Τεχνόπολη: Έρχονται δύο μεγάλες εκθέσεις τον Ιανουάριο – μία για το "παρόν του παρελθόντος" με 35 εικαστικούς κι μία για την Μελίνα Μερκούρη

Μετά το κενό της πανδημίας, το εμβληματικό βιομηχανικό τοπόσημο με την υψικάμινο στο Γκάζι σηκώνει μανίκια και ετοιμάζει δύο εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν ταυτόχρονα.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μετά το κενό της πανδημίας, το εμβληματικό βιομηχανικό τοπόσημο με την υψικάμινο στο Γκάζι, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σηκώνει μανίκια και ετοιμάζει δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις για το νέο έτος, που είναι επίκαιρες και αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος κόσμου στο κέλυφος του παλιού εργοστάσιου φωταερίου και στις εγκαταστάσεις που το περιβάλλουν.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου τα έργα τριάντα πέντε σύγχρονων εικαστικών απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό μας οδηγούν στην "Ειδύλλια οδό" – μια διαφορετική περιπλάνηση στους δρόμους της Αθήνας, η οποία δημιουργεί ένα απάγκιο από τα άγχη και τις σκέψεις τις οποίες γέννησε το ασφυκτικό περιβάλλον της πανδημίας.

Η σύλληψη και η επιμέλεια ανήκει στην Μαρία Μαραγκού: το πρωτόγνωρα έρημο τοπίο της πόλης από το πρώτο λοκντάουν έδωσε –εντός του εννοιολογικού πλαισίου που άρθρωσε για το πρότζεκτ– τον αναγκαίο χώρο και χρόνο, μιαν ανάσα σιωπής από τη βιασύνη του σύγχρονου τρόπου ζωής, ώστε να ευδοκιμήσει ένας διάλογος με το αρχαίο παρελθόν.

"Περιπλανιόμαστε σε μιαν Αθήνα δίχως κόσμο, στα μονοπάτια του Λυκαβηττού, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τα Αναφιώτικα", αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο, "η διαφορετική αίσθηση του χρόνου, το νήμα της ιστορίας και οι ρωγμές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές εγείρονται. Δρόμοι σημερινοί, δρόμοι 25 αιώνων. Οδός Παναθηναίων, Τριπόδων, Λεωκορίου, Διπύλου, Ειδύλλια. Ένα πέρασμα προς τον Πειραιά, την Ελευσίνα, προς τα προάστια της πόλης, από τις Ήριες Πύλες ή την Ιερά Οδό. Εδώ, περπατούν και συζητούν πολίτες αλλά και δούλοι φορτωμένοι, καθώς και ζώα και άμαξες που μεταφέρουν την καθημερινή βρώση και την ένδυση".

Με υλικά που συμβολικά και ενεργειακά μεταφέρουν ιστορίες σύμφυτες με το παρελθόν αυτού του τόπου, το εμπόριο την επιβίωση και την λαϊκή παράδοση, όπως το μαλλί, τα υφάσματα, οι κλωστές αλλά και το ίδιο το χώμα, τα έργα που επιλέχθηκαν (πρόκειται κυρίως για παραγωγές προηγούμενων χρόνων) "μιλούν για το παρόν του παρελθόντος μας, δίχως νοσταλγία". Μεταξύ των υπογραφών που κάνουν την "Ειδύλλια οδό" να λάμψει, ξεπερνώντας σε εκτόπισμα παλιότερες εκθέσεις στην Τεχνόπολη, είναι ο Νίκος Αλεξίου, η κορυφαία Lynda Benglis αλλά και πολλές φωνές από τη δραστήρια καλλιτεχνική σκηνή του σήμερα στην Αθήνα, όπως οι Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Ζωή Γαϊτανίδου, Ηλίας Κοέν, Μάρω Φασουλή κ.ά. Η έκθεση θα λάβει χώρα εντός του Μηχανουργείου.

Μελίνα Μερκούρη

Παράλληλα, με την ίδια ημερομηνία έναρξης αλλά στο κτίριο Νέοι Φούρνοι, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μια τιμητική έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Επ’ αφορμή της επετείου εκατό χρόνων από τη γέννησή της, το αφιέρωμα που επιμελείται ο Νικόλαος Καλτσάς θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει λίγο πιο ενδελεχώς τη σπουδαία φωνή του πολιτισμού, "τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε "Τα παιδιά του Πειραιά", τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη".

Θα παρουσιαστούν πολλά φωτογραφικά αρχεία και βίντεο (κάποια για πρώτη φορά), κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Tο Μουσείο Ακρόπολης ακολουθεί τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"

Το μουσείο συμμετέχει στην επετειακή δράση που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη θεματική παρουσίαση με τίτλο "Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο Μουσείο Ακρόπολης".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος τιμήθηκε με τον τίτλο ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κατοικία του Βρετανού Πρέσβη για τη συνεισφορά του Δασκαλόπουλου στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Μαθαίνουμε για τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την ελληνική μετάφραση έργων της

Ημερίδα με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη την Σάρτζα.

Τα φιλμ της Κατερίνας Κομιανού κι ένα τραγούδι των Metro Decay

Η Κατερίνα δίνει χρονική απόσταση στο σήμερα από το σήμερα με μια κάμερα Σούπερ 8.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).