Μαθαίνουμε για τη ζωή του Στάθη Λιβαθινού μέσα από το βιβλίο του που παρουσιάζεται στον Ιανό της Αθήνας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Τρεις Εποχές: αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και οι Εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Λιβαθινού, με τίτλο "Τρεις Εποχές: αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου". Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη δραματολογίου, αρχείου, βιβλιοθήκης και διεθνών συνεργασιών του Εθνικού Θεάτρου, Μυρτώ Λοβέρδου, δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου, Στρατής Πασχάλης, ποιητής, μεταφραστής και ο Στάθης Λιβαθινό. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ανδρέου, Μπέτυ Αρβανίτη, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Τρουπάκης .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Στάθης Λιβαθινός

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ο Στάθης Λιβαθινός γράφει για τη ζωή του. Για την "προετοιµασία", το πώς ένα παιδί που µεγαλώνει στα Εξάρχεια τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 προσανατολίζεται προς την τέχνη. Για τη "µαθητεία", τα χρόνια των σπουδών του στη Μόσχα πλάι σε δασκάλους-επιγόνους του Στανισλάφσκι που σηµάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου. Για την επιστροφή του στην Ελλάδα και την "πράξη" –την επίµονη, ενίοτε και αγωνιώδη προσπάθεια να είναι κάθε παράσταση η κορύφωση µιας συλλογικής διαδικασίας–, για τους ανθρώπους που τον καθόρισαν. "Τρεις εποχές" οι οποίες, παράλληλα, µιλούν για την εξέλιξη κάθε καλλιτέχνη και την, αναπόφευκτη, διαχείριση της µαταιοδοξίας. Μιλώντας για συγκεκριµένες παραστάσεις του, που έχουν ήδη αφήσει το ίχνος τους στη νεοελληνική παραστασιολογία, ο Λιβαθινός καταθέτει το απόσταγµα της εµπειρίας του καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ζητηµάτων, από τη σχέση σκηνοθέτη-ηθοποιού και την αναζήτηση του "θέµατος", έως τις ακροάσεις, τον αυτοσχεδιασµό, τη σκηνογραφία και τους θεατρικούς φωτισµούς, από την ηθική στο θέατρο έως τις απαιτήσεις του κοινού, και από το εγχείρηµα της Πειραµατικής Σκηνής το 2005 έως το όραµα για το Εθνικό Θέατρο και τη Σχολή του.  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.