχες και κανονιστικές αντιλήψεις σχετικά με τον χώρο. Οι μελέτες περίπτωσης που απαρτίζουν το βιβλίο καλύπτουν ερευνητικά πεδία σε εντυπωσιακά μεγάλο εύρος, από το θέατρο, την περφόρμανς, τον χορό, τον κινηματογράφο και τη μουσική συναυλία έως την αρχιτεκτονική, την εικαστική εγκατάσταση, τη μόδα και την πολιτιστική κληρονομιά. Το βιβλίο ενθαρρύνει ολιστικές προσεγγίσεις της γνώσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σύγχρονο πλαίσιο.

Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης

Aποσπάσματα κριτικών για το πρωτότυπο βιβλίο Scenography and Art History, από τη δεύτερη έκδοσή του στα αγγλικά (Bloomsbury 2023): "Οι επιμελήτριες αυτής της … συναρπαστικής συλλογής δοκιμίων χρησιμοποιούν τις έννοιες της σκηνογραφίας και της ιστορίας της τέχνης αλληλένδετα για να αμφισβητήσουν και να επεκτείνουν τις αναλυτικές τους δυνατότητες, προσφέροντας σημαντικές νέες στρατηγικές για την εξερεύνηση του όλο και πιο περίπλοκου κόσμου της σύγχρονης τέχνης".

Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης

Σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης

Συμμετέχοντες καλεσμένοι στην παρουσίαση:

Μαρίνα Κοτζαμάνη
Επιστημονική επιμέλεια και εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας, ΤΘΣ
Πρόεδρος, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Μαίρη Ζυγούρη
Εικαστικός – σχεδιασμός περφόρμανς

Ειρήνη Γερογιάννη
Μεταφράστρια του βιβλίου, Επίκουρη καθηγήτρια, Ιστορία της σύγχρονης τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Μάριο Χατζηπροκοπίου
Επίκουρος καθηγητής Σπουδές της επιτέλεσης και γραφή, Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.