Βουτιά στον θαυμαστό κόσμο της μελανωμένης μήτρας: Πάνω από εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα παρουσιάζονται στην Τεχνόπολη

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής


Τόσο η χαρακτική όσο και η κεραμική ανήκουν στο "ήσυχο" δυναμικό της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής, μεταφέροντας αμφότερες μεγάλη ιστορία μέσα στα χρόνια και διαθέτοντας ένα κοινό χαρακτηριστικό: εμπεριέχουν έντονα τη χειρονακτικότητα, τον κόπο δηλαδή επάνω στο υλικό. Και όσο η εννοιολογική τάση υποχωρεί για χάρη των new media και του AI, δείχνοντας τις ανησυχίες για μία διαμεσολαβημένη από μηχανές πραγματικότητα, υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου –κοινού και εικαστικών– που επιστρέφει στην υλικότητα. Γι’ αυτό και η κεραμική έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, ενώ η χαρακτική διαφαίνεται ως το επόμενο come back σε αυτό το ταξίδι.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, αποκαλύπτεται στο κοινό με την έκθεση που ετοίμασαν οι Ορέστης Σταθόπουλος και Ηλίας Κουβέλης να παρουσιάσουν στην Τεχνόπολη από 15 Ιανουαρίου. Με εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα, το επικείμενο group show μοιάζει με μια γεμάτη μπουκιά από πολλές γεύσεις, ώστε να αντιληφθούμε το βάθος και τα επίπεδα αυτής της τέχνης στον ουρανίσκο μας.

"Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαρακτικής έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο. Η μήτρα, η χάραξη και το μελάνωμα της μήτρας είναι τα βασικά στάδια αυτής της διαδικασίας που παρεμπιπτόντως δεν συγχωρεί καθόλου λάθη, ενώ το έργο που παραδίδεται ως αντίτυπο ενέχει στη φιλοσοφία του τη διάδοση της τέχνης, την "εκλαΐκευση". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χαρακτική χρησιμοποιήθηκε αρκετά απ’ το κίνημα της pop art. 

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής

"Η έκθεση δεν ακολουθεί ένα ιδίωμα, μία σχολή ή ένα αισθητικό κριτήριο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία περιήγηση στα επιτεύγματα της εγχώριας χαρακτικής παραγωγής", διευκρινίζεται στο κείμενο. Κατ’ επιλογή των δύο επιμελητών, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπευτικά αλλά και πιο σπάνια έργα από καταξιωμένους δημιουργούς που με τη σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν. Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), πρόκειται να εισάγουν τους επισκέπτες στον θαυμαστό κόσμο της χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι: Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Α. Φασιανός, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.

Η έκθεση με τίτλος "Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής" θα παρουσιαστεί στο χώρο των "Δεξαμενών Καθαρισμού" του βιομηχανικού τοπόσημου στο Γκάζι. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Φωνές μιας άνοιξης περασμένης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σοφίας Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

"Οσμές χρόνου": Ο Κώστας Τσώλης αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που συντάραξαν τον 20ό αιώνα

Ο καλλιτέχνης μάς καλεί σε μια νοερή ανασύνταξη των ιστορικών καταγραφών, καθώς συμπλέκει την ισχύ της τέχνης με τη μελέτη των γεγονότων.

Χρίστος Δήμας: ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για τη "Δημιουργική Ελλάδα", το Ακροπόλ, την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο για τον σύγχρονο πολιτισμό

Στην πρώτη του εφ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή και το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού μιλά για την πρόκληση του να αυξήσουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τα όσα αλλάζει το νομοσχέδιο, το Ακροπόλ και τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνών.

"Fluidity": Η Μαρία Μπουρμπού και ο Διονύσιος Παππάς διατρέχουν τα πεδία της πραγματικότητας και της φαντασίας

Ο ένας ασχολείται με αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος με περίπλοκα σχέδια με μολύβι πάνω σε ξύλινα γλυπτά.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δύο ξεναγήσεις και μία διάλεξη στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Οι δράσεις συνδέονται με τη νέα δωρεά σημαντικών ζωγραφικών έργων αλλά και μέρους του αρχείου του Γ. Γουναρόπουλου, από τις εγγονές του προς το Μουσείο, και με τις νέες ερευνητικές δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

Διεθνής διάκριση για το G Design Studio

Τα βραβεία αφορούν στον κατάλογο της έκθεσης Art Athina 2023, την επετειακή έκδοση της Art Athina για τα 30 χρόνια της διοργάνωσης και στο λογότυπο του ξενοδοχείου "Monument" στην Αθήνα.