Τελευταίες ημέρες για να απολαύσετε τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση "Κάλλος" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένας θεσπέσιος καρπός για τα μάτια και το μυαλό του επισκέπτη, που συνενώνει 320 ευρήματα από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με έναν και μόνο στόχο: να μεταδώσει τις πολλαπλές αποχρώσεις και τα επίπεδα που συμπυκνώνονται στην έννοια του κάλλους. Μην το χάσετε.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά


Το κύκνειο άσμα του Νίκου Σταμπολίδη, προτού αφήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αναλάβει ως (πρώτος) διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της χρονιάς αλλά και μία από τις πιο καλοστημένες κι απολαυστικές στην ιστορία του μουσείου.

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη "Κάλλος" για τη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων; Δεν είναι μόνον η εξωτερική ομορφιά, που άλλωστε προσδιορίζεται από τα πρότυπα της εκάστοτε εποχής. Είναι το σύνολο εκείνο που περιλαμβάνει το μέτρο, την αρμονία, τον ηρωισμό, τη δύναμη, τη σοφία και την αρετή, εξυψώνοντας κάτι στη σφαίρα του ιδανικού, πέραν της όποιας χρονικότητας – ένα σύνολο δηλαδή το οποίο είναι δύσκολα προσδιορίσιμο, αλλά αυτή η πρόκληση ήταν που κινητοποίησε τον Νίκο Σταμπολίδη και τον Δρ. Ιωάννη Φάπα, ώστε κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν να κυνηγήσουν όσες αρχαιότητες θα ήταν οι καταλληλότερες για το αφήγημα που στόχευαν να παρουσιάσουν ως επιμελητές.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

Το αποτέλεσμα εγγράφεται στα 320 ευρήματα που συγκέντρωσαν από όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, με πάνω από εβδομήντα μουσεία να έχουν ανοίξει συνολικά τις συλλογές τους, καταθέτοντας τον οβολό τους για την μεγάλη έκθεση "Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά" που μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, με δυνατότητα επίσκεψης έως 16 Ιανουαρίου.

Πανέμορφοι κούροι και κόρες, φτερωτοί θεοί και απολλώνια σώματα, ρωμαλέοι αγωνιστές και λαμπερές κομμώσεις, κάτοπτρα με λαβή ή αναδιπλούμενα, τριχολαβίδες, παλέτες χρωμάτων κι άλλα σύνεργα καθημερινού καλλωπισμού απ’ την αρχαία Ελλάδα συναποτελούν ένα πλούσιο εκθεσιακό πανόραμα που προσεγγίζει την κεντρική θεματική απ’ όλες τις δυνατές πλευρές – από την καθημερινή ζωή έως τη φιλοσοφική σκέψη. 

"Όττω τις έραται". Όπως είχε επισημάνει ο Νίκος Σταμπολίδης στη συνέντευξη Τύπου, ο φιλοσοφικός στίχος της Σαπφούς που απαντάει στο αιώνιο ερώτημα του κάλλιστου, λέγοντας ότι το ομορφότερο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι εκείνο που καθένας ονειρεύεται, μοιάζει να συνδέει σαν αόρατο νήμα το πολυμελές εκθεσιακό σώμα που απλώνεται σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τόσο στο Μέγαρο Σταθάτου όσο και στο κεντρικό κτίριο επί της Νεοφύτου Δούκα.

Κάλλος: Η υπέρτατη ομορφιά

"Μέσα από αυτή την έκθεση κάθε θεατής νομίζω θα καταλάβει ποιός είναι και ποιος θα ήθελε να είναι", είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Σταμπολίδης. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η ορχούμενη Λάκαινα του Καλλιμάχου που πιθανότατα βρισκόταν στην Ακρόπολη, η κεφαλή της Σφίγγας από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ο πονηρός Έρως της Βενετίας, το περίφημο αγγείο Φρανσουά αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης απ’ τη Ρόδο, στο οποία στραγγίζει ολόγυμνη τα μαλλιά της μετά το λουτρό. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έως 16/1 | Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτ.: € 10
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΥΛΟς ΜΕΘΕΝΙΤΗς
09/05/2024

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.