Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού

Ανακαλύψτε στέκια του Πειραιά για δημιουργικά κοκτέιλ και εξωτικές γευστικές εμπειρίες.

Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού

Κάτι παίζει στον Πειραιά… Τελευταία όλο και περισσότεροι Αθηναίοι από κάθε γωνιά της πόλης κατηφορίζουν στο λιμάνι, μετατρέποντάς το έτσι σε hip γειτονιά-προορισμός. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο trend· ο Πειραιάς αλλάζει σιγά σιγά πρόσωπο, αναβαθμίζεται και τα έργα που συνεχίζονται μας δίνουν και άλλους λόγους για να ρίξουμε άγκυρα στο μεγάλο λιμάνι στο μέλλον.

Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού - εικόνα 1
Ο κομψός διάκοσμος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ένας από τους κυριότερους, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έχει τις ημέρες των γιορτών την τιμητική του, καθώς διαθέτει αυτό το «κάτι» που μπορεί να μετατρέψει τη θεατρική έξοδο, την αγαπημένη χριστουγεννιάτικη συνήθεια των Αθηναίων, σε ξεχωριστή εμπειρία με festive χαρακτήρα και να αποτελέσει αφορμή για μια νυχτερινή βόλτα με... τουριστικό χρώμα για τους μη περίοικους.

Τα βράδια ένα καλοντυμένο κοινό κάνει ουρά στις σκάλες του επιβλητικού και ατμοσφαιρικά φωτισμένου κτιρίου του 1895 με τη μνημειώδη αρχιτεκτονική και νεοκλασική ομορφιά. Στον πανέμορφο προαύλιο χώρο του έχει στηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δήμου, «κλέβοντας» για λίγο την... πίστα των νεαρών σκεϊτάδων, που υπό κανονικές συνθήκες δίνουν τον δικό τους urban τόνο στο σκηνικό.

Βυθισμένοι σε ένα από τα 600 κατακόκκινα βελούδινα καθίσματα και γοητευμένοι από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο της οροφής (στέκει εκεί από το 1895), θα δείτε τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ, ένα έργο-σταθμός για το σύγχρονο θέατρο σε μια πολύ δημοφιλή παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (προνοήστε για εισιτήρια). Ο εξαιρετικός θίασος, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον εμβληματικό ρόλο της Αρκάντινα, ακολουθεί τις αφαιρετικές προσεγγίσεις-οδηγίες του σκηνοθέτη και αντιμετωπίζει τον «Γλάρο» σαν μια αλληγορία για τη «ζωή ως θέατρο» ακροβατώντας ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

Έξω από το θέατρο, η χριστουγεννιάτικη διάθεση απλώνεται σε πλατείες, δρόμους και γειτονιές, με πολλές εκδηλώσεις, μελωδίες και παιχνίδια (λίγο πιο κάτω στην Πλατεία Κοραή έχει στηθεί παγοδρόμιο, ενώ στο Πασαλιμάνι, στην Πλατεία Κανάρη, σας περιμένει χριστουγεννιάτικο δάσος).

Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού - εικόνα 2
Ο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Καραΐσκου

Το πάρτι, βέβαια, στήνεται καθημερινά σε ένα από τα όλο και περισσότερα αξιόλογα cafés, εστιατόρια και μπαρ που συμβάλλουν τα μέγιστα στο νέο ύφος του Πειραιά ως place to be και σας περιμένουν να ανταλλάξετε τις απόψεις σας για την παράσταση με ένα ποτήρι στο χέρι. Μετά τη βόλτα στη στολισμένη αγορά της Σωτήρος Διός, καθόμαστε στο «Crazy Goat» στον πεζόδρομο της Καραΐσκου για να ζεσταθούμε με σοκολάτα αρωματισμένη με κάστανο και αλατισμένη καραμέλα, βάζοντας δίπλα μια σοκολατόπιτα με κρέμα βανίλιας, κάρδαμο και πορτοκάλι. Απαραίτητη στάση στη συνέχεια το πολύχρωμο «Che», με την πολυφωτογραφημένη τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο να μας καλεί να γευτούμε λατινοαμερικάνικη κουζίνα και κοκτέιλ στη μαξιμαλιστική μπάρα.

Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού - εικόνα 3
Μαξιμαλισμός κι εξωτισμός στο λατινοαμερικάνικο «Che»

Στο μικροσκοπικό, πρωτότυπο και must oyster bar «Hams & Clams» της Ακτής Θεμιστοκλέους φυσάει θαλασσινή αύρα… with a twist, καθώς στρείδια έρχονται πάνω σε σφηνάκια Bloody Mary, στη Μαρίνα Ζέας δίνουμε ραντεβού στο classic bar «Rockfellas Excelsior», σημείο αναφοράς της περιοχής, μια κι έφερε το fine drinking στον Πειραιά, ενώ στο ατμοσφαιρικό «Belle Amie» στην πασαρέλα του Πασαλιμανιού αναπολούμε τις εποχές που το κτίριο-κόσμημα υπήρξε ξενοδοχείο και ουζερί τραγουδισμένο από τον Μπιθικώτση.

Εορταστικός Πειραιάς by night: ζήστε τη hip πλευρά του λιμανιού - εικόνα 4
Διακόσμηση με industrial διάθεση στο «Madama»

Το wine bar «Paleo» έχει στηθεί σε μια παλιά ψηλοτάβανη αποθήκη στην περιοχή Ρετσίνα και προσφέρει μια εκλεκτή και μελετημένη λίστα κρασιών, ενώ το άλλοτε «καμάρι και ντροπή» του Πειραιά, όπως χαρακτηρίζεται από τη Σπεράντζα Βρανά στο βιβλίο της, η χιλιοτραγουδισμένη από ρεμπέτες Τρούμπα είναι πια ο νέος πόλος διασκέδασης της ευρύτερης περιοχής. Εκεί όπου οι ναύτες του αμερικάνικου στόλου έκαναν... νυχτερινές αποβάσεις, βρίσκονται πλέον mainstream μπαρ όπως το πολυσύχναστο «Lola’s», με την κόκκινη επιγραφή να θυμίζει τα καμπαρέ της περιοχής, και το «Madama» με την «αμαρτωλή» διακόσμηση και κοκτέιλ.


Περισσότερες πληροφορίες

Ο γλάρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Οι χίμαιρες της νιότης και οι ματαιώσεις της ενηλικίωσης, οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, ο έρωτας και ο θάνατος, η τέχνη και η πραγματικότητα αναδεικνύονται με τον πιο ανθρώπινο τρόπο στο τσεχοφικό έργο.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Rockfellas Excelsior

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς
  • Bars

Belle Amie

Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλ. Κανάρη, Πειραιάς
  • Εστιατόρια

Paleo

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς
  • Εστιατόρια

Che

Καραΐσκου 151, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/05/2024

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.